Πολυφαρμακία και άλλα

 

Πολυφαρμακία και άλλα

Η πολιτική είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και θέλει περίσκεψη και μελέτη. Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσκαλώτος δήλωσε πρ


ιν 6 χρόνια ότι δεν ήξεραν στην κυβέρνηση πόσο δύσκολο είναι να πολεμηθεί η φοροδιαφυγή, που και σήμερα ακόμα τολμά να οργιάζει. Είναι πολλά που δεν ξέρουμε και καλό θα ήταν να γίνουν φροντισμένες προσπάθειες να μελετηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Να ξέρουμε πού πάμε σε κάθε τομέα, σε κάθε πόστο που αναλαμβάνουμε, σε κάθε υπόθεση που επιχειρούμε να θεραπεύσουμε. Στο Βήμα δημοσιεύτηκε άρθρο του Γιάννη Τούντα (καθηγητή Ιατρικής, πρώην προέδρου του ΕΟΦ) με τίτλο "Οι στρεβλώσεις στο φάρμακο και το εκτροφείο σκανδάλων". Ανάμεσα στα άλλα γράφει: "Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι περικοπές στις τιμές μείωσαν σημαντικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5, 1 δις ευρώ το 2009 σε 1,98 ευρώ το 2017 (μείωση 61,9%). Ορισμένες όμως άλλες στρεβλώσεις συνεχίζονται. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς φαρμακοποιούς, πάρα πολλά φαρμακεία (95 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι 31), πάρα πολλές φαρμακαποθήκες (δεκαπλάσιες απ' ό, τι πολλές ευρωπαϊκές χώρες), πάρα πολλούς γιατρούς (διπλάσιοι από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ), προβληματικό σύστημα τιμολόγησης που παράγει λάθη και αδικίες, μικρή διείσδυση γενόσημων φαρμάκων και, κυρίως, υψηλή κατανάλωση φαρμάκων (πολυφαρμακία), ιδιαίτερα αντιβιωτικών και ακριβών φαρμάκων. Εξαιτίας αυτών των στρεβλώσεων, η αγορά του φαρμάκου παραμένει προβληματική.

...Η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος τιμολόγησης και ο έλεγχος του όγκου και της σύνθεσης της κατανάλωσης, κυρίως μέσω της επιστημονικής τελμηριωμένης συνταγογράφησης με την εφαρμογή πρωτοκόλλων και την πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων, αποτελούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις για τον εξορθολογισμό της αγοράς του φαρμάκου".

 

Το κείμενο αναρτήθηκε στο facebook τον καιρό της κυβέρνησης Σύριζα. Για τις στρεβλώσεις στο φάρμακο και την ανάγκη εξορθολογισμού της αγοράς του φαρμάκου. Κάτι γίνεται στον τομέα αυτό αλλά αργά. Έχω την εντύπωση ότι εδώ έχουμε ξεπεράσει τα όρια κάθε ανοχής στον λεγόμενο οικονομικό φιλελευθερισμό. Δεν είμαι ο αρμόδιος για συμβουλές και προτάσεις. Αλλά θλίβομαι όταν βλέπω αντί της σοβαρής μελέτης για τα όσα σήμερα γίνονται στον τομέα της υγείας να ξεσπούν κάθε φορά κραυγές έσχατης διχόνοιας και στο τέλος να μένει το πρόβλημα άλυτο και να διογκώνεται. Στην Ελλάδα ξοδεύουμε πολλά χρήματα και πολίτες και η κυβέρνηση κι όμως έχουμε πρόβλημα στην περίθαλψη και στην εν γένει αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας. Ο πολίτης συχνά είναι απροστάτευτος κι ας γεμίσαμε νοσοκομεία και γιατρούς. Παγκόσμιες πρωτοτυπίες παρουσιάζουμε κι εδώ και οι ενδιάμεσοι, οι νονοί, οι πράκτορες, οι αόρατοι που πλουτίζουν. Αντί να σκοτώνουμε ένα κουνούπι ή μερικά κάθε φορά ή να νομίζουμε ότι τα σκοτώνουμε ας πάμε να βρούμε πού έχουμε εστίες πολλαπλασιασμού τους. Στα έλη, στις βρωμιές, στα ακάθαρτα νερά.

Χρίστος Γεωργούσης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας μας μιλά για την ιδρυματοποίηση της παιδικής προστασίας

Καύσιμα: Στα επίπεδα προ του πολέμου οι τιμές- Μειωμένη η ζήτηση για βενζίνη

Υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική;

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Προσεγγίζοντας και αναλύοντας τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού μας: ΜΕΡΑ25