Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 10, 2022

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ

Εικόνα
Την τουριστική εξέλιξη του νησιού μας ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να αποτρέψουμε. Αποτελεί την κινητήρια οικονομική του δύναμη. Την ποιότητά του όμως μπορούμε να επηρεάσουμε προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, και ιδιαίτερα τον πλούσιο αρχαιολογικό μας πλούτο, καθώς και άλλες μορφές τουρισμού, όπως π.χ. αγροτοτουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, περιπατητικό-αθλητικό κλπ. Όσον αφορά τη νεολαία μας, που αναφερθήκαμε και χθες, χρέος μας είναι να τη θωρακίσουμε με γνώσεις που θα έχουν σημείο αναφοράς τη σωματική και ψυχική της υγεία και την επίγνωση της τοπικής κληρονομιάς.

Παιχνίδι: Από το χώμα στον πλαστικό τάπητα και από εκεί στις οθόνες

Εικόνα
Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντώνται σήμερα στα παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας είναι ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και γενικά στην υπερβολική χρήση οθονών. Είναι ένας τρόπος ενασχόλησης ή απασχόλησης του παιδιού που προστίθεται στην συχνά έντονη δραστηριοποίησή του σε πολλά αθλήματα, μαθήματα και λοιπές δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά εντάσσονται σε ομάδες ή τμήματα διαφόρων δραστηριοτήτων βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο, επιτήρηση και καθοδήγηση ενός προπονητή/εκπαιδευτή. Με την πάροδο των χρόνων μπορεί κάποιος γονιός να διαπιστώσει ότι το παιδί του έχει παίξει ελάχιστα αυτόβουλα και χωρίς την παρουσία ενηλίκων, για τις περιπτώσεις φυσικά που δεν έχει γίνει χρήση οθονών. Διαπιστώνει, λοιπόν, ότι για τα παιδιά στους «κλειστούς» παιδότοπους υπάρχουν επιτηρητές, στα αθλήματα υπάρχουν προπονητές- καθοδηγητές, στις λοιπές δραστηριότητες εκπαιδευτές. Δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακή η παρουσία δασκάλων και προπονητών, αλλά αρνητική είναι η μονομερής και απόλυτ

Έρχεται ο «συντονιστής οικειότητας» σε σειρές και ταινίες – Θα… εποπτεύει τις ερωτικές σκηνές

Εικόνα
Από Χρήστος Ιερείδης Οι ιδιαίτερες σκηνές που απαιτούν σωματική επαφή σε ταινίες ή σειρές είναι ήδη πολύ διαφορετικές από ό,τι μέχρι προσφάτως. Οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, το κίνημα #MeToo φαίνεται υπαγόρευσαν- επέβαλαν νέα δεδομένα στα γυρίσματα οπτικοακουστικών παραγωγών.

Μύθοι και αλήθεια για το τοξόπλασμα στη γάτα

Εικόνα
Γράφει η Ισμήνη Δρακούλη (κτηνίατρος στον Αίλουρο) Η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του τοξοπλάσματος καθιστά άδικα τη γάτα το εξιλαστήριο θύμα. Ας δούμε λοιπόν τους πραγματικούς κινδύνους μετάδοσης στον άνθρωπο, αλλά και τους τρόπους πρόληψης για γάτα και άνθρωπο. Τι είναι η τοξοπλάσμωση και πως μεταδίδεται; Η τοξοπλάσμωση είναι ένα νόσημα που αφορά όλα τα θηλαστικά, πτηνά, λαγόμορφα, τρωκτικά, αλλά και τον άνθρωπο, που προκύπτει από την προσβολή τους από το παράσιτο Toxoplasma gondii.