Κατάληψη παραλιών Οι άνομοι νόμοι





Η συγκέντρωση για τις παραλίες θα γίνει στον "Αρχίλοχο" την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 7 το βράδυ. Όσοι έχουν κάνει αναρτήσεις με λάθος ημερομηνία να τις διορθώσουν παρακαλώ. Διαβάζοντας τους νόμους για τις παραλίες οδηγείσαι σε μερικά συμπεράσματα.

Πρώτον, είναι επίτηδες ασαφείς και κακοδιατυπωμένοι ώστε να μη βγάζει άκρη κανείς. Έχουν τέτοια παράθυρα με αποτέλεσμα να γλιστρούν όλοι οι επιτήδειοι πονηροί καταληψίες.

Δεύτερον, με τις παραλίες εμπλέκονται Υπουργεία και φορείς και γίνεται ότι και στη διοίκηση των τρένων. Πολλοί ανευθυνουπεύθυνοι κι ενδιάμεσοι. Γι' αυτό το αποτέλεσμα ήταν να τις χάσουμε τις παραλίες και το Σύνταγμα να μην εφαρμόζεται. Υπήρξαν προτάσεις το 2017 του πρώην υπουργού του Σύριζα Νίκου Ξυδάκη, επιφανούς δημοσιογράφου, στις οποίες η τότε υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου απάντησε, ότι το θέμα έχει ήδη απασχολήσει συνολικά την Κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών. Τόνισε ότι για πρώτη φορά το 2017 έγιναν ηλεκτρονικές δημοπρασίες έναντι ανταλλάγματος, ενώ η παραχώρηση χώρων αιγιαλού και παραλίας γίνεται πλέον με έναν διαφανή τρόπο, καθώς οι παραχωρήσεις αναρτώνται επισήμως στο portal του υπουργείου Οικονομικών και οι σχετικές μισθώσεις στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» με ευθύνη των κτηματικών υπηρεσιών και των Δήμων. Ο νέος νόμος δεν καλυτέρευσε τα πράγματα, τόσο δύσκολο είναι και βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση, όπου στην μεν Μύκονο γκρεμίζονται αυθαίρετα και σε άλλα νησιά περιμένουμε τον εισαγγελέα.

Ας ξαναδούμε τις προτάσεις του Νίκου Ξυδάκη:

Προτάσεις για τριπλή παρέμβαση

«Η εικόνα στα κοσμοβριθή νησιά και τις ακτές της Ελλάδας είναι η εξής», ξεκίνησε τη σύντομη τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (2017): «Οι παραλίες, τύποις κοινόχρηστο αγαθό, είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχοντας πάρει το δικαίωμα απλής χρήσης για συγκεκριμένη έκταση, αυθαιρετούν αναπτύσσοντας ξαπλώστρες και ομπρέλες σε πολλαπλάσιο χώρο. Την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να κάνει ουσιαστικούς και έγκαιρους ελέγχους, με αποτέλεσμα ο καθείς να αυθαιρετεί όπως θέλει.

Προτείνω λοιπόν:

«Πρώτον: Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για ανάρτηση επί τόπου πινακίδας με το σκαρίφημα του παραχωρούμενου χώρου για να ξέρει ο παραθεριστής ποιος χώρος είναι ελεύθερος. Το ίδιο σκαρίφημα να είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου, με σαφήνεια και απλότητα. Να περιλαμβάνει και το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας, προκειμένου ο πολίτης να ξέρει πού να απευθυνθεί αμέσως, ακόμα και τηλεφωνικώς, όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυθαιρεσία. Όχι να ψάχνει ο πολίτης το λιμενικό, την κτηματική υπηρεσία ή το δήμο, που θα παραπέμπουν ο ένας στον άλλο ή θα έχουν φόρτο εργασίας και θα εμφανιστούν για έλεγχο τον Οκτώβριο. Όσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν έχουν κανένα νόημα αν η αυθαιρεσία τους προηγούμενους πέντε μήνες έχει αποφέρει πολλαπλάσιο πλουτισμό, αποκτηθέντα παρανόμως σε βάρος ενός συνταγματικού δικαιώματος -την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Δεύτερον: Θα πρέπει νομοθετικά να οριστεί ποιο ποσοστό, ποιο μέρος της παραλίας είναι προς παραχώρηση. Το 20%, το 30%,; Ένα εύλογο μέρος. Να μη γίνεται σύγχυση με το 50% που αφορά τον υποτιθέμενο ελεύθερο χώρο εντός εκείνου που παραχωρείται για ξαπλώστρες, ο οποίος στην πράξη δεν είναι προσβάσιμος από τους λοιπούς κολυμβητές. Αναφέρομαι στο μέγιστο χώρο που θα παραχωρείται σε κάθε παραλία και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20-30%.

Τρίτον: Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ως νομοθέτες και ως εκτελεστική εξουσία μήπως κάποια από τα αδικήματα της παράβασης πρέπει να ορίζονται ως αυτόφωρα. Να υπάρχει ο φόβος των κανόνων, ο φόβος του Συντάγματος, ο φόβος για καίριες επιπτώσεις αν θιγεί η ελευθερία του προσερχόμενου. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος. Μία από τις θαυμάσιες παραλίες της Μυκόνου είναι το Αγράρι. Εκεί δεν συμβαίνουν παραβιάσεις. Γιατί; Διότι ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας έχει το σπίτι του στην παραλία και έχει φροντίσει απλούστατα να εφαρμόζεται ο νόμος. Στις υπόλοιπες παραλίες δεν υπάρχει χώρος ούτε για μία πετσέτα. Αυτό είναι ντροπή για την ελληνική δημοκρατία, ντροπή για το ελληνικό κράτος, ντροπή για μας που νομοθετούμε και τον κρατικό μηχανισμό που δεν ελέγχει ή ελέγχει κατόπιν εορτής. Ο οποίος μηχανισμός είναι χαώδης. Για μερικές παραβάσεις της παραλίας επιλαμβάνονται τρία και τέσσερα και πέντε υπουργεία και όλοι είναι ανεύθυνοι ή σωστότερα όλοι είναι ανευθυνουπεύθυνοι, με θύματα τον πολίτη, την εικόνα της χώρας, και την υγιή τουριστική επιχειρηματικότητα.

Αυτό που προτείνω όμως πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Όχι του χρόνου. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν νέες παραχωρήσεις, τον Απρίλιο ή Μάιο αρχίζει η τουριστική σεζόν. Θα πρέπει όλες οι ρυθμίσεις να γίνουν τώρα».

Δεν είχαμε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα! Και το κακό συνεχίζεται.

------------------------------------
Για ποιο 50% μάς λέτε; Μάς δουλεύετε; Και πώς οι πολίτες διανύουν όρη και κοιλάδες να πάνε να ψηφίσουν και κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτό το κακό; Για ποιο Σύνταγμα λέτε; Τι ανάγκη έχουμε μαρτύρων; Έχει συντελεστεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του πολίτη και δεν το πήραμε χαμπάρι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας μας μιλά για την ιδρυματοποίηση της παιδικής προστασίας

Καύσιμα: Στα επίπεδα προ του πολέμου οι τιμές- Μειωμένη η ζήτηση για βενζίνη

Υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική;

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Προσεγγίζοντας και αναλύοντας τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού μας: ΜΕΡΑ25