Μαστερ Π-ου-λάν του Αγροκηπίου Παροικιάς
Γράφει ο Παναγιώτης Δημόπουλος
Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση από τον Δήμο Πάρου, του " Master Plan " του Αγροκηπίου Παροικιάς ως βιωματικό πάρκο...
Μία απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, τροποποιήθηκε από τους νέους μελετητές, ως ένα πάρκο αναψυχής. Δηλαδή, το ένα μόνο σκέλος της πρότασης των συλλόγων του νησιού μας, ενώ το δεύτερο και σημαντικότερο των βιωματικών λειτουργιών, απουσιάζει παντελώς.
Αν δεν υπάρχει ο παραδοσιακός Παριανός αμπελώνας, η χαρά του τρύγου, τα σχολεία, τα παιδιά να μαζέψουν σταφύλια, να τα ρίξουν και να τα πατήσουν στο παραδοσιακό πατητήρι, να ζήσουν την εμπειρία της διαδικασίας του κρασιού...
Αν δεν υπάρχει ο παραδοσιακός μικρός ελαιώνας, η χαρά του μαζέματος της ελιάς... μελισσοκομία - αρωματικά φυτά, τράπεζα σπόρων, μικρό φυτώριο με Γεωπόνο που θα μοιράζει δωρεάν δενδρύλλια και φυτά, δίνοντας οδηγίες για την σωστή ανάπτυξη τους. Το κτήριο που θα φιλοξενεί τα σεμινάρια εκμάθησης παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν προς εξαφάνιση. (αγγειοπλαστική, καλαθοπλεκτική, κ.α.)
Χωρίς τις βιωματικές αυτές λειτουργίες, που θα φέρνουν τον κόσμο σε επαφή ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, εμπνέοντας τον να δημιουργεί... Αναφέρθηκε και από τους νέους μελετητές, ότι στο μέλλον οι επικοινωνίες μεταξύ ανθρώπων, θα γίνονται μόνο από τα κινητά και υπολογιστές...(κάτι που θέλει διακαώς η νέα τάξη πραγμάτων...θα συμπλήρωνα εγώ)
Τέλος το αγροκήπιο Παροικιάς ως βιωματικό πάρκο, σύμφωνα με την δική μας μελέτη, θα αποτελούσε νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον τόπο, ισορροπώντας τον πρωτογενή τομέα έναντι του τουριστικού προϊόντος, που έχει ξεφύγει και τρέχει με τρελούς ρυθμούς.
Οι νέοι μελετητές, θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν και να δώσουν περισσότερη σημασία στην φιλοσοφία της πρότασης του αγροκηπίου, ως βιωματικό πάρκο, πόσα οφέλη θα δώσει στην Παριανή κοινωνία, αλλά και στην χώρα μας, αφού θα αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και όλης της χώρας!