Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανεξέλεγκτη δόμηση στο νησί μας


Ολόκληρο το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων απειλείται. Μέσα σε λίγα χρόνια, η ανεξέλεγκτη δόμηση έχει φέρει αρκετά νησιά σε οριακό σημείο, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το εξαιρετικό φυσικό τους τοπίο και απειλώντας να εξαντλήσει τους φυσικούς τους πόρους, ακόμα και τους πιο ζωτικούς από αυτούς, όπως η γη και το νερό.

Μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου και η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Πάρου και Αντιπάρου, άσκησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μια προσφυγή-ορόσημο. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός σαφούς και αδιαμφισβήτητου νομικού προηγούμενου που θα προστατεύσει το τοπίο των Κυκλάδων για τις μελλοντικές γενιές.

Γιατί αναλαμβάνουμε δράση - και γιατί τώρα

Η Πάρος έγινε διάσημη όχι λόγω των φανταχτερών κατασκευαστικών έργων, αλλά λόγω της φυσικής ομορφιάς της, των παραδοσιακών οικισμών της και της ισχυρής τοπικής κοινότητας. Τον τουρισμό, που από τη δεκαετία του 1970 και μετά έφερε την ευημερία, την τελευταία δεκαετία έχει συνοδεύσει μια επιθετική στροφή προς την κερδοσκοπία σε μεγάλη κλίμακα στον τομέα των ακινήτων, υποκινούμενη από κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν τα νησιά ως ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις σε ακίνητα κάθε είδους και κλίμακας.

Η Πάρος είναι σήμερα μία από τις περιοχές της Ελλάδας με τις περισσότερες εκδοθείσες άδειες οικοδομής. Η επακόλουθη οικοδομική δραστηριότητα είναι ανεξέλεγκτη. Το τοπίο αλλοιώνεται. Βίλες και ξενοδοχεία με πολλαπλές πισίνες και τεράστιους κήπους εξαντλούν τα αποθέματα νερού. Πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν στο νησί τους.

Αυτό δεν είναι πρόοδος. Αντίθετα, είναι η καταστροφή της ισορροπίας ανάμεσα στην ανθρώπινη παρουσία και το ιδιαίτερα ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον που χαρακτήριζε πάντα τα κυκλαδονήσια.

Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου και η ΕΛΛΕΤ, με την ηθική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων της Πάρου, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στόχος είναι να ακυρωθεί συγκεκριμένη πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2024 για τρεις πολυτελείς υπόσκαφες κατοικίες, με "υδάτινα στοιχεία" (δηλαδή πισίνες) στις πλαγιές ενός παρθένου λόφου στα νότια της Πάρου.

Ο απώτερος σκοπός όμως δεν είναι απλά η ακύρωση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας. Η δικαστική απόφαση θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο που θα επηρεάσει γενικότερα τον τρόπο που εκδίδονται οικοδομικές άδειες στην Πάρο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες.

Την υπόθεση έχει αναλάβει δικηγορικό γραφείο με ιδιαίτερη εμπειρία σε αυτού του είδους τις προσφυγές, το όνομα του οποίου μπορεί να σας δοθεί κατόπιν αιτήματος.

Τα θέματα - 5 βασικά ερωτήματα ενώπιον του Δικαστηρίου

Η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει το δικαστήριο στην εξέταση πέντε σημαντικών νομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο την Πάρο, αλλά και πολλά άλλα ελληνικά νησιά:

1. Νομικά παραθυράκια
Μπορούν οι πολεοδομικές αρχές να προεγκρίνουν νόμιμα τις οικοδομικές άδειες χωρίς να εφαρμόζουν τους περιορισμούς του Προεδρικού Διατάγματος του 1985 - που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 176/2023) - το οποίο απαιτεί πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων σε νόμιμα αναγνωρισμένο δρόμο για την οικοδόμηση εκτός οικισμών;

2. Υπόσκαφες κατασκευές
Πόσο συμβατός με το κυκλαδίτικο τοπίο είναι ο νόμος που ενθαρρύνει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και άλλες ‘ευκολίες’ στα λεγόμενα υπόσκαφα κτίρια, δηλαδή κτίρια που για την κατασκευή τους απαιτούν τεράστιες εκσκαφές στις πλαγιές των νησιών;

3. Καταστροφή αναβαθμίδων

Πόσο ανεκτή μπορεί να είναι η καταστροφή των πολύτιμων ξερολιθικών τοιχίων και των αναβαθμίδων, που αποτέλεσαν διαχρονικά την βασικότερη υποδομή που στήριξε το κυκλαδίτικο τοπίο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα γεωργική γη, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία, ήδη αναγνωρισμένων και ως πράσινης υποδομής κρίσιμης για την προστασία από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής;

4. Καταστροφή παλαιών μονοπατιών
Πόσο ανεκτό είναι να μετατρέπονται τα παλιά “χειροποίητα” μονοπάτια σε ΄δρόμους’ για την διέλευση τροχοφόρων; Μπορούν να θεωρούνται “δρόμοι” που δίνουν δικαίωμα δόμησης;

5. Σπατάλη νερού σε άνυδρα νησιά
Είναι αποδεκτό, ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας, να συνεχίσουμε να αδειοδοτούμε "υδάτινα στοιχεία" που γνωρίζουμε ότι θα γίνουν πισίνες σε άνυδρα νησιά;

Αυτή η νομική δράση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό και τη ρύθμιση της υπερδόμησης που παραμορφώνει τα νησιά μας. Αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθειά σας για να καλύψουμε τα νομικά έξοδα και να αλλάξει η κατάσταση.








Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολιτεία και νησιωτικότητα

Ο ξένος είσαι εσύ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για τη διαδικασία επιλογής θέσης του νέου επιβατικού λιμένα Πάρου

Ανακοίνωση Προκήρυξης για την πρόσληψη 46 ατόμων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για την παροχή υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο Δήμο Πάρου

Μοσάμπ Αμπού Τόχα: Ο ποιητής της Γάζας βραβεύτηκε με Πούλιτζερ

Η μείζωνα αντιπολίτευση για τον τουρισμό

Ανακοίνωση Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάρου