Επενδυτές φεουδάρχες: Έλα να πάμε στο νησί...



Τι αλήθεια απουσιάζει από την Πάρο; Ένα νέο τουριστικό συγκρότημα για την κατάληψη του ελάχιστου αδόμητου χώρου στο νησί.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται με ενθουσιασμό στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου από την κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

Ούτε λίγο ούτε πολύ στη μελέτη γίνεται λόγος για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος 440 κλινών και συνολικά δομημένης επιφάνειας 12.046 τ.μ. σε μια έκταση 327,84 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας.

Στην Πάρο λοιπόν, που από την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση σχεδόν δεν έχει μείνει σπιθαμή ελεύθερης γης, προτείνεται σε έναν από τους τελευταίους αδόμητους χώρους στη θέση Κολυμπήθρες της Νάουσας μια «ήπια και στρατηγικού χαρακτήρα» επένδυση «σε πλήρη συμβατότητα με το πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης»!

Σωστά διαβάσατε. Χαρακτηρίζεται ήπια και αειφορική και στρατηγική επένδυση η παρέμβαση σε μια έκταση 12 χιλιάδων τετραγωνικών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα οδοποιίας, πισίνες, εστιατόρια και όλα όσα συνοδεύουν την «ήπια» ανάπτυξη.

Βέβαια συμβαίνει η περιοχή να είναι αρχαιολογικός χώρος. Επίσης συμβαίνει να είναι μια από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά, σύμφωνα με την ορνιθολογική εταιρεία και την Bird life international.

Λεπτομέρειες! Διότι σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη η επένδυση θα εξοικονομήσει ενέργεια και νερό!

Ουδόλως μας διευκρινίζει βεβαίως πώς θα εξοικονομήσει ενέργεια. Για το νερό πάντως έχει βρει τη λύση. Η ημερήσια κατανάλωση που εκτιμάται ως πολύ υψηλή κατά κεφαλήν της τάξεως των 450 λίτρων θα επιλυθεί με αίτημα προς τη ΔΕΥΑΠ για την εξασφάλιση του συνόλου της ποσότητας αυτής. Το αυτό και για τα απόβλητα.

Η επένδυση πάντως σύμφωνα με τη μελέτη θα αναδείξει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης του νησιού, τη μείωση της εξάρτησης από τον τουρισμό και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού!

Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί: Οι συντάκτες της Στρατηγικής Μελέτης διαστρέφοντας με χάρη την έννοια των λέξεων σε ποιους ακριβώς απευθύνονται; Μια τουριστική πολυτελής επένδυση πώς ακριβώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης του νησιού;

Προφανώς αυξάνοντας έτι περαιτέρω την εξάρτησή του από τον τουρισμό.

Και πώς ακριβώς θα έχει η επένδυση θετική επίδραση στη χλωρίδα της περιοχής; Προφανώς με τις κατασκευές και το τσιμέντωμα...

Διότι όπως σημειώνει στην παρέμβαση της η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάρου και ο Νίκος Μαλατέστας στις «Νησίδες», «δεν αναφέρεται το θέμα της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που θα προκύψει από τη σημαντική αύξηση στην κίνηση των οχημάτων στην περιοχή. Επίσης η αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει τη βιολογία και τη μικροβιολογία του εδάφους, ενώ με τις χωματουργικές επεμβάσεις που προβλέπονται, δεν υπάρχει περίπτωση να ανανήψει, ακόμα και αν γίνουν σταδιακές φυτεύσεις στην πορεία του έργου».

Συμβαίνει παράλληλα «το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάρου και η ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) Κολυμπηθρών να εμπίπτουν στην έννοια των ειδικών χωροταξικών σχεδίων. Βάσει αυτών στην περιοχή αυτή απαγορεύονται η διάνοιξη οδικού δικτύου και η εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ από το ΣτΕ κρίθηκε διά της υπ’ αριθ. 164/2022 απόφασής του ότι η επέκταση νέων οικισμών στη νήσο της Πάρου αντιβαίνει στη φέρουσα ικανότητα του νησιού...».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων γνωμοδότησε δύο φορές αρνητικά για την επένδυση. Και αυτό γιατί υπάρχει οπτική επαφή με το σημαντικότερο αρχαιολογικό στοιχείο της περιοχής, τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κουκουναριών, όπως και με τον Φάρο του Κάβο-Κόρακα στο ΒΔ άκρο της Πάρου. Και μπορεί βέβαια η αρχαιολογική υπηρεσία να γνωμοδότησε αρνητικά, ωστόσο πρόθυμα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) προσέτρεξαν να εγκρίνουν την επένδυση.

Αυτό που λείπει λοιπόν από την Πάρο είναι μια ακόμη τουριστική επένδυση και μάλιστα σε περιοχή που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και στην οποία απαγορεύονται η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων και η διάνοιξη οδοποιίας.

Αυτά που διαπιστώνονται πάντως πέραν κάθε αμφιβολίας είναι ο ευτελισμός των εννοιών, η γελοιοποίηση των όρων και ο απόλυτος εμπαιγμός των πολιτών... Ποια φέρουσα ικανότητα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου