Εκλογές, χίμαιρες και αδιέξοδα
Εκλογές, χίμαιρες και αδιέξοδα
Με τίτλο «Κληρωτοί στη Βουλή» δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 29-5-2015 άρθρο της Ιωάννας Σουφλερή. Το άρθρο έλεγε ότι Ιταλοί ερευνητές ανέπτυξαν μαθηματικό μοντέλο που επιτρέπει πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας του βουλευτικού σώματος που δεν θα προερχόταν από κόμματα και εκλογές, αλλά από κλήρωση μεταξύ πολιτών! Η αποτελεσματικότητα των κληρωτών βουλευτών αυτών, σύμφωνα με την έρευνα, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προερχόμενη μέσω κομματικών ανταγωνισμών και ψηφοφοριών! Την ίδια καλύτερη τύχη θα είχαν και επιχειρήσεις που δεν θα στηρίζονταν σε βιογραφικά, αλλά θα διάλεγαν με κλήρωση τους υπαλλήλους τους! Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε την αλήθεια της έρευνας έστω για μια τετραετία και να συγκρίνουμε την απόδοση της Βουλής και των υπουργών με την μέχρι τώρα γνωστή απόδοση που βγαίνει απ’ τα κόμματα και τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, τη σπατάλη χρόνου και χρημάτων και τα αγεφύρωτα ρήγματα μεταξύ των ανθρώπων. Τόσες αποκοτιές κάναμε, μία παραπάνω δεν βλάπτει!
Για όσους ενδιαφέρονται για την έρευνα αυτή ας ψάξουν στο διαδικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Κορνέλ Xiv,org.
Φαντάζομαι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την αυτοδιοίκηση. Να μην νοιαζόμαστε και συγκρουόμαστε και χαλάμε τη ζαχαρένια μας για τις εκλογές, αλλά να επιλέγονται 50 πολίτες με κλήρωση. Απ' αυτούς οι 25 θα αποτελούν το Δημοτικό συμβούλιο και θα εκλέγουν το δήμαρχο και οι άλλοι 25 ένα σώμα συμβουλευτικό που θα συνεδριάζει με εκπροσώπους φορέων και μαθητικών συμβουλίων.
Αν θέλετε γελάσετε, αλλά σκεφθείτε και κάπως αλλιώς, δεν κάνει κακό. Καμιά φορά ψηφίζουμε αυτό κι έρχεται εκείνο και μετά ψηφίζουμε άλλο κι έρχεται πάλι το ίδιο!Καλές είναι οι εκλογές, αλλά μέσα στο σύστημα. Ας είναι λίγο έξω από τα συστήματα και τις περιχαρακώσεις το μυαλό μας.
Χρίστος Γεωργούσης