Μπορεί στο νησί μας να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα της υγείας για τη δωρεάν παροχή της στον πολίτη;

Ας ξαναθυμηθούμε μια ενδιαφέρουσα ομιλία - τοποθέτηση, για το θέμα, στην  Ημερίδα για την Υγεία στις 14/12/2019

Slide01

Καλησπέρα και από εμένα,

θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που με προσκάλεσαν σε αυτήν την πολύ χρήσιμη ημερίδα για να καταθέσω και εγώ με την σειρά μου τις απόψεις μου για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η Υγεία στην Πάρο.

Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τους ομιλητές και διαπίστωσα οτι συγκλίνουν όλοι σε ένα συμπέρασμα: οτι η Υγεία στην Πάρο ΝΟΣΕΙ.


Ως επαγγελματίας υγείας με εξειδίκευση στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας, αλλά και ως άνθρωπος θεωρώ αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή την Δωρεάν υγεία κάνοντας αυτόματα τους ιδιώτες επιλογή και όχι ανάγκη.

Με αυτό το σκεπτικό, θα καταθέσω σήμερα προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες έτσι ώστε ο Παριανός, ο μόνιμος κάτοικος της Πάρου και Αντιπάρου να μπορεί να λαμβάνει άμεσα και δωρεάν υψηλού επιπέδου ΠΦΥ.

Το αυτονόητο δηλαδή!


Ας πούμε αρχικά δύο λόγια για την ΠΦΥ ώστε να καταλάβουμε για τι μιλάμε:

Η ΠΦΥ αποτελεί την βάση της υγειονομικής φροντίδας σε κάθε πολιτισμένο κράτος.

Όταν λέμε ΠΦΥ εννοούμε την φροντίδα υγείας εκτός νοσοκομείου, όταν ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο μιλάμε για Δευτεροβάθμια, και όταν το νοσοκομείο έχει και μονάδα εντατικής θεραπείας μιλάμε για τριτοβάθμια.


ΠΦΥ δεν είναι μόνο η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα αλλά και πολλά άλλα, όπως η πρόληψη (π.χ ο εμβολιασμός του πληθυσμού), η αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, ο τομέας μητέρας-παιδιού (οικογενειακός προγραμματισμός, συμβουλευτική μητρότητας), αποκατάσταση-παρηγορητική φροντίδα, η οδοντιατρική φοντίδα, και φυσικά η πρωτοβάθμια ψυχική υγεία.


Mε την ΠΦΥ οφείλουμε να ασχοληθούμε όλοι ! Οι επαγγελματίες υγείας, το κράτος,αλλά και οι ασθενείς.

Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για τα πλεονεκτήματα (οικονομικά και μη) μιας σωστά οργανωμένης ΠΦΥ αλλά δεν κλήθηκα για αυτό.


Γιατί κλήθηκα;

Γιατί κλήθηκε να μιλήσει ο Ιδιωτικός Τομέας ;

Γιατί να ενδιαφέρει τον πολίτη και δυνητικά ασθενή τι έχω να προτείνω;

Το καλύτερο Πολυιατρείο να στήσω παραμένω ιδιωτικό κέντρο, ο ασθενής χρειάζεται να πληρώσει για να κάνει χρήση των υπηρεσιών.

Μα η δωρεάν υγεία αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ του ασθενή!


Ας προσεγγίσουμε το θέμα λίγο διαφορετικά, όπως επιβάλλεται λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού.

Ας ξεφύγουμε από τα στεγανά δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και ας δούμε την ΠΦΥ στην Πάρο σαν μία ενιαία οντότητα.


Έστω λοιπόν ότι, όλοι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο νησί, και όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια μπαίνουν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα εφημεριών, όπως τα φαρμακεία, και μοιράζονται τα ωράρια, δηλαδή για παράδειγμα, πόσοι Παιδίατροι υπάρχουν στο νησί; ένας στο ΚΥ δημόσιος και 3 ιδιώτες, οι 4 Παιδίατροι μοιράζονται τις εφημερίες του μήνα. Άρα κάθε μέρα οι ασθενείς θα ξέρουν ότι εφημερεύει Παιδίατρος.

Ομοίως υπάρχουν στο νησί: 1 μικροβιολογικό εργαστήριο στο ΚΥ, και 6 ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, και αυτά με την σειρά τους θα βγάζουν πρόγραμμα εφημεριών.

Με αποτέλεσμα και τις 365 που έχει ο χρόνος ο ασθενής θα καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς να αγχώνεται πόσο θα του κοστίσουν οι υπηρεσίες στο Ιδιωτικό Κέντρο, αφού πληρώνει κάθε μήνα την ασφάλεια του!

Προχωράω λοιπόν στην πρόταση μου.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1: Σύμβαση Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα.

Με αυτή την πρόταση ο γιατρός ασκεί αναπόσπαστος την ιατρική και ο ασθενής κάνει χρήση υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένης ΠΦΥ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ .

Πως μπορεί να γινει αυτό;

Να γίνει συνάντηση με όλα τα ιδιωτικά κέντρα αλλά και τους ιδιώτες γιατρούς για να συμφωνήσουν και έπειτα να το αναλάβει ο δήμος για να συνάψει συμβάσεις.

Με τον τρόπο αυτό κανένας δημόσιος γιατρός δεν θα έρχεται στην δύσκολη θέση κάθε φορά που θα χρειάζεται εργαστηριακά η ακτινογραφίες να ζητήσει απο τον ασθενή να πάει σε ιδιωτικό και κανένας ασθενής δεν θα σκέφτεται αν έχει χρήματα για την υγεία του (στο κάτω κάτω δεν είναι και η θέση του αυτή, ο γιατρός είναι επιστήμονας και σπούδασε για να προσφέρει στον ασθενή όχι για να ασχολείται με τα γραφεικρατικά).


Ο ασθενής έρχεται σε εμάς όταν έχει ένα πρόβλημα, το να του δημιουργήσουμε ακόμα ένα δεν είναι λύση και η διαχείριση του προβλήματος δεν αφορά ουτε τον μάχιμο γιατρό ούτε τον ασθενή, ξεκάθαρα αφορά τη διοίκηση ιδιωτικού ή δημόσίου!

Γιατί η Πάρος χρειάζεται τις Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα;


Σε μία ιδανική πραγματικότητα, το ΚΥ θα ήταν πλήρως επανδρωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων της ΠΦΥ και θα είχε ένα πλήρως εξοπλισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο και Απεικονιστικό τμήμα, στην δική μας πραγματικότητα όμως αυτό δεν υπάρχει!

Αρα τι μπορούμε να κάνουμε έχοντας στο νησί πάρα πολλούς γιατρούς, έχοντας στο νησί πάρα πολλά εργαστήρια, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει αυτό που δικαιούται, την ώρα που το χρειάζεται και ΔΩΡΕΑΝ όπως του αρμόζει.

Ο Ιδιωτικός και ο Δημόσιος τομέας οφείλουν να δουν την πραγματικότητα με ανοικτό μυαλό, να γίνουν ομάδα, να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι και τα μέσα αφου υπάρχουν!

Να μην γυρνάνε την πλάτη στον πραγματικό ρόλο που τους ανέθεσε η κοινωνία, που δεν είναι άλλος απο την προσφορά υπηρεσιών υγείας και όχι το κέρδος και η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Η επόμενη πρόταση μου είναι:

ΠΡΟΤΑΣΗ 2: σύμβαση με ΕΟΠΥΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ

Δωρεάν παιδιατρική φροντίδα για 1500 παιδιά που θα εγγραφούν στο μητρώο της παιδιάτρου.

Έχουν γίνει ήδη ενέργειες από τα Πολυιατρεία Αιγαίου και η Παιδίατρος του Πολυιατρείου βρίσκεται ήδη στην λίστα των επιτυχόντων εδώ και ενάμησι χρόνο!….αλλά μας άφησε πίσω η γραφειοκρατία….


ΠΡΟΤΑΣΗ 3: αφορά τις αεροδιακομιδές.

Να μπορούν να τις οργανώνουν και οι ιδιώτες έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το ΚΥ Παρου

Οι ιδιώτες υποχρεούνται αλλά και δικαιούνται να ολοκληρώνουν τα περιστατικά τους, δεν είναι δίκαιο για τον εφημερεύοντα του ΚΥ να αναλώνεται στην οργάνωση αεροδιακομιδής περιστατικών που στέλνονται από ιδιωτικά ιατρεία και είναι προσβλητικό για τον ειδικό ιδιώτη γιατρό να μην δέχονται στο ΕΚΑΒ ή στο αεροδρόμιο την γνωμάτευσή του και να ζητούν γνωμάτευση από δημόσιο φορέα.


Εξ’όσων γνωρίζω από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ΦΕΚ 287/2005 Αρθρο 5, οι γνωματεύσεις δημοσίων και ιδιωτών έχουν την ίδια ισχύ. Αυτές οι προσεγγίσεις μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

ΠΡΟΤΑΣΗ 4: είναι η διάθεση γιατρών ώστε να λειτουργούν ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ μια φορά το 3μηνο στα χωριά


Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο νησί,


Το ερώτημα είναι: θέλει να το κάνει;

Ο Δημόσιος Τομέας θέλει να συνεργαστεί;

Εμείς ως Πολυϊατρεία Αιγαίου απαντάμε ΝΑΙ, και το αποδεικνύουμε με ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα…


Από το 2016 λειτουργούμε στην Πάρο, παρέχουμε πραγματική 24ωρη κάλυψη, όλο τον χρόνο όχι μόνο το καλοκαίρι!

Από τον Φεβρουάριο του 2017 προσφέρουμε το Συμβόλαιο Φροντίδας, με το οποίο, τα μέλη μιας οικογένειας έχουν ιατρικές υπηρεσίες για ένα χρόνο με πολύ χαμηλό κόστος.

Εξυπηρετούμε πάνω από 15000 ασθενείς τον χρόνο

Από τον Μάρτιο του 2019 που λειτουργεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο έχει ενταχθεί στην 24ωρη κάλυψη με χρέωση μόνο του ΕΟΠΥΥ, …ακόμη και 03:00 το πρωί…

Επίσης οργανώνουμε συνεχώς ενημερωτικά σεμινάρια, με θέματα πρόληψης, συμβουλευτικής κτλ

Ποια είναι η διαφορετικότητα των Πολυϊατρείων Αιγαίου;


Τα Πολυϊατρεία Αιγαίου έχουν ενιαία πολιτική λειτουργίας, αυτό σημαίνει ένας κανονισμός λειτουργίας όλων των ιατρείων καθορισμένος από την διοίκηση, ένα 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο, καθώς επίσης η αποσύνδεση της ιατρικής πράξης από την οικονομική συναλλαγή με τον ασθενή, ο γιατρός δεν έχει οικονομικό συμφέρον από την ιατρική πράξη

Αυτά μας κάνουν να διαφέρουμε από τον υπόλοιπο Ιδιωτικό Τομέα


Αυτά μας κάνουν να μοιάζουμε με τον Δημόσιο Τομέα

Τι βλέπουμε για το μέλλον


Για το εγγύς μέλλον ευελπιστούμε σε όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια μας έχουν να κάνουν με την Πρόληψη, την Εκπαίδευση και την Τηλεϊατρική

Θα κλείσω με ένα απόφθεγμα του Δαρβίνου:


«δεν επιβιώνει ούτε ο πιό δυνατός ούτε ο πιό έξυπνος
αλλά αυτός που μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές»

Οι εποχές άλλαξαν, η εποχή της αυθεντίας και του «τα ξέρω όλα και τα κάνω όλα μόνος μου» τελείωσε, μόνο συνεργασίες, ομαδικότητα, και πολύ δουλειά μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Έχουμε όλα τα εργαλεία στα χέρια μας ώστε να κάνουμε την Πάρο πρότυπο κέντρο στην ΠΦΥ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου