ΑΛΚΥΟΝΗ: “Tο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρανομία, χωρίς επιπτώσεις”

Ξεκινώντας στην Πάρο από μια μικρή ομάδα φίλων που προσπάθησαν να βοηθήσουν άγρια ζώα σε ανάγκη, σήμερα, ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριων ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ μετράει 24 χρόνια δράσης. Σε αυτό το διάστημα η ΑΛΚΥΟΝΗ έχει προσφέρει την προστασία και την περίθαλψη της σε πάνω από 15.000 άγρια ζώα.

Συνομιλώντας με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, συζητήσαμε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες που χρειάστηκαν για να γεννηθεί και να αναπτυχθεί η ΑΛΚΥΟΝΗ, τη συνεισφορά του κράτους αλλά και τον ρόλο του δήμου της Πάρου καθώς και τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπος με ένα τραυματισμένο άγριο ζώο.

Ασφαλώς δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη νοοτροπία του φιλόζωου και αν τελικά αυτή διέπει τους Έλληνες, αλλά και στη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού. Τα άτομα που εργάζονται στην ΑΛΚΥΟΝΗ προσφέρουν τόσα χρόνια εθελοντική εργασία, αλλά αυτό που αποκομίζουν από αυτή τους τη δράση δεν ισοδυναμεί με όλα τα χρήματα του κόσμου.

Γι’ αυτό, διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη, αν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πώς θα ήταν να είσαι εθελοντής άγριων ζώων, δεν έχεις παρά να στείλεις ένα e-mail σε αυτή τη διεύθυνση: alkioniparos@yahoo.gr. Είναι τόσο απλό αλλά παράλληλα τόσο λυτρωτικό.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

- Πόσα χρόνια δράσης μετράει ο σύλλογος σας;

Η Αλκυόνη ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1995 με κεντρικές εγκαταστάσεις στην Πάρο και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την περίθαλψη και επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα, φθάνουν στο νοσηλευτήριο της.

- Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα;

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, είχε φανεί η τάση να ξεκινήσουν αρκετές προσπάθειες περιφερειακών Κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Ελλάδα. Τότε μαζί με μία μικρή ομάδα φίλων, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη δική μας προσπάθεια, στην εξοχική οικία της οικογένειας μου στην Πάρο.

Στην πορεία χρειαστήκαμε περισσότερο χώρο, οπότε και ξεκίνησε η «εποποιία» του χτισίματος των νέων εγκαταστάσεων, αποκλειστικά με εθελοντές, σε κτήμα που παραχωρήθηκε από την Ιερά μονή Λογγοβάρδας.

Το χτίσιμο των απαραίτητων εγκαταστάσεων διήρκεσε πέντε χρόνια, και στη συνέχεια μέχρι σήμερα γίνονται εργασίες επέκτασης βελτίωσης και συντήρησης.

Οι ενεργειακά αυτόνομες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ περιλαμβάνουν ιατρεία, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώρους φιλοξενίας εθελοντών και εξωτερικούς χώρους φιλοξενίας των ζώων, σε έκταση 12.60 στρεμμάτων.

Παράλληλα οι προσπάθειες για την εκκίνηση νέων Κέντρων Περίθαλψης, έπεσαν στο κενό με την εξαίρεση της ΑΝΙΜΑ. Οπότε η ΑΛΚΥΟΝΗ βρέθηκε να είναι σήμερα το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης με επίσημη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, μαζί με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ που αναλαμβάνει όμως αποκλειστικά αρκούδες και λύκους. Οπότε από περιφερειακό χαρακτήρα εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης έχουμε αναλάβει δράση σχεδόν σε όλη τη χώρα.

- Έχετε σκεφτεί να επεκταθείτε εκτός Πάρου;

Στην Πάρο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ. Η δράση του συλλόγου καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα, με οργανωμένους σταθμούς πρώτων βοηθειών, απ’ όπου δεχόμαστε περιστατικά για περίθαλψη και στη συνέχεια επιστρέφουμε για απελευθέρωση.

- Ποια ζώα περιλαμβάνονται στον όρο άγρια ζώα;

Άγρια είναι όλα τα ζώα που δεν χρειάζονται ανθρώπινη φροντίδα για την επιβίωση τους. Άγρια πουλιά είναι π.χ. το Σπουργίτι, ο Ερωδιός, ο Πελεκάνος, ο Αετός. Ήμερα πουλιά είναι το Περιστέρι, η Κότα και η κατοικίδιες Πάπιες και Χήνες.

Άγρια θηλαστικά είναι π.χ. ο Σκαντζόχοιρος, η Νυχτερίδα, ο Λαγός και ήμερα η Γάτα, ο Σκύλος και το Κουνέλι. Τα υπό περίθαλψη άγρια ζώα έρχονται σε εμάς, τα ήμερα πάνε στους ιδιώτες κτηνιάτρους.

- Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τραυματισμένο ζώο;

Όταν κάποιος βρει ένα τραυματισμένο άγριο ζώο, (στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για τραυματισμένα πτηνά), πρέπει αρχικά να το οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο και να το ακινητοποιήσει, ρίχνοντάς του ένα ρούχο.

Στη συνέχεια να το τοποθετήσει σε ένα κλειστό χαρτόκουτο, στο οποίο νωρίτερα έχει ανοίξει μικρές τρύπες για αερισμό.

Αφού κλείσει καλά το κουτί και το τοποθετήσει σε ασφαλές σημείο μέσα σε δωμάτιο ή όχημα, πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά, για να δώσουμε οδηγίες για τις επόμενες ενέργειες.

- Μέχρι σήμερα πόσα ζώα έχουν βοηθηθεί από την Αλκυόνη;

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο νοσηλευτήριο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ περισσότερα από 15.000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Από αυτά περίπου το 60% έχουν επιστρέψει υγιή στη φύση.

- Ποια είναι η συνεισφορά του κράτους σε αυτή σας την προσπάθεια;

Εφέτος για πρώτη φορά δεχτήκαμε οικονομική βοήθεια από το κράτος μέσω του πράσινου ταμείου του ΥΠΕΝ, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών αναγκών για 14 μήνες.

Παράλληλα τα τελευταία 6-7 χρόνια βιώνουμε την αδιαφορία του Δήμου της Πάρου για το έργο μας, ενώ έχουμε δεχτεί βοήθεια από το Δήμο Μυκόνου και το Δήμο Ύδρας!!! Για εμάς η απαξίωση του Δήμου της Πάρου δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα αφού οι ισολογισμοί μας ήταν πάντα με θετικό πρόσημο.

Είναι όμως λυπηρό φαινόμενο ο Δήμος που φιλοξενεί το μοναδικό επίσημο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στη χώρα, να συμπεριφέρεται μικρόψυχα.

- Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Τελικά, από την εμπειρία σας στον χώρο, ο Έλληνας είναι φιλόζωος;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά. Υπάρχουν οι Έλληνες που «λάμπουν σαν Έλληνες» και μέσα στη γενικότερη ευγένειά τους, συμπεριφέρονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Υπάρχουν και οι ακαλλιέργητοι άνθρωποι, που βγαίνουν από το σπίτι τους με εχθρικά συναισθήματα και «όποιον πάρει ο χάρος»… Η μεγάλη πλειοψηφία είναι κάπου ενδιάμεσα. Νομίζω πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στα ζώα, αλλά η αίσθηση που έχουμε ότι μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρανομία, χωρίς επιπτώσεις. Ορισμένοι άνθρωποι πράττουν φρικαλεότητες απέναντι σε ανθρώπους και ζώα, ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

Σταθείτε για παράδειγμα σε μία διασταύρωση, να παρακολουθείτε το ποσοστό των οδηγών που κρατούν το τηλέφωνο στο αυτί, παράλληλα με την οδήγηση. Την τελευταία φορά που το έκανα στην Πάρο, το ποσοστό σε μισή ώρα των οδηγών που μιλούσαν στο τηλέφωνο εν κινήσει ήταν 30%. Κάποιοι έγραφαν μηνύματα και άλλοι μιλούσαν και κάπνιζαν ταυτόχρονα. Όλοι αυτοί οι εν δυνάμει εγκληματίες, δεν θα συμπεριφέρονταν με αυτό τον τρόπο αν η τροχαία εκτός από το κράνος και τη ζώνη, έλεγχε συστηματικά και την επικίνδυνη οδήγηση.

Αντίστοιχα, αν υπάρξει κάποτε ο έλεγχος των υπηρεσιών στην κακοποίηση των ζώων και στο παράνομο κυνήγι, θα βελτιωθεί η κατάσταση γρήγορα.

- Υπάρχει η προθυμία από πλευράς σχολείων και ακόμα και γονέων να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με το σύλλογο για να γνωρίσει τη δράση του;

Από το ξεκίνημα η λειτουργία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ συνδέθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, είτε με επισκέψεις σχολείων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις εγκαταστάσεις μας, είτε με επισκέψεις συνεργατών της ΑΛΚΥΟΝΗΣ σε σχολεία, συχνά με παράλληλες απελευθερώσεις πουλιών. Ανάλογα με την εποχή του έτους φιλοξενούμε στην ΑΛΚΥΟΝΗ από ένα έως τρία σχολεία την εβδομάδα.

- Πόσους εθελοντές αριθμεί ο σύλλογος σας;

Στους εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ συμπεριλαμβάνονται

Το προσωπικό που φροντίζει τα ζώα καθημερινά στις εγκαταστάσεις

Οι εθελοντές που φροντίζουν τη γραμματειακή και την ταμειακή υποστήριξη

Οι επιστήμονες εθελοντές, κτηνίατροι, βιολόγοι, ιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Οι εθελοντές που κρατούν τους σταθμούς Α’ βοηθειών

- Πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται, να κάνει μια επίσκεψη στον χώρο σας;

Οι επισκέψεις του κοινού γίνονται κάθε μέρα εκτός Κυριακής 11.00 έως 13.00

Θα πρέπει να γνωρίζουν από πριν οι επισκέπτες μας πως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ζωντανά ζώα στην ΑΛΚΥΟΝΗ.

Η επικοινωνία της λειτουργίας της περίθαλψης στο κοινό, γίνεται πάντα με την ξεκάθαρη διαφορά που έχει ένα νοσηλευτήριο, από ένα ζωολογικό κήπο. Τα ζώα που φιλοξενούνται στην ΑΛΚΥΟΝΗ πάσχουν από το άγχος του τραυματισμού και της αιχμαλωσίας. Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να τα διατηρήσουμε ζωντανά, απελευθερώσιμα και άγρια. Αυτό είναι αδύνατο να ταυτιστεί με την παράλληλη παρουσία επισκεπτών.

- Αν θέλει κάποιος να γίνει εθελοντής και να προσφέρει στο σύλλογο σας, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και πού μπορεί να βρει πληροφορίες;

Θα πρέπει να μας στείλει ένα μέιλ στο: alkioniparos@yahoo.gr και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε μαζί του για ενημέρωση

Το γενικό πρόγραμμα για τους εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, πραγματοποιείται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργούμε μόνο με το μόνιμο προσωπικό.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τον σύλλογο Αλκυόνη;

Η ίδρυση και η επί 24 χρόνια λειτουργία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, έχει ξεπεράσει ήδη τις ελπίδες και τις αρχικές μας προσδοκίες.

Όταν κανείς συμμετέχει εθελοντικά σε ένα πολιτιστικό ή αθλητικό σύλλογο, προσφέρει το χρόνο του όποτε ο σύλλογος έχει μία εκδήλωση.

Στην ΑΛΚΥΟΝΗ οι υπεύθυνοι του συλλόγου εργαζόμαστε εθελοντικά κάθε μέρα, για 30 χρόνια, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και στη συνέχεια ξεκινάμε τις εργασίες μας για βιοπορισμό.

Είναι ένα θαύμα το γεγονός ότι το σύμπαν φαίνεται να συνωμότησε ώστε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα. Με τις εργασίες μας που τις βολέψαμε στις νυχτερινές ώρες και με τις οικογένειές μας που όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά μας στήριξαν με υπερηφάνεια σε αυτήν την «ουτοπική παράνοια».

Εμείς όμως μεγαλώσαμε και σύντομα θα έρθει η στιγμή της αποχώρησης, όχι από επιλογή, αλλά εξαιτίας του αμείλικτου ρου του χρόνου.

Η μοναδική μας ελπίδα για το μέλλον είναι ότι θα βρεθούν οι συνθήκες και οι άνθρωποι, που θα συνεχίσουν αυτό το έργο, θα το θεωρήσουν προσωπική τους υπόθεση και θα το κρατήσουν υγιές και ζωντανό μετά τη δική μας αποχώρηση…Κλείνοντας, με μία πρόταση ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε μέσα από τη δράση σας;

Ο αρμονικός και ενάρετος τρόπος ζωής όπως περιγράφεται από τους μεγάλους δασκάλους παππούδες μας, τον Πυθαγόρα και τον Επίκουρο, δεν μπορεί να αρκεστεί σε λόγια. Χρειάζεται δράση, επιμονή και συνέπεια, με σεβασμό στη ΖΩΗ στο σύνολό της και χωρίς εξαιρέσεις.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΗ για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
“ΑΛΚΥΟΝΗ”
Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων
The Aegean Wildlife Hospital (ALKIONI)

Η ΑΛΚΥΟΝΗ ιδρύθηκε το 1995 στην Πάρο ως μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Αγρίων Ζώων, με σκοπό:

• Την Περίθαλψη και Επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα καταλήγουν στο νοσηλευτήριό της.
• Την Προστασία της Πανίδας μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Ευαισθητοποίησης και της Συνεργασίας των πολιτών και της Προστασίας των βιοτόπων μέσα από συγκέντρωση στοιχείων και μελετών και μέσα από ενημερωτικές, κρατικές και όπου χρειαστεί νομικές διαδικασίες.


Πηγή: MAXMAG

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου