Η εγκεφαλική ικανότητα της γάτας


 .. γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μια γάτα έχει νοημοσύνη. Αυτά τα χαριτωμένα χνουδωτά πλάσματα είναι σε θέση να κατανοήσουν και την αιτία και το αποτέλεσμα, να πάρουν αποφάσεις σε συγκρουόμενες καταστάσεις και να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η νοημοσύνη των γατών ταιριάζει με το επίπεδο νοημοσύνης ενός παιδιού δύο ετών. Μερικές φορές, παρατηρώντας τους, μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γάτες κατανοούν το περιβάλλον τους ακόμα καλύτερα από τα παιδιά μας.

10 αποδείξεις υψηλής νοημοσύνης στις γάτες

Ακόμα αμφιβάλλουμε ότι η γάτα είναι ένα έξυπνο ζώο;;;; Στη συνέχεια δώστε προσοχή στα ακόλουθα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τις διανοητικές ικανότητες των γατιών:Μαθαίνει γρήγορα (εμένα μου είχε τύχει με την πρώτη) να πηγαίνει στο μποξ ανάγκης (σε αντίθεση με τα σκυλιά που μας παίρνει χρόνο).

Μπροστά σας είναι άψογες. Και όταν πάτε δουλειά ξύνουν νυχάκια στο αγαπημένο σας ντιβάνι. Και όταν επιστρέφετε ανυποψίαστοι σπίτι, συμπεριφέρονται με ευγένεια και καλοσύνη λες και είναι άγγελοι επί της γης.

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, κινούν την ουρά και τα πόδια τους, κάνουν αστείους ήχους, κάτι που επιβεβαιώνει την υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα. Και τρελαίνουν και εμάς, κάνοντάς μας να χάσουμε την δικιά μας εγκεφαλική ικανότητα, ανάθεμά τες…
Αντιμετωπίζει κάθε άτομο διαφορετικά. Ο καθένας θα λάβει και μια … γρατζουνιά.

Αντιδρούν αρκετά συναισθηματικά σε μια αλλαγή περιβάλλοντος (μετακίνηση, ανακαίνιση, άφιξη επισκεπτών… άνοιγμα ψυγείου).

Εκτελούν δύσκολα κόλπα για παιχνίδι και διασκέδαση και όχι μόνο .. ειδικά όταν κοιμάται εκτελεί στον ύπνο της πολλά από αυτά.

Έρχονται να συλυπηθούν και να καθησυχάσουν τον ιδιοκτήτη όταν έχει προβλήματα και κακή διάθεση – διαβάστε την αναπτυγμένη ενσυναίσθηση της γάτάς ΕΔΩ.

Αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για τον εαυτό τους (και μόνο, δυστυχώς για εμάς).
Δείχνουν την ιδιοτροπία στην επιλογή του φαγητού. Ταξινομούν διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές… και εμείς τα πληρώνουμε να τα λέμε και αυτά.

Παρακολουθούν προσεκτικά την καθαριότητα και την ευρωστία της γούνας τους… Στους άντρες θυμίζει κάτι αυτό;;;



Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μιας γάτας;
Εκπαιδεύοντας μια γάτα

Προσπαθείτε να διδάξετε στο κατοικίδιό σας να εκτελεί ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα κόλπα, και αντιστέκεται; Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ζώο καταλαβαίνει τι θέλει ο ιδιοκτήτης από αυτόν. Αλλά η γάτα είναι ένα συναισθηματικό και ευάλωτο πλάσμα και είναι αδύνατον να την αναγκάσετε να κάνει κάτι. Αυτό θα προκαλέσει μόνο ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας. Η γάτα προσφέρεται μια χαρά για εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά πρέπει πρώτα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της, να πάτε στο “εσείς”. Και πιστέψτε με, μαθαίνει πολύ γρήγορα.

Όπως και οι άνθρωποι, μια γάτα μπορεί γρήγορα να αναπτύξει καλές ή κακές συνήθειες. Επιπλέον, στο μέλλον είναι σχεδόν αδύνατο να την απομακρύνουμε από τις κακές (σαν τα μικρά παιδιά ένα πράμα).

Πώς επικοινωνούν οι γάτες με τον άνθρωπο;

Όλοι γνωρίζουμε το νιαούρισμα της γάτας. Η γάτα χρησιμοποιεί αυτήν τη γλώσσα αποκλειστικά για την επικοινωνία με ένα άτομο για να εκφράσει τα συναισθήματά της, τη συμπάθειά ή να ζητήσει κάτι. Στη φύση, αυτό δεν είναι απαραίτητο για επικοινωνία με άλλες γάτες. Όσο περισσότερο μιλάτε στη γάτα σας, τόσο περισσότερο θα επικοινωνεί αργότερα μαζί σας. Θα παρατηρήσετε ότι η λέξη “μιαο” μπορεί να ακούγεται σε δώδεκα διαφορετικούς τόνους και ημιτόνια, ανάλογα με τη διάθεση και τις προθέσεις της γάτας. Αυτό αυτομάτως προδιαθέτει εξαιρετική νοημοσύνη από μόνο του, και αυτός ο ηχητικός κώδικας είναι μια μορφή γλώσσας!

Επιπλέον, το κατοικίδιο επικοινωνεί χρησιμοποιώντας διάφορες χειρονομίες (που ονομάζω καλύτερα πατουσονομίες όταν πρόκειται για τετράποδα). Και ένα από τα κύρια εργαλεία επικοινωνίας είναι η ουρά της γάτας. Έτσι, εάν μια γάτα θέλει να εκφράσει την αφοσίωση ή την ειλικρινή της αγάπη στον ιδιοκτήτη της, η ουρά της σηκώνεται και κυρτώνει ελαφρά. Όταν η αγαπημένη σας κάνει νύχια μέσα και έξω στα ρούχα ή τα μαλλιά σας, κλείνει τα μάτια και γουργουρίζει, δείχνει ότι αισθάνεται ευτυχισμένη από την ύπαρξή σας. Μια γάτα που θέλει να παίξει χτυπά γρήγορα την ουρά της από πλευρά σε πλευρά ή κάμπτεται χαμηλά στο έδαφος, μαζεύοντας τα αυτιά στο κεφάλι της και ανοίγοντας τα μάτια της διάπλατα.

Είναι πολύ εύκολο για έναν παρατηρητικό άτομο να κατανοήσει τη συμπεριφορά μιας γάτας. Όσο και το ίδιο το κατοικίδιο μπορεί εύκολα να καταλάβει τη διάθεση του ανθρώπου αλλά και τα ενδόμυχα μη σας πω.

Σύγκριση του εγκεφάλου της γάτας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο - Αισθήματα & συναισθήματα της γάτας

Παρότι το I.Q. τους υστερεί κάπως σε σχέση με άλλα θηλαστικά (κατά 1-2 δέκατα, αλλά αμφιβάλω αν λένε τίποτα το ουσιαστικό μερικοί αριθμοί) για πολλούς λόγους μας φαίνεται ότι γάτες είναι πολύ έξυπνες και κάπως ταυτίζονται με τους ανθρώπους; Και όχι άδικα υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες του ανθρώπου με την γάτα παρά με οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό (εκτός από τους πιθήκους πιθανότατα για τους οποίους θα μιλήσουμε σε άλλο μάθημα).

Η ομοιότητα στηρίζεται στο γεγονός ότι στις γάτες τα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα είναι ίδια με τους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι γάτες είναι τόσο ευαίσθητες και μεταβαλλόμενες στη διάθεση, και επίσης επιρρεπείς σε ψυχικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης). Οι γάτες είναι σε θέση να βιώσουν στοργή, αγάπη, σεβασμό, δυσαρέσκεια, ζήλια. Πρέπει να τις αντιμετωπίζετε με πολύ τακτ και ντελικάτα (ντελιγάτα το λέω εγώ).

Έτσι, εάν θέλετε να έχετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι, όχι μόνο για λόγους αισθητικής απόλαυσης ή επιθυμίας να φροντίσετε κάποιον, αλλά και για να αποκτήσετε έναν έξυπνο, αστείο και αφοσιωμένο φίλο, τότε η γάτα θα είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Σίγουρα δεν θα βαρεθείτε μαζί της ΠΟΤΕ!


Πηγή: Tsitsos the cat

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου