Για τους δημάρχους – υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής

Καμιά δημοτική αρχή δεν θέλει να τελειώσει τη θητεία της χωρίς έργο και χωρίς να αφήσει το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία που έχει ως σημείο αναφοράς.

Για να το πετύχει αυτό θα χρειαστεί μελέτες, χρήματα και κυβερνητική στήριξη.

Δεν αναφερόμαστε στα μικρής κλίμακας έργα που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει από το δικό της προϋπολογισμό, που είναι χρήματα κυρίως των δημοτών.

Μιλάμε για αναπτυξιακά έργα, για έργα υποδομής που έχει ανάγκη ένας τόπος, όπως τα σχολικά κτήρια, τα λιμενικά έργα, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα έργα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έργα που αναδεικνύουν το την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως π.χ. στη δική μας περίπτωση είναι τα αρχαία λατομεία και άλλα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προγράμματα που τα διαχειρίζονται τα υπουργεία και οι περιφέρειες και οι δήμοι προτείνουν, πιέζουν ή και απαιτούν και οι υπουργοί αποφασίζουν.

Εάν ο δήμαρχος είναι κυβερνητικός, έχει ευκολότερη πρόσβαση στα προγράμματα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ώριμους φακέλους των έργων και ο υπουργός δεν έχει εξαντλήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε έργα άλλων δήμων. Γιατί, εάν έχει εξαντληθεί η χρηματοδότηση, θα του πει να περιμένει, μήπως από την αξιολόγηση των φακέλων των έργων, κάποια έργα στερούνται ωρίμανσης, θα τεθούν εκτός προγράμματος και επομένως θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους σε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση δημάρχους.

Αυτά για τους δημάρχους που είναι καλά παιδιά, προβάλλουν το κυβερνητικό έργο και στις εθνικές εκλογές επιστρατεύονται για να αυξήσουν τη δύναμη του κόμματος στην περιοχή τους, χρησιμοποιώντας το ρουσφέτι, που συχνά αποτελεί την κατάρα για ένα τόπο, αφού διχάζει την κοινωνία σε ημέτερους και μη.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της Πάρου, με τη διαφορά, ότι ούτε αυτήν την κυβερνητική σχέση μπόρεσε να αξιοποιήσει, με αποτέλεσμα πολλά έργα υποδομής του νησιού να σέρνονται για ολόκληρες δεκαετίες.

Και αναφερόμαστε στην έλλειψη σχολικών κτηρίων και υποδομών στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στην κατάντια του σκουπιδότοπου, στο κυκλοφοριακό, στα λιμενικά έργα και σε άλλα έργα που αναγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχει προοπτική πραγματοποίησής τους, όπως π.χ. ο δεύτερος περιφερειακός της Παροικιάς.

Κατά τα άλλα ο δήμαρχος μετέτρεψε το δήμο μας σε κυβερνητικό κομματικό παράρτημα στερώντας τον διεκδικητικό του χαρακτήρα, διευκολύνοντας τα κυβερνητικά σχέδια που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν ήδη εισβάλει στο νησί μας καταστρέφοντας το φυσικό του περιβάλλον και εξαντλώντας τις αειφόρες πηγές του.

Αυτή είναι η μία εκδοχή κομματικοποιημένου δήμου. Υπάρχει η άλλη για την οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου