Να ασχοληθούμε σοβαρά με τις υποδομές, πριν οδηγηθεί το νησί μας σε παρακμή

Στα χρόνια που έρχονται (και καλώς εχόντων των πραγμάτων), η Πάρος για να μην περάσει σε φάση παρακμής, οφείλουμε όλοι να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με τις υποδομές που έχει ανάγκη.

Όλες αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες που χτίζονται και προστίθενται στις υπάρχουσες, όλες αυτές οι παραθεριστικές κατοικίες που προστίθενται κάθε χρόνο στις υπάρχουσες, που καταναλώνουν ποσότητες νερού με τις πισίνες τους, λες και βρίσκονται στον Αχελώο ή το Στρυμόνα ποταμό, θα έρθει η εποχή, με την κλιματική αλλαγή που συντελείται, που το νησί θα στεγνώσει. Και πριν στεγνώσει πρέπει να ληφθούν μέτρα. Όχι μόνο προς την κατεύθυνση του περιορισμού της κατανάλωσης, αλλά και με την κατασκευή και άλλων μονάδων αφαλάτωσης.

Τα έργα των δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων με βιολογικούς καθαρισμούς και με ανακύκλωση του νερού, θα πρέπει όχι απλώς να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν. Ας θυμίσουμε, ότι η Αλυκή, η Αγκαιριά, οι Λεύκες, ο Κώστος, ο Δρυός, το Άσπρο Χωριό στερούνται αποχέτευσης και σε όλες αυτές τις περιοχές θα πρέπει να προστεθούν και οι παραθεριστικές κατοικίες που βρίσκονται εκτός δικτύων.

Τα σκουπίδια, τα στερεά απόβλητα, όπως τα αποκαλούν, που χρόνο με το χρόνο αυξάνουν και έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο έχοντας καταστρέψει και το περιβάλλον της περιοχής, είναι μια υγειονομική βόμβα κάτω από το μαξιλάρι μας. Η περιφέρεια που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους, οφείλει να κινηθεί άμεσα, για να αντιμετωπίσει τη δική μας αβελτηρία.

Αναφερόμαστε επί του παρόντος στις τρεις βασικές υποδομές του νησιού, από τις οποίες οι δύο πρώτες αποτελούν έργο που εκτελείται από τη ΔΕΥΑΠ.

Και στο αντικείμενό της η ΔΕΥΑΠ τα πηγαίνει επί του παρόντος αρκετά καλά, γιατί λειτουργεί αυτόνομα, με δικό της νομοθετικό πλαίσιο, με δική της οικονομική και τεχνική υπηρεσία και με γενικό διευθυντή του οποίου οι ικανότητες μας είναι γνωστές. Δεν είναι τυχαίο, που οι εισηγήσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, γίνονται ομόφωνα δεκτές και από την πλειοψηφία και από την μειοψηφία. Όμως και η ΔΕΥΑΠ πρέπει να εντείνει και άλλο τις προσπάθειές της.

Αντίθετα, με το ΧΥΤΑ η Δημοτική αρχή τα έχει κάνει μούσκεμα. Παρέλαβε ένα κύτταρο, το γέμισε σκουπίδια, το κατέστρεψε, δεν φρόντισε να δημιουργήσει δεύτερο και έχουμε φτάσει σε ένα τραγικό περιβαλλοντικό αδιέξοδο.

Αυτά για τις τρεις βασικές υποδομές. Στο επόμενος σημείωμά μας θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες και με κάποιες που ορισμένοι έχουν βαλθεί να τις ακυρώσουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου