Παριανά Οικοσυστήματα σε Κίνδυνο

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στην αίθουσα του Π.Σ. Αρχίλοχος, την κ. Θεοδώρα Πετανίδου, την κ. Έλενα Συμεωνίδου και τον κ. Μάριο Φουρνάρη που μας μίλησαν για μερικά από τα οικοσυστήματα που ενώ για χιλιετίες επιβίωσαν στο μικρό αιγαιοπελαγίτικο τόπο μας στηρίζοντας την ευλογημένη συνεργασία του ανθρώπινου με την φύση, στις τελευταίες δεκαετίες, απειλούνται ανησυχητικά και επώδυνα από τις σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Καταξιωμένη ερευνήτρια η κ. Πετανίδου, αφοσιωμένος ακτιβιστής ο κ. Φουρνάρης, ειδικευμένη Περιβαλλοντική Σύμβουλος η κ. Συμεωνίδου, ένωσαν την κοινή τους αγάπη για τον πολύτιμο όσο και ευαίσθητο πλούτο της μεσογειακής, θαλασσόβρεχτης φύσης των νησιών μας για να μας διδάξουν τα λεπτά και κρίσιμα σημεία γύρω από τον αγώνα που κάνουν για τη μελέτη και διατήρηση των ευαίσθητων νημάτων που κρατούν σε καρποφόρα συν-λειτουργία τα ζωντανά πλάσματα και τα ανόργανα υλικά που συνθέτουν ένα υγιές και λειτουργικό οικοσύστημα. Χωρίς τις άγριες μέλισσες δεν υπάρχει επικονίαση -τα φυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Χωρίς τα αρπακτικά πουλιά η οικολογική ισορροπία καταστρέφεται με δραματικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη ζωή. Χωρίς τις ξερολιθικές αναβαθμίδες, η καλλιεργήσιμη γη της Πάρου μειώνεται δραματικά, οι κίνδυνοι λειψυδρίας και πλημμυρών αυξάνονται. Η μείωση των φυσικών ενδιαιτημάτων εξαιτίας της κατάληψης του χώρου τους από ανθρώπινες παρεμβάσεις απειλεί να εξαφανίσει έντομα και φυτά που για αιώνες ζούσαν στο νησί μας χαρίζοντας του μια θαυμαστή και πολύτιμη βιοποικιλότητα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος του νησιού μας παρακολουθώντας τις ομιλίες και συμμετέχοντας στη συζήτηση του Σαββάτου, μας κάνει να ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε και στην Πάρο, ακολουθώντας τα παραδείγματα ενεργών πολιτών και ομάδων στην Άνδρο και στην Αμοργό να αναπτύξουμε συγκεκριμένες δράσεις προστασίας για τα ξερολιθικά μας μνημεία, - από τα οποία ειδικά οι αναβαθμίδες αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή- αλλά και για τα ενδιαιτήματα ειδών όπως οι άγριες μέλισσες (50 είδη τους έχουμε στην Πάρο!), τα μεταναστευτικά πουλιά, οι κέδροι και οι βελανιδιές μας.

Το πρόγραμμα Terrascape που συντονίζεται από το πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην ιστοσελίδα του www.lifeterrascape.aegean.gr παρέχει πλούσιο υλικό σχετικά με την προσπάθεια καλλιέργειας αναβαθμίδων στην Άνδρο - με αποκατάσταση δομικών στοιχείων, επαναχρησιμοποίηση μελισσόσπιτων και νερόμυλων, κατασκευή υδατοσυλλογών και συμμετοχική επιστασία γης για την ανάπτυξη τοπικής βιώσιμης οικονομίας,- καθώς και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου