Ιδέες για σοκ
Ιδέες για σοκ
[Το κείμενο γράφτηκε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μας. Διαλέγει κανείς ό, τι μένει ακόμα επίκαιρο. Συνήθως μένουν πολλά ζωντανά και φωνάζουν, όσα χρόνια και να περάσουν, καθώς αν πάμε μπροστά, πάμε με ταχύτητα σαλιγκαριού, με βιασύνη χελώνας].
Πάμε λοιπόν σε ένα κατάλογο ιδεών για σοκ, που θα έφερνε επιτέλους και ψήφους. Αν θέλουμε πολίτες και δεν επιθυμούμε να έχουμε υποτελείς ανόητους.
α) ΙΔΡΥΕΤΑΙ ένας σταθμός τηλεόρασης για να γίνουν γνωστά τα βάσανα, η ζωή και ο αγώνας της περιφέρειας. Εδώ θα έχουμε ανταποκρίσεις μόνο από την μακρινή επαρχία, μόνο από την περιφέρεια και όχι από τις μεγάλες πόλεις. Θα παρουσιάζεται κάθε νομός περιοδικά, ώστε να σχηματίσουν οι έλληνες πολίτες μια σαφή γνώση για την Ελλάδα και όχι για τους δοξασμένους και αφθονοφημισμένους και πολυπληρωμένους της Αθήνας.
β) ΓΙΝΕΤΑΙ ένας σύντομος εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση και μέσα σε ένα εξάμηνο ανακοινώνονται οι αναγκαίες αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.
γ) ΙΔΡΥΕΤΑΙ επιτροπή ειδικών για να εξετάσει τις διαστάσεις της αδικίας στην Ελλάδα και να προτείνει σύντομα λύσεις. Μεγάλους και μικρούς μισθούς, πολυθεσία και ανεργία, ουρές και αδιέξοδα.
δ) ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με όλες τις πολιτικές παρατάξεις ιδρύεται επιτροπή ειδικών για τη διαφθορά στην Ελλάδα και κηρύσσεται εθνική εκστρατεία για την εξουδετέρωσή της.
ε) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ από όλους τους πολιτικούς χώρους ερευνά τη σημερινή κατάσταση της υγείας στη χώρα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προχωρεί σε αλλαγές και ρυθμίσεις για την καλύτερη περίθαλψη.
στ) ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ εκλογικό σύστημα πρώτα στην αυτοδιοίκηση και γίνεται δικαιότερο με σκοπό να εκδημοκρατικοποιηθεί η ζωή στην περιφέρεια και να μην εξαρτάται από τις επιλογές της Αθήνας. Ακολουθεί αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις εθνικές εκλογές με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών σχηματισμών. Μια κοινή λύση αποδεκτή από όλους μπορεί να υπάρξει. Νερό στο κρασί τους πρέπει να βάλουν και οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί και να μη έχουν τη λογική ή όλα ή τίποτα. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα την ακολουθήσει επαναστατική αλλαγή στη φιλοσοφία της αυτοδιοίκησης.
ζ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, διοίκηση και αυτοδιοίκηση πρέπει όλα να οργανωθούν και να σχεδιαστούν καλύτερα, δημοκρατικότερα και αποδοτικότερα.
η) Η ΠΑΛΙΑ πρόταση Αβραμόπουλου για κοινοβούλιο της περιφέρειας πρέπει να μελετηθεί και να επαναδιατυπωθεί, ώστε κάτι ανάλογο να επιχειρηθεί. Γιατί έχει υποταγεί η Ελλάδα στην Αθήνα.
θ) ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ μελέτη της σύγχρονης μορφής της ελληνικής γραφειοκρατίας, που έφερε τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η τεχνολογία και να ανακοινωθούν τρόποι περιστολής της.
ι) ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης με όλους τους πολιτικούς φορείς, ώστε να αναληφθεί εκστρατεία για την προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των νησιών.
ια) ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ με τις εκκρεμότητες των ρυθμίσεων για τα χωροταξικά θέματα και να χτυπηθεί έτσι το μεγάλο κύκλωμα των εργολάβων και των κερδοσκόπων της γης. Ιδιαίτερα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτές για τα νησιά και κυρίως για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, που βρίσκονται στο έλεος των κάθε λογής αυθαιρετούντων και κερδοσκοπούντων.
ιβ) ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την αυτοδιοίκηση να υπάρξει μια εκστρατεία μελέτης, αναγνώρισης και περιστολής της δυστυχίας στην Ελλάδα σε όλες τις μορφές. Προτάσεις ευαίσθητων και σοβαρών μελετητών να βγουν από τα συρτάρια των γραφείων.
ΤΑ ΟΣΑ εκτέθηκαν αποτελούν ένα πρώτο κατάλογο για αποφασιστικά μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα μας. Δεν είναι τα μόνα. Στα συρτάρια των υπουργείων υπάρχουν πολλές προτάσεις από σοβαρούς μελετητές, αλλά δεν έχουν κοιταχθεί, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η Γιάννα Αγγελοπούλου και οι Αγώνες, μας ενδιαφέρει να πείσουμε ότι η δεξιά δαγκώνει (ποια είναι τώρα η δεξιά;), μας ενδιαφέρει η εξουσία και η διατήρησή της, όπως είπαμε. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα συρτάρια, ας ενθαρρύνουμε την περαιτέρω έρευνα και ας αλλάξουμε τακτική.
Η αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό και η στροφή στην καθημερινή αγωνία και στα προβλήματα του πολίτη, θα μπορούσε να προκαλέσει εντύπωση (το επιζητούμενο σοκ) και να καταγραφεί στα θετικά τους.
Χρίστος Γεωργούσης