Πρωθυπουργός: «…η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης…».

Είπε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός με αφορμή τον τραγικό θάνατο του παιδιού σε δημοτικό σχολείο των Σερρών:

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι, παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

Και στο ίδιο πνεύμα έκανε δηλώσεις και ο υπουργός Εσωτερικών:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες…»

Και οι δύο δεν μας είπαν κάτι καινούργιο, εκτός από τα τετριμμένα, που λέγονται, οσάκις συμβεί κάποιο ατύχημα. Μόνο που αυτή τη φορά το ατύχημα ήταν θανατηφόρο και αφορούσε παιδί στο ασφαλές(;) περιβάλλον του σχολείου και σε ώρα διαλείμματος.

Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του είπε και μια αλήθεια για να βγάλει από πάνω του τις δικές του ευθύνες: «…η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης…». Πράγματι οι ευθύνες πηγαίνουν αλλού. Πηγαίνουν κατ΄ευθείαν στους δήμους, που είναι επιφορτισμένοι να συντηρούν τα σχολεία με χρήματα που δεν φτάνουν για να αλλαχθούν, ούτε τα κουφώματα μια σχολικής αίθουσας.

Και το ίδιο συμβαίνει για τις παιδικές χαρές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των δήμων.

Θυμίζουμε το θανατηφόρο ατύχημα με τη μπασκέτα στη Χίο, τον Αύγουστο του ΄19 , που σκότωσε έναν ανυποψίαστο νεολαίο και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας.

Θυμίζουμε την υποχρέωση των δήμων να διατηρούν ναυαγοσώστες σε πολυσύχναστες παραλίες, γιατί εάν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες και συμβεί πνιγμός, «…η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης…». πάλι θα κυνηγάνε το δήμαρχο.

Είναι γνωστή η τακτική της κυβέρνησης, όχι μόνο της τωρινής, να κάνει «πάσα» τα δύσκολα στους δήμους, χωρίς να τους δίνει και τα αναγκαία χρήματα.

Και ας είναι πάγιο και διαρκές το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων για επαρκή χρηματοδότηση των ΟΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προαναφερθείσες συντηρήσεις που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών μας.

Κατά τα άλλα, όταν συμβεί το ατύχημα, κανένας εισαγγελέα δεν πρόκειται να στραφεί κατά του υπουργού Εσωτερικών. Οι δήμαρχοι πάλι θα είναι υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Και όταν θα έχει ξεχαστεί το τραγικό ατύχημα και μέχρι να συμβεί το επόμενο, γιατί έτσι συνήθως συμβαίνει, θα έχουν ξεχαστεί και οι ανάγκες συντήρησης των σχολικών χώρων, ώστε αυτοί να είναι ασφαλείς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου