Υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική;

Επειδή κάποιοι μιλούν για πολιτική και την ανακατεύουν με το κόμμα, την αυτοδιοίκηση και την ανεξαρτησία, θα ήθελα να πω δυο ακόμα λόγια στο πλαίσιο μιας επιδιωκόμενης «καθαρής» πολιτικής σκέψης που έχει στόχο τη συνειδητοποίηση των θέσεων και των αντιθέσεων.

Σήμερα έχουμε πάνω απ’ τα κεφάλια μας μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση η οποία πράττει προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, καταργώντας το κράτος, όπως και απ’ όπου μπορεί, με εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειες. Δείτε μερικά από τα εγκλήματα που κατάφερε να διαπράξει η ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια: https://www.scandalopedia.gr/

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη «συντηρητική» πολιτική πορεία της ΝΔ, η οποία καθορίζεται από κυβερνητικές αποφάσεις - εντολές, με τη συναίνεση φυσικά της βουλής καθώς και με τη συναίνεση των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού πάνω από το 90% των Δήμων και των περιφερειών ελέγχεται από τους ανθρώπους της, ανεξάρτητους ή μη.

Επειδή για όλα αυτά έχουμε κι εμείς ως πολίτες την ευθύνη μας, όση ευθύνη μπορεί να έχει κανείς με την ψήφο του, και επειδή μετά τις βουλευτικές εκλογές έχουν σειρά οι αυτοδιοικητικές, θα ήθελα, για ακόμα μια φορά, να απευθυνθώ στους κεντροαριστερούς, αριστερούς και «προοδευτικούς» πολίτες της Πάρου.

Σήμερα η προεκλογική πολιτική συγκυρία του τόπου μας αναδεικνύει τρεις αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς - παρατάξεις. Στις δύο απ’ αυτές οι δύο επικεφαλής είναι δεξιοί, οργανωμένοι στο κόμμα της ΝΔ, έχουν καταλάβει αυτοδιοικητικά αξιώματα με τη σημαία της ΝΔ και αποδέχονται σιωπηρά και από τις θέσεις που κατέχουν όλη την πολιτική νοοτροπία που εκφράζεται στα 45 παραπάνω σημεία. Αυτοί οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν δεξιοί, και καλά κάνουν και δικαίωμά τους αφού είναι, αλλά παράλληλα δηλώνουν και ανεξάρτητοι στο πλαίσιο των αυτοδιοικητιών διεκδικήσεων της «τοπικής εξουσίας». Από την άλλη υπάρχει μια ακόμα παράταξη η οποία είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του ΚΚΕ και με έναν επικεφαλής ο οποίος, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, καλεί όσους φίλους, της ευρύτερης αριστεράς και όχι μόνο, θέλουν, να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ιδεολογικά προσδιορισμένο ψηφοδέλτιο. Παράλληλα και δυστυχώς για άλλη μια φορά η κεντροαριστερά στην Πάρο αποδείχθηκε ανίκανη, τουλάχιστον προς το παρόν, να σχηματίσει παράταξη για να διεκδικήσει το Δήμο. Αυτό οφείλεται είτε σε ανικανότητα των στελεχών της, είτε σε προσωπικές ματαιόδοξες και εγωιστικού τύπου διεκδικήσεις που δημιουργούν αγεφύρωτες αντιθέσεις και δεν έχουν θέση στα κοινά, είτε γιατί οι συμφωνίες δε βγαίνουν, είτε γιατί τα προσωπικά συμφέροντα υπερβαίνουν τα κοινά. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό, το οποίο έρχονται να καλύψουν εντέχνως οι δύο άλλοι δεξιοί υποψήφιοι μέσω της ανεξαρτησίας που δηλώνουν. Δηλαδή οι δύο δεξιοί υποψήφιοι, οι οποίοι δηλώνουν ανεξάρτητοι και που τα τελευταία χρόνια μέσω των θέσεων εξουσίας που κατείχαν και κατέχουν έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια υποστήριξης της παραπάνω δεξιάς - συντηρητικής πολιτικής όπως αυτή εκφράζεται από το κόμμα τους, θα συνεχίσουν να πράττουν πολιτικά, σύμφωνα με τα δεξιά τους ελατήρια, αλλά παράλληλα ζητούν την ψήφο του Παριανού πολίτη ως ανεξάρτητοι.

Ρωτώ, λοιπόν, όλους αυτούς που αρέσκονται να αυτοονομάζονται αριστεροί ή προοδευτικοί ή παραδοσιακοί αστοί πόσα κοινά σημεία μπορεί να έχουν με αυτή την συντηρητική πολιτική σκέψη που εκφράζει με το χειρότερο τρόπο ο Μητσοτάκης και στηρίζουν οι δύο “ανεξάρτητοι” και με τη βούλα δεξιοί υποψήφιοι του τόπου μας; Ειδικότερα ρωτώ τους αριστερούς και προοδευτικούς του τόπου μας, πόσο αγεφύρωτες είναι οι διαφορές που έχουν με τον Ροκονίδα του κόκκινου γαρύφαλου; Είναι τόσο πολύ περισσότερες και σοβαρότερες οι διαφωνίες των αριστερών και των προοδευτικών με τη Λαϊκή Συσπείρωση από ό,τι με τη δεξιά όπως αυτή εκφράζεται από τους δύο "ανεξάρτητους" της σημερινής ΝΔ;

Έχουμε ως κοινωνία μια μοναδική τοπική συγκυριακή ευκαιρία να ενώσουμε την αριστερά και μέσω αυτής της ένωσης να δώσουμε ένα φωτεινό παράδειγμα πολιτικής συνεργασίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που μαστίζουν τον τόπο μας. Θα είναι τεράστιο πολιτικό λάθος το οποίο θα καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος και θα χρεωθεί η κεντροαριστερά και η “πρόοδος” του τόπου μας, αν πετάξουμε αυτή την ευκαιρία για ένωση της αριστεράς και της προόδου στο καλάθι των πολιτικών αχρήστων.

Γιώργος Ανδρεάδης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου