Παραλίες


Oψιμος νεαρός, εισέρχομαι στο γραφείο του διευθυντή του Γυμνασίου Πάρου τον Σεπτέμβρη του 2005 προκειμένου να αναλάβω υπηρεσία ως νεοδιόριστος. Πίσω από το γραφείο του διευθυντή με καλωσορίζει ένας κύριος που μιλάει αργά, σταθερά και έχει φιλόξενη διάθεση. Δεν ηρεμώ καθότι ολοκαίνουργος.

- Πήγαινε μέσα, στον διπλανό χώρο, φτιάξε έναν ελληνικό καφέ – θα προτιμούσα espresso- και τα διαδικαστικά τα λέμε αργότερα, μου λέει.

Πήγα λοιπόν, ήπια τον καφέ και από τότε τα λέμε. Διαδικαστικά και μη.

Ξεκινώ έτσι την περιγραφή ενός ανθρώπου για να επισημάνω το ρόλο που παίζει το ύφος, οι λέξεις, οι προσδοκίες στην δημιουργία μιας συλλογικότητας που αυτή την στιγμή φαίνεται να υπάρχει και να αυξάνεται εκθετικά στην Πάρο αναφορικά με την κατάληψη δημοσίων χώρων και συγκεκριμένα παραλιών.

Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες κάνει τα εξής:

- Δεν χρησιμοποιεί αμφίσημη γλώσσα ( Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Απόκεντρο, Λαός, κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, οι συνθήκες ωρίμασαν, καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός, Μαμωνάς, θρησκευτική πίστη, ρομαντισμός, κλείσιμο επιχειρήσεων, θυμός, βιαιότητα και τόσες άλλες). Όλες αυτές οι έννοιες πυροδοτούν σε χρόνο ρεκόρ αντιδράσεις και πολύ εύκολα αποδομούνται αν έχεις καλή διάθεση για διάλογο. Επιπρόσθετα κινητοποιούν αντανακλαστικά, διασπαστικά παρά ενωτικά για την δημιουργία μιας ομάδας σήμερα.

- Ξεκινά με το ζητούμενο της παραλίας που έτσι κι αλλιώς περιέχει και ποιητική διάθεση. Πόσοι από μας δεν κάναμε τις καλύτερες μας σκέψεις εκεί; Πόσοι δεν χαλαρώσαμε στις παραλίες του νησιού αλλά και κάθε τόπου που τις διαθέτει;

- Χρησιμοποιεί ταυτόχρονα για την κινητοποίηση τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αλλά και τις διά ζώσης συναντήσεις.

- Εναντιώνεται στην κατάφωρη αυθαιρεσία της προβολής του επιχειρηματία που θέλει να προβάλλει το πρότυπο της κατανάλωσης του φυσικού περιβάλλοντος με εξωφρενικές τιμές και μάλιστα παράνομα, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία ότι το μοντέλο του τουρισμού στην Πάρο πρέπει να είναι αυτό. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο τουρισμός στην Πάρο δεν ξεφεύγει από το μοντέλο της κατανάλωσης κατά πολύ, τουλάχιστον όμως διεκδικείται νόμιμα το δικαίωμα και του Άλλου.

- Εναντιώνεται με επιχειρήματα σε μια δημοτική αρχή που πάσχει.

- Περιλαμβάνει επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και δεν απαρνείται την επιχειρηματικότητα διότι αυτό θα επέστρεφε πολλαπλάσια εναντίον του.

- Δεν έχει ή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι ο τουρισμός στην Πάρο καλώς ή κακώς παρέχει εργασία σε πολύ κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των μελών της ομάδας.

- Δεν φαίνεται να διατυπώνει νοσταλγικές αναφορές σε έναν παράδεισο που χάθηκε.

Είναι βέβαιο πως ο άνθρωπος με τον καφέ ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ έχει συμβάλλει σε όλα τα παραπάνω.

Έχουν συμβάλλει και πολλοί άλλοι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου