Δυναμικές πορείες μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


Ολοκληρώθηκε η πορεία μνήμης κινημάτων και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, 15 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 στα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κρατική βία και την αστυνομική καταστολή. Συνολικά, όλη την ημέρα, πραγματοποιήθηκαν 96 προσαγωγές εκ των οποίων οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση της μαζικής πορείας υπήρξαν περιορισμένης έντασης επεισόδια σε Μπενάκη και Σόλωνος με την καύση ορισμένων κάδων απορριμμάτων και τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το βράδυ, στα Εξάρχεια, έγιναν 29 προσαγωγές.

Λίγο μετά τις 21:00, άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι» και «Πανεπιστήμιο» με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος/ efsyn.gr

Πριν την απογευματινή πορεία, πραγματοποιήθηκαν 50 «προληπτικές προσαγωγές» και το πρωί είχαν γίνει ακόμα 17. Η αστυνομική παρουσία στο κέντρο ήταν ισχυρή όλη την ημέρα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια -το απόγευμα- ήταν περίπου 9.000 άτομα.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Λίγο μετά το τέλος της πορείας στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μικρή ένταση στο κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες μαθητές από δεκάδες σχολεία συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, για κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, τη μνήμη του 15χρονου Γρηγορόπουλου.

Η σφαίρα από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα σημάδεψε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο, βρήκε όμως κατάστηθα και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, που βγήκαν στους δρόμους μαζικά, πυροδοτώντας ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και πρωτόγνωρο στην ένταση, στη διάρκεια και στην εξάπλωσή του κίνημα. (βλ. 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πηγή: efsyn

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου