Downshifting: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν καριέρες ετών και στρέφονται σε χειρωνακτικές εργασίες
Η εργασιακή ανέλιξη και η γενικότερη επιδίωξη καριέρας σε ιεραρχικά μοντέλα, έχει όλο και λιγότερο νόημα μέρα με την ημέρα. Στη Γαλλία και σε άλλες δυτικές κοινωνίες, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να βλέπεις διακοσμητές εσωτερικών χώρων να γίνονται αρτοποιοί, πρώην τραπεζίτες να ανοίγουν τυροκομεία και στελέχη μάρκετινγκ να παίρνουν τα εργαλεία των ηλεκτρολόγων. Τον Ιανουάριο του 2022, το 21% των Γάλλων εργαζομένων βρισκόταν σε διαδικασία αλλαγής καριέρας, ενώ το 26% σκεφτόταν να αλλάξει καριέρα μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτής της τάσης, τα στελέχη ή οι εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου έλκονται όλο και περισσότερο από τον κόσμο της βιοτεχνίας. Η πρακτική αυτή αναφέρεται μερικές φορές ως downshifting στα αγγλικά, το οποίο, σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, είναι «η πρακτική της εγκατάλειψης μιας καλά αμειβόμενης και δύσκολης εργασίας προκειμένου να κάνεις κάτι που σου δίνει περισσότερο χρόνο και ικανοποίηση αλλά λιγότερα χρήματα». Αυτές οι αλλαγές σταδιοδρομίας αποτελούν γρίφο