Αρχαία λατομεία και Μαρτσέλο: Η μόνη αλήθεια

"Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων στη παραλία του «Μαρτσέλο» μηχανικοί της εταιρίας που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5* , έκαναν επιμετρήσεις για κατασκευή πλωτής εξέδρας. Ρωτάμε αν είναι ενήμερη η Δημοτική Αρχή και ζητάμε να φέρει θέμα ενημέρωσης για την συγκεκριμένη επένδυση στο Δημοτικό Συμβούλιο".

Πρόκειται για μία από τις ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τι πρόβλημα έχετε φίλοι μου με την εξέδρα; Δική σας είναι η θάλασσα; Οι ακτές δόθηκαν στην Εταιρείες, αυτές ξέρουν καλύτερα το συμφέρον μας. Το ξενοδοχείο καλώς θα κάνει εξέδρα, θα κλείσει μετά την παραλία, θα βάλει πέντε- έξι σειρές πολυθρόνες, θα πληρώνουμε ένα μηνιάτικο να καθίσουμε εκεί, θα συνεννοηθεί με τη Μύκονο για το ποσόν, θα εγκαταστήσει θηριώδη ηχεία να ακούμε τα τύμπανα της κολάσεως και θα πάρει μπράβους να ελέγχουν τα αυτοκίνητα. Τι ακριβώς νοικιάζει ο κάθε επιχειρηματίας; Πού είναι γραμμένο στην άδεια που λαμβάνει; Πόσο χώρο; Γιατί όλοι μας γινόμαστε αδίστακτοι, ωραίοι νεοέλληνες της αρπαχτής και διώχνουμε τον κόσμο από την παραλία. 

Μέχρι και ο ΝΟΠ διώχνει τα αυτοκίνητα από εκεί σαν να ήταν ιδιοκτησία του όλος ο χώρος που του δόθηκε. Τι ακριβώς έχει νοικιάσει ο συμπαθής Σύλλογος και πώς γίνεται να μεταμορφώνεται σε επιχειρηματία. Είναι άραγε όλα νόμιμα ή υπάρχει σιωπή εδώ και πολλά χρόνια; Και αφού είναι Σύλλογος της Πάρου, και τού έγινε από το Δήμο η παραχώρηση αυτή χωρίς ίσως όλα να έχουν καλώς, πώς γίνεται λέω, να οικειοποιείται το χώρο όλο; Ποιος έχει νοικιάσει και ποια έκταση και πού ορίζεται ο ελεύθερος χώρος για τους πολίτες, φαίνεται στα έγγραφα αυτό; Ή κάθε φορά πρέπει αν φωνάζουμε την αστυνομία; 

Και ο άλλος πιο πέρα που βάζει τα μεγάφωνα στη διαπασών και ακούγονται τα σκυλάδικα σε όλο το λιμάνι τι ρόλο παίζει και γιατί αφήνεται ανενόχλητος; Δεν ησυχάζουν το μεσημέρι οι δημοτικοί σύμβουλοι ή μένουν μακριά και δεν ακούνε; 

Καλά θα είναι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να πάνε να ελέγξουν όλες τις ενοικιαζόμενες παραλίες με τα χαρτιά στα χέρια. Και να πάρουν μαζί τους σωματοφύλακες να μην τους δείρουν οι ξενόφερτοι ή οι ντόπιοι επιχειρηματίες με τους μπράβους τους. Καλά θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάνε και να κάνουν κανένα μπάνιο να δουν από κοντά την κατάσταση. Αύγουστος έρχεται. Και οι πολίτες ας καλούν την αστυνομία ή όποιον άλλο αρμόδιο να υποχρεώσει τον επιχειρηματία να δείξει στο έγγραφο ποιο μέρος της παραλίας νοικιάζει και ποιο είναι ελεύθερο για τους πολίτες. Αυτά όλα πρέπει να τα γνωρίζει και ο Δήμος και να συντάξει ένα μικρό φυλλάδιο που να δείχνει για κάθε παραλία ποιο το ελεύθερο για τους πολίτες μέρος και ποιο το ενοικιαζόμενο. Θα επανέλθω.

Με το άλλο θέμα τώρα τα αρχαία λατομεία πολύς θόρυβος γίνεται για το τίποτα. Το 1997 έγινε το Διεθνές Συνέδριο Παρία Λίθος και διατυπώθηκαν μερικές προτάσεις. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 2022-1997=25 χρόνια και δεν προχωρήσαμε ούτε βήμα. Τι άλλο θέλουμε για να δούμε ότι δεν γίνεται τίποτα, όσες επιτροπές και να φτιάξουμε, όσα και σχήματα συλλογικά να επινοήσουμε; Γιατί δεν τα δίνουμε σε μια εταιρεία να φτιάξει θηριώδη ξενοδοχεία με πισίνες, με μοντέρνες κατασκευές που θα εκπλήξουν ολόκληρη την Ευρώπη; Τα μάρμαρα θα παραχωρηθούν δωρεάν αν τα πάρει η Εταιρεία των λατομείων.

Υπάρχουν και άλλα, αλλά πρώτον δεν θέλω να μακρηγορώ και δεύτερον δεν θέλω να γράφω παρά μόνο το πρωί και μόνο γυμνάσματα ποίησης, ο καημένος. Αλλά πήγα πέρσι να κολυμπήσω απέναντι και ο επιχειρηματίας με έδιωξε και μού έδειξε τα βράχια που μπορούσα να πάω κι έχω κάποιο άχτι.

Λύστε μου όμως την απορία. Πώς γίνεται οι θηριώδεις ξενοδοχειακές μονάδες να ολοκληρώνονται σε μερικούς μήνες και τα σχολεία ακόμα να είναι τόσες δεκαετίες σε παραπήγματα; Πόσων βαθμών είναι ο αθεράπευτος καπιταλισμός από τον οποίο πάσχουμε; Γιατί πριν χρόνια τα πιο καλά κτήρια ήταν τα δημόσια, όχι τα ξενοδοχεία. Καπιταλισμός ήταν και τότε, αλλά υπήρχε φαίνεται και κάποιο φρένο ή κάποια άλλη τάξη αξιών.

Τέλος προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να νοικιάσει ένα πλωτό για δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και να μεταφέρει με μικρό εισιτήριο κάθε μέρα τους αγαπώντες τη θάλασσα και το μπάνιο στο Στρογγυλό που έχει ωραίες παραλίες χωρίς πολυθρόνες και ψάθες και επιχειρηματίες της αρπαχτής.

Χρίστος Γεωργούσης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου