Το περιεχόμενο της καλοσύνης

 


Το περιεχόμενο της καλοσύνης

Ο Γάλλος φιλόσοφος Πωλ Ρικέρ (1913-2005) λέει ότι πρέπει να απελευθερώσουμε την καλοσύνη του ανθρώπου. Με τα δεσμά της πολιτικής και των δογμάτων κρατάμε κλειστή την ψυχή μας από την πραγματική άνθιση. Μήπως πρωτεύει να ξαναδούν τα διάφορα πολιτικά συστήματα και οι ιδεολογίες όλες βαθύτερα τις ανάγκες του ανθρώπου; Μήπως και η ίδια η εκκλησία πρέπει να ξεφύγει απ’ τα εξουσιαστικά διλήμματα και τον τύπο και να δει πώς είναι να δυνατόν να γεφυρωθεί μια νέα στάση στη συμπεριφορά του ανθρώπου που να ελευθερώνει τους αγγέλους που έχει μέσα του και όχι διαρκώς τα αρνητικά δαιμόνια; Παρακολουθώντας τις συζητήσεις στην ελληνική βουλή βλέπουμε ότι βασικός σκοπός δεν είναι η προαγωγή κάποιας πολιτικής ιδεολογίας ή μιας φιλοσοφίας της συμπεριφοράς, αλλά η διαίρεση και ο διχασμός.

Σε συνέντευξή του ο Γάλλος φιλόσοφος στον Frederic Lenoir είπε τα παρακάτω σημαντικά: «Πιστεύω ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την κοινότητα των πιστών είναι πώς να απελευθερωθεί το περιεχόμενο της καλοσύνης του ανθρώπου. Υπάρχει τόση δυστυχία, απογοήτευση, βία, που πρέπει να συναχθούν όλες οι μικρές ευτυχίες και όλα τα δείγματα καλοσύνης. Απέναντι σε μια παράδοση πρόκλησης συναισθημάτων ενοχής, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε την καλοσύνη; Εκεί βρίσκεται η απάντηση στο θεμελιώδες κακό: να ανακαλύψουμε το περιεχόμενο της καλοσύνης που ποτέ δεν εξαλείφθηκε από το κακό».

Σήμερα η πολιτική έχει στεγνώσει και τα μεγάλα ερωτήματα για το νόημα της κοινής ζωής, για την ανθρώπινη ευτυχία, για την ποιότητα της ζωής, για τις σχέσεις των ανθρώπων δεν αποτελούν θέματα των συζητήσεων. Εκείνο που γίνεται δυστυχώς βασικό της πυρήνας, τόσο που όλα τα άλλα σκοτεινιάζουν, είναι η διαχείριση της εξουσίας. Έτσι ο άλλος με τις διαφορετικές σκέψεις πρέπει να καταγγελθεί, να πάει στην γωνία να εξοριστεί και να επικρατήσουμε εμείς. Έτσι βαθαίνει ένα μεγάλο κενό ηθικό και διανοητικό.

Χρίστος Γεωργούσης



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου