Η νίκη της επιστήμης

 


Η νίκη της επιστήμης

Πέρασε μάλλον ο Μεσαίωνας, αλλά έχουμε ακόμα και παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, πολλούς της μαγείας, της αστρολογίας και του ανορθολογισμού και της συνωμοσιολογίας. Τα στατιστικά προκαλούν κατάπληξη, ήρθε όμως η πανδημία να θυμίσει σε όλους μας ότι η επιστήμη έχει των πρώτο λόγο! Γράφει ο Δημήτρης Δημητράκος, καθηγητής της Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000: «Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα απίστευτα μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού κοινού-γύρω στο 35%-πιστεύει στη μαγεία και στον Σατανά. Και φυσικά η ακμή των ψευδοεπιστημών) αστρολογία, λευκή και μαύρη μαγεία, χειρομαντεία κ.ά.) σε όλες τις χώρες του προηγμένου κόσμου τεκμαίρει, αν μη τι άλλο, την συμβίωση του ανορθολογισμού με τον επιστημονικό ορθολογισμό. Μια φιλοσοφική παράδοση αντιμετώπισε εχθρικά την επιστήμη τον 19ο αλλά και τον 20ο αιώνα. Στην παράδοση αυτή εντάσσεται κατά τον καθηγητή η σκέψη των Μπλέϊκ, Χέγκελ, Κίρκεγκωρ, Νίτσε, Μαρκούζε, Χάϊντεγκερ, Ρόσακ.

«Η επιτυχημένη πρόβλεψη σε πολλούς τομείς έχει οδηγήσει στην εδραιωμένη πεποίθηση ότι η επιστήμη προσφέρει βέβαιη γνώση. Ύστερα από 200 χρόνια κυριαρχίας αυτής της αντίληψης στον κόσμο των φυσικών επιστημών, όπου η θεωρία του Νεύτωνα (1687) λειτούργησε ως υπόδειγμα επιστημονικής ορθοδοξίας, είναι εύλογο ότι η αυτοπεποίθηση αυτή κλονίστηκε με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν το 1905 και με την πρόοδο στην κβαντική φυσική τα επόμενα χρόνια».

Όσο και να κλονίστηκε αυτή η αυτοπεποίθηση, δεν σήμαινε ότι η επιστήμη έκανε πίσω, αλλά ζητούσε ακόμα βαθύτερες σκέψεις στην έρευνα και ερμηνεία του κόσμου. Δεν χρειάζεται εδώ να πούμε πολλά για την κυριαρχία της επιστήμης. Θα μπλεχτούμε σε κοινοτοπίες. Η ανθρωπότητα από την επιστήμη ζητά σήμερα τη σωτηρία της με φάρμακα για τις ασθένειες και εμβόλια για τον  κορωνοϊό. 

Κλείνουμε το κείμενο προσθέτοντας στα επιστημονικά επιτεύγματα τη μεγάλα επανάσταση της πληροφορικής που ήδη έχει αλλάξει πολύ τον κόσμο και θα πάμε κι άλλο πιο πέρα. Προσθέτουμε επίσης για τη χώρα μας τα φαινόμενα Σώρα, των αγυρτών "θαυματοποιών", όπως η αγία του Αιγάλεω και οι σημερινοί που εμπορεύονται τα σύμβολα και ξανά των απανταχού συνωμοσιολόγων, που νομίζουν ότι όλα έχουν ρυθμιστεί από ένα και μόνο χέρι διαβόλου, μια μόνο θέληση σατανά. Σε κάθε συντροφιά ένας συνωμοσιολόγος κάνει την εμφάνισή του και συχνά έλκει τις ρίζες του από τα πιο ακράι των κομμάτων, που δεν θέλουν τον άνθρωπο σκεπτόμενο και ελεύθερο.

Χρίστο


ς Γεωργούσης


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου