Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

Ας μη μας ξεγελούν οι λιγοστές βροχές που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο νησί. Απλά έβρεξαν λίγο το χώμα. Το νερό δεν βυθίστηκε για να εμπλουτίσει τις υπόγειες δεξαμενές του νησιού. Και αυτό έχει συνέπειες. Αλλά και εάν συμβεί οι μήνες που έρχονται να είναι βροχεροί το πρόβλημα θα συνεχίζει να υπάρχει. Πόσο βροχερός μπορεί να είναι ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος. Μας απομένει ο Φεβρουάριος, που μακάρι να μας κάνει την έκπληξη, όπως συνέβη το 2003.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο ανατροπής των καιρικών συνθηκών, ασυνήθιστη με τα όσα γνωρίζαμε. Πάνω από 40 ανοιξιάτικες μέρες, στην καρδιά του χειμώνα είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Κανένας από του ηλικιωμένους του νησιού δεν θυμάται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα φυτά ξεγελάστηκαν και κάποια φυλλοβόλα έχουν αρχίσει να βγάζουν φύλλα νομίζοντας ότι ήρθε η άνοιξη.

Και ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουμε βροχοπτώσεις με πλημμυρικά χαρακτηριστικά, στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στο νησί μας απλά ψιχαλίζει.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, επειδή οι καταναλώσεις νερού είναι μεγάλες, λες και αντλούμε νερό από τον Αξιό ή τον Στρυμόνα. Το μέγεθος της κατανάλωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με πρωτοβουλία του καθ΄ύλην αρμόδιου φορέα, που είναι η ΔΕΥΑΠ.

Αν δεν συνέλθουμε, αν δεν φροντίσουμε να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους του νησιού μας, το φετινό καλοκαίρι θα πούμε το νερό – νεράκι και η τουριστική κίνηση που προβλέπεται να είναι αρκετά καλή θα τεθεί σε κίνδυνο.

Νερό και τουρισμός πάνε μαζί. Αν λείψει το πρώτο θα εξαφανιστεί το δεύτερο.

Πρέπει από τώρα η ΔΕΥΑΠ να πάρει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, αφού προηγουμένως ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τα αποθέματα νερού που διαθέτει.

Μπορεί ο προεκλογικός αγώνας να ξεκίνησε αρκετά νωρίς, προέχει όμως η προετοιμασία του νησιού για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενός τουριστικού ρεύματος που χρόνο με το χρόνο συνεχώς αυξάνεται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου