Εάν η τραγωδία των Τεμπών είχε συμβεί στο Βέλγιο, θα ήταν δεκάδες οι προφυλακίσεις.

Είμαστε μια χώρα με άναρχη ανάπτυξη που όποιος πολιτικός θέλησε να βάλει τάξη έσπασε τα μούτρα του. Κουβαλάμε βαριά κληρονομιά, που τη φορτώνει η μια γενιά στην επόμενη, με όλα τα χαρακτηριστικά της υπανάπτυξης και σε όλα τα επίπεδα. Και το χειρότερο πιστεύουμε ότι είμαστε περιούσιος λαός και ότι η Χώρα μας είναι ο ομφαλός της γης. Και αν κάποιος τολμήσει να πει κάποιες αλήθειες κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ανθέλληνας.

Μας λείπει η αυτογνωσία, που αποτελεί τη βάση για να οικοδομηθεί η Χώρα πάνω σε μια άλλη σύγχρονη αντίληψη. Ακόμα και το τραγικό δυστύχημα που εξαέρωσε τον ανθό της πατρίδας και παρέδωσε λίγη στάχτη σε κλειστά φέρετρα στους πονεμένους γονείς, θα σκεπαστεί από την κομματική αντιπαράθεση που ήδη ξεκίνησε για το ποιος φταίει. Όμως για όσα συμβαίνουν και για όσα θα συμβούν στην Πατρίδα έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης.

Η πυραμίδα της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα έχει κορυφή που στηρίζεται σε βάση και η βάση είμαστε εμείς, που ανεχόμαστε και καταπίνουμε αμάσητα τα όσα συμβαίνουν, που ζητάμε ρουσφέτια και οι πολιτικοί μας τα ικανοποιούν, που λαδώνουμε υπηρεσίες για να κάνουμε τις δουλειές μας.

Εάν τολμήσει ένα έντιμος πολιτικός να γκρεμίσει τα σπίτια της Μάνδρας που πλημμύρισαν την περιοχή ή τα σπίτια που προκάλεσαν τη συμφορά στο Μάτι, άλλα χτισμένα με την βούλα του κράτους και άλλα με τρόπο αυθαίρετο, πολιτικά θα εξαφανιστεί. Και επειδή κανένας πολιτικός δεν είναι διατεθειμένος να αυτοκτονήσει πολιτικά, η κατάσταση θα διαιωνίζεται μέχρι την επόμενη πλημμύρα ή την επόμενη φωτιά ή το επόμενο τραγικό δυστύχημα στη στεριά ή τη θάλασσα.

Το θεσμικό κράτος συχνά απουσιάζει ή υπολειτουργεί και οι ανεξάρτητες αρχές, εάν θελήσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, θα βρουν πλείστα εμπόδια από τους κυβερνώντες, όπως στην περίπτωση των υποκλοπών, όπου παρακολουθούσαν εν δυνάμει τους πάντες και τα πάντα, με μόνη εξαίρεση την πορεία του τρένου.

Εάν η τραγωδία των Τεμπών είχε συμβεί στο Βέλγιο, οι εισαγγελείς αυτής της χώρας θα είχαν ήδη προφυλακίσει δεκάδες, γιατί δεκάδες είναι οι ανεύθυνοι που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις την ώρα του δυστυχήματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου