Επιστολή με Θέμα: Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας


Παροικία, Πάρος 28/8/2022


Προς
Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Κοινοποίηση
Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
ΜΜΕ Πάρου


Θέμα: Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα με την μίσθωση παραλιών για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων έχει πλέον γιγαντωθεί και χρειάζεται άμεσα επέμβαση και επανασχεδιασμό στρατηγικής από μέρους της Πολιτείας.

Με το ισχύον καθεστώς, την αποκλειστική διαχείριση έχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με τον εκάστοτε Δήμο, παρ’ όλη την είσπραξη του 70% των εσόδων, να έχει απλώς καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης.

Με τις τελευταίες δε ρυθμίσεις για το έτος 2022, λόγω πανδημίας, στην πραγματικότητα δόθηκε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες για ολική κατάληψη παραλιών, ουσιαστικά απόλυτο δικαίωμα για δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών (μόνιμων ή ημιμόνιμων) και αυθαίρετες διαμορφώσεις προστατευόμενων περιοχών με σταδιακή μετατροπή τους σε ιδιωτικές.

Ο Δήμος μπορεί μόνο να καταγράψει καταγγελίες, για τις οποίες αυτοψία γίνεται από την ΕΤ.Α.Δ. σε νεκρές τουριστικά περιόδους, και φυσικά και πάντα, πολύ κατόπιν εορτής.

Η υποβάθμιση του Δήμου είναι τόση, που ακόμα και κανείς από τους Τοπικά υπεύθυνους να μην υπογράψει τις συμβάσεις/μισθωτήρια, η μίσθωση μπορεί να προχωρήσει κανονικά και ετεροχρονισμένα! Ακόμα και για κατασκευή για Α.Μ.Ε.Α, που ο Δήμος έχει υποχρέωση να κάνει, απαιτείται προηγουμένως άδεια από την ΕΤ.Α.Δ.!

Η άμεση επίπτωση αυτής της ιδιότυπης μονοπώλησης των παραλιών, σε συνδυασμό με το υπερβολικό αντίτιμο για υπηρεσίες, είναι η ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης σε πολύ κόσμο. Σε βάθος χρόνου δε, υποβάθμιση τοπίου, μη αναστρέψιμες βλάβες σε προστατευόμενες περιοχές και νομιμοποίηση ιδιωτικών παραλιών.

Φέτος, λόγω του απρόσμενου όγκου προσέλευσης τουριστών, έγιναν εμφανείς όλες οι αδυναμίες του συστήματος, οι δε απεριόριστες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες λόγω Covid-19, έδωσαν την χαριστική βολή στην νομιμότητα.

Σας παρακαλώ να επιληφθείτε άμεσα του θέματος.


Με εκτίμηση


Πέτρος Αυλήτης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου
Σύμβουλος Κοινότητας Πάρου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου