Η λογική τού σούπερ

 

     Η λογική του «σούπερ»

Στην «Ελευθεροτυπία» του 1996 δημοσιεύτηκε άρθρο του Γιώργου Γραμματικάκη, καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα τον Τιτανικό. Η αγάπη στο μεγάλο, στο πολύ και στο ταχύ θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια της προσωπικής μας ζωής και τύχης όσο και την τύχη του νησιού. Ας αφιερώσουμε λίγες γραμμές σκεπτόμενοι τους Τιτανικούς που μας απειλούν όλους. Η Πάρος θέλει να γίνει σούπερ να γίνει Αττική και μάλλον θα τα καταφέρει!

«Η ιδεολογία του Τιτανικού είναι λοιπόν παρούσα και εξαπλώνεται ραγδαία σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής. Το μεγάλο, το εντυπωσιακό αντικαθιστά το σεμνό και το ανθρώπινο. Σ’ ένα ξενοδοχείο δεν προέχει πια η προσαρμογή του στο τοπίο, ή η ζεστή φιλοξενία που παρέχει. Είναι ο αριθμός των κλινών που μετρά, οι πισίνες και τα «νάϊτ κλαμπ». Λίγο ενδιαφέρει αν το ύψος και ο όγκος του διαλύουν το χώρο και την ιστορία του χώρου που εκτίσθηκε. Οι αγορές μας δεν γίνονται πια στα καταστήματα ή το φούρνο της περιοχής, στα οπωροπωλεία ή τις λογής εμπορικές γωνιές της. Θηριώδη συχνά συγκροτήματα, με την ονομασία σουπερμάρκετ-τι χαρακτηριστικός γλωσσικός όρος!-υπόσχονται δώρα, καλύτερες τιμές, πλούσιο εύρος προϊόντων. Αυτό που δεν λέγεται ποτέ είναι ότι στη θέση του πελάτη υπάρχει τώρα ο «καταναλωτής», εκεί που άνθιζε η κουβέντα και το χαμόγελο υπάρχει τώρα η ψυχρή οργάνωση και το μέγεθος, την ανθρώπινη γνωριμία αντικαθιστούν οι αριθμοί.

....Ακόμα και δραστηριότητες, που μέχρι χθες, δεν θα επίστευε κανείς, υποτάσσονται στη λογική του «σούπερ» του Τιτανικού. Η αξία του πρωτογενούς «λόγου» εξαφανίζεται άλλωστε στα σύγχρονα περιοδικά ή στον τηλεοπτικό χώρο. Προέχει το περιτύλιγμα, οι έγχρωμες σελίδες και τα δώρα, αυτό που θα κάνει τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή να βυθιστεί ανήμπορος στην ανώδυνη λάμψη του κενού και των διαφημίσεων. Λίγο φαίνεται να μετρά σε όλα αυτά ότι το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου ή οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, ενώ υπάκουσαν στις δύσκολες προδιαγραφές των δημιουργών τους, αγαπήθηκαν πολύ και αποτελούν πάντα καίριες ανάσες του ελληνισμού».

       Χρίστος Γεωργούσης




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου