Αυτοδιοίκηση και Ετεροδιοίκηση: Όταν βαφτίζουμε το κρέας ψάρι.

Τακτικός αναγνώστης μας ρωτά πώς προσδιορίζουμε το "αδέσμευτο" και πως το "αυτοδιοίκητο" στην πράξη; Με ποιο τρόπο θα γίνουν πράξη, που να διαφέρει από τα όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα;

Του απαντάμε.

Τοπική Αυτοδιοίκηση για μας σημαίνει, ότι διοικούμε τον τόπο μας ανεξάρτητα από την κεντρική εξουσία, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας στα πλαίσια μιας ορθολογικής ανάπτυξής της, που σέβεται το φυσικό και δομημένο παραδοσιακό περιβάλλον, που ζει και αναπτύσσεται με ποιότητα ζωής και δίνει προοπτική βιωσιμότητας στη νέα γενιά, εξασφαλίζοντας την οικονομική εξέλιξη του τόπου με θετικό πρόσημο.

Το πώς διασφαλίζονται τα όσα πιο πάνω αναφέραμε, έχει σχέση με το πώς εμείς τα αντιλαμβανόμαστε και τα συμφωνούμε μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα που χαράζουν τις γενικές γραμμές και πως αυτά εξειδικεύονται από τις τοπικές κοινότητες και το δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή όμως δεν αποτελούμε δουκάτο των Κυκλάδων, αλλά υποχρεωνόμαστε να εφαρμόζουμε το νομικό καθεστώς που διέπει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις κυβερνητικές αποφάσεις, που περιορίζουν συχνά ασφυκτικά το αυτοδιοίκητο των τοπικών μας κοινωνιών, σοβαρό καθήκον των τοπικών μας αρχόντων είναι η δυναμική και νόμιμη παρέμβαση προς την κεντρική εξουσία, ώστε να εξασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας στη διοίκηση του τόπου μας.

Τι συμβαίνει όμως;

Το εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, η χρηματοδότηση των δήμων, ο τρόπος πρόσληψης και ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων, η έγκριση του προϋπολογισμού και των δαπανών και γενικότερα οι αρμοδιότητες των δήμων καθορίζονται από την κεντρική εξουσία.

Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν ελεγκτικό μηχανισμό, που περιορίζει καθοριστικά τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης και την μεταβάλλει σε ετεροδιοίκηση.

Επιπλέον το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα επιδιώκει και με άλλους τρόπους να θέσει υπό τον έλεγχό του τους δήμους, ώστε να αποτελέσουν τον ιμάντα υλοποίησης της πολιτικής του, γιατί στις εθνικές εκλογές οι δικοί του δημοτικοί άρχοντες συμβάλλουν σημαντικά στην εκλογική του επιτυχία. Και συμβαίνει τις περισσότερες φορές να βρίσκουν αρκετούς πρόθυμους.

Φυσικά, και τα άλλα κόμματα ακολουθούν την ίδια τακτική.

Από όλα όσα εκτέθηκαν γίνεται αντιληπτό, ότι η αυτοδιοίκηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, ώστε να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη. Γι' αυτό και είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στο νησί μας ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που θα εμβαθύνει στον κατ' εξοχήν λαϊκό θεσμό της αυτοδιοίκησης και θα τον καταστήσει πραγματικά ανεξάρτητο, τουλάχιστον από τις τοπικές κομματικές εξαρτήσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου