Ρουσφέτι: η κατάρα που συνοδεύει το δημόσιο βίο.

Το ρουσφέτι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή ψήφων. Διατρέχει την πολιτική ζωή της χώρας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους και δηλητηριάζει την ορθολογική λειτουργία του.

Για τον περιορισμό του έγιναν πολλές προσπάθειες με κορυφαία αυτήν που έχει καταγραφεί τον όνομα του εισηγητή υπουργού Αναστάση Πεπονή. Πρόκειται για τον νόμο που θεσμοθέτησε, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και κατάργησε τους χωρίς κριτήρια διορισμούς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι προσπάθειες από ορισμένες μετέπειτα κυβερνήσεις για την «βελτίωσή του», μείωσαν την αποτελεσματικότητα του νόμου, αλλά καμιά δεν τόλμησε να τον καταργήσει. Όμως παραθυράκια υπάρχουν, που «αξιοποιούνται» από υπουργούς και δημάρχους. Και μιας και αναφερόμαστε σε αξιωματούχους της πολιτικής ας προεκτείνουμε το θέμα και σε άλλες περιπτώσεις.

Η επιλογή ενός στρατεύσιμου στο σώμα της προτίμησής του, η μετάθεσή του από την παραμεθόριο σε μονάδα της Αττικής, η εξυπηρέτηση πολίτη που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και χρήζει άμεσης νοσηλείας, είναι σίγουρες ψήφοι.

Οι κομματάρχες δήμαρχοι από αυτές τις εξυπηρετήσεις αντλούν σημαντικό μέρος της πολιτικής τους δύναμης στο εκλογικό σώμα.

Το ρουσφέτι ενδημεί και στον τόπο μας κυρίως από τους δημοτικούς άρχοντες.

Η ανοχή στην κατάληψη δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, η τσιμεντόστρωση δρόμων που εξυπηρετούν πολιτικούς φίλους, οι απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς με αρκετές χιλιάδες ευρώ, η 'ελάφρυνση' ή και σβήσιμο τσουχτερών προστίμων, η κωλυσιεργία παραπόνων πολιτών επ' ωφελεία 'κάποιων', ένα τηλεφωνάκι πριν περάσει το 'περίπολο', οι παρεμβάσεις σε υπουργούς για την εξυπηρέτηση ψηφοφόρων, ακόμα και για τις πιο απίθανες υποθέσεις, αποτελούν καθημερινές ιστορίες ρουσφετολογικής συμπεριφοράς.

Ακόμα και εκ των υστέρων δημόσια ‘ξεμπροστιάσματα’ έχουμε δει, για ρουσφέτια που δεν έγιναν, αλλά δεν πτοείται, και κυρίως, δεν ντρέπεται κανείς!

Για να μην αναφερθούμε σε πιο χοντρές ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια του νησιού μας με εμπλεκόμενους και διαπλεκόμενους που σκανδαλίζουν την ελληνική κοινωνία και συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους ελεύθεροι και ωραίοι εις υγείαν ημών των κορόιδων, που ανάθεμά μας αν ξέρουμε τι ψηφίζουμε κάθε φορά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου