Πώς ψηφίζουμε στις Δημοτικές εκλογές

 

Πώς ψηφίζουμε στις Δημοτικές εκλογές 

Μακάρι να το ξέραμε! Και να το ήξεραν και οι ασχολούμενοι με την αυτοδιοίκηση. Και όλοι μας!

Πρέπει να γίνει κάποια έρευνα, δεν μετρούν τόσο τα επιχειρήματα, όσο τα μικροσυμφέροντα, οι πολιτικές συγγένειες, οι οικογενειακές σχέσεις και οι φιλίες. Αυτά συχνά συμβαίνουν στους μικρότοπους.

α) Θεωρούμε καλό να ενταχθούμε σε ένα γενικότερο πολιτικό οργανισμό της Αθήνας να λάβουμε στήριξη και αυτό βέβαια ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση επηρεάζει κάπως τους ψηφοφόρους. Ιδίως των αριστερών κομμάτων. Αλλά σε περιόδους όξυνσης και πολωτικών καταστάσεων και των δεξιών κομμάτων. Κατά προσέγγιση 25%. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι δικές μου εκτιμήσεις αυθαίρετες.

γ) Οι φιλίες, οι συγγένειες, οι κουμπαριές παίζουν κι αυτές μεγάλο ρόλο στα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Κατά προσέγγιση 25%.

δ) Η τιμωρητική ψήφος στην παράταξη που δεν μας έκανε τα κέφια, που δεν νομίζουμε να πολιτεύτηκε σωστά, πού πήρε αποφάσεις βλαπτικές για μας, που θεωρούμε ότι ζήμιωσε το νησί, που έδωσε φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας, παίζει κι αυτή το ρόλο της. Κατά προσέγγιση 20%.

ε) Οι «ολιγάρχες» του νησιού, οι επιχειρηματίες, οι συμφεροντολόγοι κάθε λογής, όσοι έχουν ωφεληθεί, παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Κατά προσέγγιση 20%.

στ) Κάποτε ασκούν επίδραση η εκκλησία, οι οργανωμένοι φορείς, ιδίως αυτοί που έχουν δύναμη (λ.χ. Σύλλογος Κυνηγών),  Οικολόγοι, οι παλαιότεροι της τοπικής εξουσίας, κοινοτάρχες, δήμαρχοι και επιφανείς συμπατριώτες ή μη της Αθήνας.

ζ) Τέλος υπάρχουν και οι ενδιαφερόμενοι για την τύχη του νησιού, οι ορθώς σκεπτόμενοι, οι ανεξάρτητοι στα θέματα της αυτοδιοίκησης που αναζητούν ήθος και ικανότητες και προγράμματα.  Ξοδεύουμε πολλά για προγράμματα και υποσχέσεις, κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες να μελετήσουμε κάπως τα πράγματα και να δούμε τι ανάγκες έχουμε, αλλά το αποτέλεσμα συχνά διαψεύδει. Τα προγράμματα παίζουν μικρό ρόλο. Κατά προσέγγιση 10%.

Ας κάνουμε την άθροιση: 25+25+20+20+10=100%.

Αν γίνει επιστημονική έρευνα τα ποσοστά θα αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερο την αλήθεια.

Με βάση αυτά οι υποψήφιοι ας κατευθύνουν την δραστηριότητά τους εκεί που θα αποδώσει. Και οι ψηφοφόροι ας μην πολυπιστεύουν τα άριστα προγράμματα, τις εξαρτήσεις απ’ τα κόμματα, αλλά ας δώσουν προσοχή στο ήθος και στην ικανότητα των ανθρώπων.

Οι γυναίκες, οι νέοι, τα πιο αδικημένα τμήματα της κοινωνίας μάλλον αυτό θα το κοιτάξουν περισσότερο. Καλούς και ικανούς ανθρώπους και μακριά από μεσάζοντες των ολιγαρχών, αν υπάρχουν. Διότι ήδη ξεπήδησε μια άλλη τάξη ανθρώπων στην Πάρο με πολύ μεγάλα εισοδήματα που μπορεί να επηρεάζει και ας μην κλείνουμε τα μάτια.

Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε ότι συχνά τυχαία και ξαφνικά γεγονότα επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Ένα σκάνδαλο λ.χ., ένα πρόσωπο μεγάλης ακτινοβολίας, ένα διεθνές γεγονός που επηρεάζει τους πάντες και άλλα.

Εμείς ας ευχηθούμε να προωθούνται ικανοί και τίμιοι άνθρωποι να αναλαμβάνουν τις τύχες του νησιού και των ανθρώπων στα χέρια τους.

Χρίστος Γεωργούσης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου