Απολογισμοί από Έπαρχο και Δήμαρχο για τη δημόσια υγεία και δύο "περιθωριακά" ερωτήματα προς απάντηση.

Δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι, οι οποίοι κατείχαν κορυφαίες πολιτικές θέσεις στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και Δεύτερο βαθμό και οι οποίοι σημειωτέων προέρχονται από τον ίδιο πολιτικοϊδεολογικό χώρο της δεξιάς, εκθέτουν τα έργα τους ή τις πράξεις τους για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Δείτε τι είπε ο Έπαρχος κ. Κώστας Μπιζάς

Υγεία - Απολογισμός 2022

Επειδή η υγεία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα της ανθρώπινης ύπαρξης προσπαθήσαμε ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των νησιωτών και των επισκεπτών μας στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων μας.

Συγκεκριμένα:

- Θεσπίσαμε πρώτοι στην Ελλάδα οικονομικά κίνητρα εξ ιδίων πόρων, για να καλυφθούν θέσεις ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Το 2022, 99 ιατροί έλαβαν το σχετικό κίνητρο των 450 ευρώ ανά μήνα.

- Διαθέσαμε μεγάλο μέρος ευρωπαικών πόρων της Περιφέρειας μας για την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής.

- Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο του προγράμματος ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ με 41 καινούρια ασθενοφόρα εκ των οποίων δύο στην Πάρο και 1 στην Αντίπαρο.

- Χρηματοδοτήσαμε την μισθοδοσία 204 γιατρών και νοσηλευτών αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας.

Είναι γνωστό ότι η λειτουργία των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

Όμως η αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού οφείλει να υποστηρίζει τις δομές υγείας και να διεκδικεί από το αρμόδιο υπουργείο την στελέχωση τους με το αναγκαίο προσωπικό για την σωστή και αξιοπρεπή λειτουργία τους.

Εργαζόμαστε με ΕΥΘΎΝΗ

Δείτε τι απάντησε ο Δήμαρχος κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος

Ο κ. Μπιζάς έκανε εχτές έναν αυτάρεσκο απολογισμό για το έργο του στην Υγεία στην Πάρο. Έναν κρίσιμο τομέα που είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες της Πάρου βιώνουν καθημερινά τεράστιες και πολλές φορές τραγικές (όπως αυτές των τελευταίων ημερών) ελλείψεις του συστήματος Υγείας, είναι τουλάχιστον άκαιρο να πανηγυρίζει κάποιος για το ανεπαρκές έργο που έγινε από τον υπεύθυνο της Περιφέρειας.

Πιστεύουμε ότι αντί για φανταχτερούς απολογισμούς, θα ήταν πιο χρήσιμο ο κ. Μπιζάς να απαντήσει σε κρίσιμα και απτά ερωτήματα για τα οποία αγωνιούν όλοι οι Παριανοί, όπως:

- Πότε και αν θα γίνει τελικά η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με τους δύο γιατρούς;

- Τι θα γίνει με το πρόβλημα των έκτακτων διακομιδών;

- Τι γίνεται και γιατί δεν λειτουργεί το Δημόσιο πλωτό μεταφορικό μέσο που έχει προμηθευτεί το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των διακομιδών των Νοτίων Κυκλάδων;

- Τι σκοπεύει να κάνει με την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της δημόσιας Υγείας των Παριανών;

- Πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού;

Εμείς ως Παράταξη, μολονότι ο Δήμος λόγω του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον τομέα Υγείας, αγωνιζόμαστε για:

1. Την επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Πάρου με όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται.

2. Την δημιουργία Δευτεροβάθμιας Μονάδας Υγείας-Νοσοκομείο, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, της Αιμοκάθαρσης, της Νοσηλείας ασθενών Συμπολιτών μας και γενικότερα σε υψηλότατες παροχές Υπηρεσιών Υγείας.

Σημειώνουμε ότι ο Δήμος αναμένει τη μετεγραφή της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, την οποία διεκδίκησε και κέρδισε δικαστικά, προκειμένου να τη διαθέσει για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευάσει κεντρική μονάδα οξυγόνου και 3 θαλάμους αρνητικής πίεσης, έχει εξοπλίσει και συντηρεί το Κέντρο Υγείας Πάρου και καλύπτει όποια ανάγκη παραστεί και δύναται.

Εγώ θέλω να θέσω δύο απλά ερωτήματα και στους δύο και θα ήθελα να μου απαντήσουν με τον ίδιο καλοπροαίρετο τρόπο που ρωτώ, και πέρα από τις προεκλογικές τοποθετήσεις τους:

1. Δήμαρχε και Έπαρχε θεωρείτε ότι κατά τη διάρκεια των θητειών σας η δημόσια υγεία στο νησί μας έγινε καλύτερη;

2. Θεωρείτε ότι η προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων στη δημόσια υγεία κατείχε στην πολιτική σας ατζέντα την κορυφαία θέση που αρμόζει στη σοβαρότητα του θέματος που εν κατακλείδι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου