ΕΤΣΙ … ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ


Φτάσαμε αισίως στις εθνικές εκλογές.

Όσοι ελπίζουμε ότι κάτι «καλό» θα προκύψει , ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων που είναι , από την «φύση» τους , αισιόδοξοι.

Έχουμε λοιπόν , βάσει της λογικής , αυτό το δικαίωμα στην αισιοδοξία ή βασίζεται σε μία άκριτη συναισθηματική παρόρμηση;

Αν μελετήσουμε την ιστορία του ανθρώπου , ναι έχουμε αυτό το δικαίωμα!

Ο κόσμος «πάει» μπροστά …

Αν επίσης αναλογιστούμε την νεώτερη ιστορία μας , από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση έως σήμερα , τότε πάλι , ναι έχουμε αυτό το δικαίωμα!

Δεν ισχυριζόμαστε ότι σε αυτήν την πορεία δεν υπήρξαν δύσκολες περίοδοι και «φοβερά» πισωγυρίσματα , όμως αν αναλογιστεί κανείς από πού ξεκινήσαμε το 1830 και που βρισκόμαστε σήμερα , θα «δούμε» ότι είμαστε ένα «success story».

Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η «υιοθέτηση» του ευρωπαϊκού κεκτημένου , μας τοποθετεί στις προοδευτικότερες κοινωνίες του πλανήτη.

Ακόμη και το ανησυχητικό φαινόμενο ανόδου του φασιστικού μορφώματος υποχώρησε αρκετά , χωρίς όμως να εξαφανιστεί τελείως και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η δημοκρατία δεν πρέπει να λειτουργεί με αποκλεισμούς , ούτε να δείχνει ότι «φοβάται».

Υπάρχει όμως , ακόμη κι αν δεν εκδηλώνεται έντονα , μια έρπουσα αγανάκτηση που εκδηλώνεται με την απαξίωση των πολιτικών και της ίδιας της έννοιας της πολιτικής.

Για την πολιτική είναι άδικο , για τον τρόπο άσκησής της από ορισμένους ναι.

Η ανθρωπότητα και ο «δυτικός κόσμος» πέρασε από πολλά στάδια για να καταλήξει στην αστική συνταγματική δημοκρατία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα εκεί.

Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν τα κόμματα , τουλάχιστον εκείνα που εκπροσωπούν και στον τόπο μας τα βασικά ιδεολογικά ρεύματα , που προπαγανδίζουν τις απόψεις τους.

Όταν όμως θα έλθει η οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικού συστήματος θα το «αποφασίσουν» οι λαοί , είτε ειρηνικά , είτε με επαναστάσεις.

Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά … την «λιγότερο αισιόδοξη» …

Όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και ότι ο κόσμος μας έχει γίνει ένας «κόσμος αδικίας και ανισοτήτων» , τότε όχι δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε ή τουλάχιστον δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτές θα καταγράψουν «στιγμιαία» τις τάσεις που επικρατούν.

Όμως ο αγώνας για μία καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία δεν σταματά εκεί.

Είναι πανθομολογούμενη διαπίστωση ότι ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί σε «ελάχιστα χέρια» που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα προνόμια τους.

Ακόμη και ενισχύοντας φανερά με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν , συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις.

Πρέπει λοιπόν να ενισχύουμε με την ψήφο μας δημοκρατικότερες ή επαναστατικότερες δυνάμεις , ώστε να «ανησυχήσουμε» το σύστημα και να «επιταχύνουμε» την εξέλιξη της ιστορίας.

Η απόφαση προς την μία ή την άλλη πλευρά , είναι δική μας.

Άλλωστε όπως έλεγε κι ο Σαρτρ … είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι …

Υπάρχει όμως εκτός από την ελευθερία του κάθε ψηφοφόρου και η ευθύνη που έχει.

Αυτή συνίσταται στην «προσπάθεια» που πρέπει να κάνει , ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενημερωμένος για την πολιτική της χώρας του , τις θέσεις των κομμάτων και την παγκόσμια «σκηνή».

Όπως έλεγε στο «κοινωνικό συμβόλαιο» ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ , «όσο αδύναμη κι αν είναι η επιρροή που μπορεί να έχει η φωνή μου στα δημόσια πράγματα , το δικαίωμα να ψηφίζω γι αυτά , αρκεί για να μου επιβάλλει το καθήκον να τα μελετώ».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου