Οι υπηρεσίες είναι για τον πολίτη


Γράφει ο Χρίστος Γεωργούσης

Αντιγράφω πρόσφατο σχόλιο παλιάς μου μαθήτριας (MK) στο facebook.

"Σήμερα το πρωί έκανα το καθήκον μου. Έγραψα σχετικά στο λιμενικό και στο δήμο Πάρου . Δεν είμαι αισιόδοξη γιατί έχω κινηθεί θεσμικά και στο παρελθόν με αφορμή τις προσγειώσεις ελικοπτέρων και ήταν μια ματαιωτική εμπειρία. Εχθές πήγα για άλλο λόγο στο αστυνομικό τμήμα της Νάουσας και είχα την αίσθηση ότι θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκα, ασέβεια (ως πολίτης και ως γυναίκα), έλλειψη γνώσης , ακαμψία, μετάθεση ευθυνών, κατάχρηση εξουσίας. Που απευθύνεται κάποιος για όλα τούτα , πόσο χρόνο και ενέργεια να ξοδέψει ; Κάθε φορά αυτά τα ερωτήματα, κάθε φορά η απάντηση δύσκολη ...".

Οι υπηρεσίες είναι για τον πολίτη και όσο περισσότερο μένουν πιστές στον όρκο που δίνουν και στο καθήκον αυτό, τόσο περισσότερη δημοκρατία έχουμε. Στη δικτατορία η αστυνομία τάχθηκε να υπηρετήσει τη χούντα και να καθυποτάξει τον πολίτη. Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού κράτους (πριν τη δικτατορία) η αστυνομία υπηρετούσε με παρακολουθήσεις και φακέλους την εξουσία και καλλιεργούσε τον φόβο. 

Από τότε κύλισε νερό στο μύλο. Το μορφωτικό επίπεδο ανέβηκε, μπήκαν γυναίκες στην υπηρεσία αυτή και κάποιο άλλο πνεύμα φάνηκε να εδραιώνεται. Χρειάζεται ακόμα αγώνας ώστε λιμεναρχείο και αστυνομία να σταθούν στο πλευρό του πολίτη. Πρόκειται για μέγα ζήτημα της δημοκρατίας και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε η αυτοδιοίκηση να συνεργάζεται με τις δύο αυτές υπηρεσίες και να έχει λόγο. Όχι η κάθε υπηρεσία να διατηρεί τα στεγανά της, ακόμα και στους μικρότοπους. Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά είμαστε πίσω ακόμα, ώσπου να καταλάβουμε όλοι, αστυνομία και υπηρεσίες και δήμος και πολίτες ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη προσέγγιση και συνεννόηση, ώστε ο τόπος να προστατεύεται.

Το εχθρικό κλίμα που καλλιεργείται τόσα χρόνια τώρα προξενεί ζημιά σε όλους. Το πώς μπορεί να κυβερνηθεί μια μικρή πολιτεία, όπως η Πάρος, είναι θέμα συζήτησης και ίσως δώσει σχέδια και για πιο μεγάλες κοινωνίες. Προχωρούμε με ιδέες και μεθόδους του παρελθόντος. 

Ας μείνουμε στο θέμα. Οι πιο ευγενείς και ανοιχτομάτες αστυνομικοί (υπάρχουν πολλοί σήμερα) ας κάνουν τον αγώνα τους. Και στην περίπτωση της Νάουσας, ας δώσουν μια απάντηση στην κυρία που διαμαρτυρήθηκε. Τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης πέρα από το χαζό κουτσομπολιό που οργιάζει μπορεί να βοηθήσουν στην συνεννόηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου