Μικρο-συνέντευξη #11: «Μια δημοτική αρχή αξιολογείται, από τη διαχείριση της καθημερινότητας, από την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της και από τον οραματικό προγραμματισμό της.»

Ο Σταύρος Στέλλας (Σέντζας), είναι οικονομολόγος

1.Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
Εδώ και κάποια χρόνια δεν δραστηριοποιούμαι στον τουριστικό τομέα, οπότε δεν έχω ακριβή εικόνα αλλά απλά μια αίσθηση. Ως εκ τούτου υπάρχουν άλλοι που μπορεί να αναλύσουν καλύτερα, από εμένα, την κατάσταση.

2. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
Τα θέματα της καθημερινότητας είναι πολλά, κάποια αντιμετωπίζονται καλά κάποια όχι, η θετική ανταπόκριση είναι κύρια σε επίπεδο τοπικών διαμερισμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες του δήμου όπου πολλοί υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτώ.

Σε ότι αφορά στο κυκλοφοριακό θα πρέπει να το δούμε από δυο πλευρές.

Η μια είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε σαν επαρχιακό δίκτυο και η άλλη το λεγόμενο δημοτικό.

Στην πρώτη περίπτωση που υπάγονται οι κεντρικοί άξονες του νησιού, η κατάσταση ειδικά στις εξόδους-εισόδους των χωριών και όπου υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα, είναι τραγική έως επικίνδυνη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα έπρεπε ο δήμος να έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις σε μια λογική ΕΝΙΑΙΟΥ επανασχεδιασμού του επαρχιακού δικτύου στο νησί, έτσι ώστε και η περιφέρεια, έστω και τμηματικά να εντάσσει στο πρόγραμμα και να υλοποιεί, κομβικά έργα. Σημειώνω δε, ότι ούτε καν οι προβλέψεις του ΓΠΣ που δημοσιεύτηκε το 2012 δεν έχουν προχωρήσει. Δεν είναι δυνατό το 2022 με αυτή την ανάπτυξη, επαρχιακοί δρόμοι να διασχίζουν τον οικιστικό ιστό χωριών.

Το δημοτικό δίκτυο, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και αντίληψη, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών το δίκτυο είναι ξεπερασμένο με τα σημερινά δεδομένα. Π.Χ ποιος σύγχρονος σχεδιασμός επιτρέπει δρόμους παράλληλα με τις παραλίες σε απόσταση λίγων μέτρων από τους λουόμενους;

Εάν θα έπρεπε να πούμε μια γενική διατύπωση, θα έλεγα η Πάρος είναι «στον αυτόματο πιλότο»

3 . Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
Τα βασικά θέματα κατά τη γνώμη μου είναι :
Α) Χωροταξικό/περιβαλλοντικό
Β) Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Γ) Η βάση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού. Δηλ σε ποια κατεύθυνση θέλουμε την τουριστική, γεωργική, οικοδομική δραστηριότητα του νησιού.

4. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
Μια δημοτική αρχή αξιολογείται, από τη διαχείριση της καθημερινότητας, από την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της και από τον οραματικό προγραμματισμό της.

Θεωρώ ότι και στα τρία η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποτύχει, παταγωδώς. Και για να είμαι πιο σαφής (επειδή με πολλούς δημοτικούς συμβούλους διατηρώ άριστες φιλικές σχέσεις) οι ευθύνες είναι σε όποιον «κρατά τη μπαγκέτα της ορχήστρας» και όχι ατομικά στον κάθε σύμβουλο ή τον επικεφαλής της κάθε δημοτικής επιχείρησης, διότι τις κατευθύνσεις τις δίνει ο επικεφαλής ο οποίος βεβαίως έχει και έλεγχο της υλοποίησης.

5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην Πάρο έχει ξεφύγει. Δυστυχώς η δημοτική αρχή παρέμεινε και παραμένει θεατής, ενώ θα έπρεπε να είναι εκείνη που θα κατευθύνει τις εξελίξεις στο νησί. Θα πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν, τι θέλουμε. Και πρέπει να το αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Γιατί έχει ξεκινήσει ένας αδιέξοδος δρόμος χωρίς επιστροφή. Το τέλος του δρόμου το ξέρουμε. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Θέλουμε λοιπόν, να γίνουμε Μύκονος, Φαληράκι, Κάβος (Κέρκυρα), Ίμπιζα κλπ ή Πάτμος, Τοσκάνη κλπ.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί.

Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για εμάς, τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας για τις μελλοντικές γενιές.

Για όσους δεν βλέπουν την Πάρο, μόνο, σαν πηγή πρόσκαιρου πλουτισμού και άντλησης υπεραξιών από τα ακίνητα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου