Το Φωτοστέφανο της Παροικιάς

Όταν έμενα Αθήνα ή εξωτερικό και ερχόμουν μόνο για διακοπές στην Πάρο, δηλ. μέχρι πριν 10 χρόνια περίπου, θεωρούσα δεδομένο ότι θα χρειαζόμουν 2-3 μέρες προσαρμογής με πονοκέφαλο, από την υπεροξυγόνωση της Πάρου.

Ο αέρας ήταν τόσο καθαρός, που ο οργανισμός χρειαζόταν περίοδο προσαρμογής.

Τώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Με τόσα συμβατικά και ταχύπλοα, αυτοκίνητα, μηχανάκια, φορτηγά, πούλμαν να επικεντρώνονται στην Παροικία, ο αέρας πλέον έχει αλλάξει!
Αν προσθέσουμε και την πληθώρα καταστημάτων Μαζικής Εστίασης με εκτός προδιαγραφών καμινάδες, και τα διανυκτερεύοντα πλοία, μόνο οι Βοριάδες και τα μελτέμια μας έσωζαν.

Και φέτος ήταν εξαφανισμένα. Ο Αύγουστος ήταν κυρίως μπουνάτσες με καύσωνα.

Ο αντίλογος φυσικά λέει ότι η πλειονότητα των Ι.Χ/Ταξί είναι με καταλύτη, πολλά με υγραέριο. Το ίδιο και τα πούλμαν/λεωφορεία πρόσφατης παραγωγής, άρα χαμηλά καυσαέρια.
Τα πλοία, υποτίθεται, ότι από 1/1/2021 υπακούουν στους νέους κανονισμούς, αλλά στην πράξη διαψεύδονται, παρά τα επικοινωνιακά κόλπα.
Τα πρόστιμα από το Λιμεναρχείο πέφτουν βροχή, αλλά κανείς δεν στεναχωριέται, χώρια που το κόστος μεταπίπτει στους επιβάτες.
Τα πούλμαν και λεωφορεία σε αναμονή στο Λιμάνι, με αναμμένη μηχανή για το Αιρκοντίσιον.
Τα μηχανάκια πανταχού παρόντα.

Τα χαμηλότερα επίπεδα καυσαερίων, δεν σημαίνει μηδενικά καυσαέρια, απλά σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε Λονδίνο του 1952.

Φυσικά υπάρχουν εξαγγελίες για μετάβαση σε ηλεκτροκίνηση, αλλά το κόστος υποδομών και αγοράς αυτοκινήτων τις ακυρώνουν εν τη ανακοινώσει τους.

Θα φύγουν οι τουρίστες, τα ενοικιαζόμενα θα ξαναφορτωθούν στα Ρο Ρο, τα πούλμαν θα πάνε σε γκαράζ και τα ‘εποχιακά’ εστιατόρια θα κλείσουν.

Και η θέρμανση;
Με τις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού στον ουρανό, θα ξαναθυμηθούμε τζάκια, σόμπες και φουφούδες, θα καούν όλα τα μπάζα των ανακαινίσεων και θα γεμίσει η Παροικιά νέα αιθαλομίχλη.

Η Δημοτική αρχή τι κάνει, και τι θα μπορούσε να κάνει;

Δουλεύει επικοινωνιακά (από την πλευρά της) υπερδιαφημίζοντας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι της ανήκει η πατρότητα του καθαρισμού ακτών, βυθού, ανακυκλώσεων, no kaka κλπ από ΜΚΟ.
Αγνοεί τις συνθήκες ποιότητας ζωής των κατοίκων του κόλπου της Παροικίας, στον βωμό του ‘ας κάνουν όλοι την δουλειά τους’.

Τι θα μπορούσε να κάνει:
Το ελάχιστο και ανέξοδο: Να ζητήσει σταθμό μετρήσεως καυσαερίων κοντά στο Λιμάνι και στο Λιμανάκι στην Νάουσα και ανάλογα με τα αποτελέσματα να οργανώσει την πορεία της Πάρου.

Τόσο απλά.

Πολύ ψιλά γράμματα, ε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου