10 σημάδια ότι η γάτα μου είναι θυμωμένη

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι ο διαχωρισμός των συναισθημάτων είναι κάπως χονδροειδής. Δηλαδή σπάνια υπάρχει θυμός χωρίς ένα ίχνος φόβου, σπάνια μια υποτιμητική έκφραση δεν κρύβει θυμό μέσα της κλπ κλπ. Άρα ουσιαστικά μελετάμε το φαινόμενο της ενόχλησης της γάτας, όπως εκδηλώνεται μέσα από διάφορα συναισθήματα με κυριότερο το θυμό!

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι η γάτα μας είναι θυμωμένη:

10 σημάδια ότι η γάτα μου είναι θυμωμένη

1. Γρύλισμα/μούγκρισμα/σφύριγμα: Αν νομίζετε ότι μόνο τα σκυλιά γρυλίζουν είστε γελασμένοι ή τελείως μη-παρατηρητικοί, ή δεν έχετε δει ποτέ μια θυμωμένη γάτα. Οι θυμωμένες γάτες μπορούν να κάνουν μια μεγάλη ποικιλία θορύβων που σηματοδοτούν τη δυσαρέσκειά τους, όπως γρύλισμα, σφύριγμα ή στρίγγλισμα και μουγγρητό. Σε μια τέτοια περίπτωση η γάτα σας φωνάζει ότι είναι θυμωμένη και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να της δώσετε το χώρο της ώστε να ηρεμήσει. Όταν κάπως ηρεμήσει μπορείτε να επιχειρήσετε να παίξετε μαζί της και να ενισχύσετε τα θετικά συναισθήματά της. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα τα μουγκρητά μπορεί να μετατραπούν σε γουργουρητά.

2. ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ: Εάν είστε ιδιοκτήτης γάτας, φαντάζομαι και ελπίζω να έχετε παρατηρήσει ότι εμείς οι γάτες εκφραζόμαστε πάρα πολύ έντονα με τα μάτια μας, που είναι ό,τι πιο εκφραστικό πάνω μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβετε το βλέμμα μας όταν είναι ενοχλημένο. Μοιάζει πάρα πολύ με το δικό σας βλέμμα όταν ενοχλήστε, οπότε αν το βλέμμα μας σας θυμίσει κάτι, μην το αγνοήσετε. Είμαστε ΟΝΤΩΣ θυμωμένες εκείνη τη στιγμή.

3. Το βλέμμα της όταν ετοιμάζεστε να τις εγκαταλείψετε (για ένα ταξίδι): Αν νομίζετε ότι η γατούλα σας δεν καταλαβαίνει πότε πρόκειται να λείψετε για μέρες είστε γελασμένοι. Γνωρίζουν πολύ καλά τη στιγμή που αρχίζετε να πακετάρετε τα ρούχα σας ότι κάτι που έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν θα συμβεί και τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν είναι τίποτα μονόχνωτες σαν εμένα που από τη μια χαίρονται με τις βαλίτσες που ανοίγουν και που μπορώ να πάω να τις μυρίσω και να χωθώ μέσα τους και από την άλλη χαίρονται που επιτέλους θα μείνουν μόνες για λίγες μέρες, θα βρείτε τις γάτες σας να σας κοιτάζουν με ένα βλέμμα κάπως παγωμένο, ενοχλημένο, ίσως και περιφρονητικό, αλλά όχι εξώφθαλμα θυμωμένο. Μην ξεχάσετε να τους αφήσετε ένα t-shirt σας με τη μυρωδιά σας, για να τις συντροφεύει όσο λείπετε.

4. Κρύψιμο: Το κρύψιμο είναι από τα πρώτα σημάδια ενόχλησης/δυσαρέσκειας/φόβου/θυμού της γάτας σας και δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Σε αυτή την περίπτωση αντισταθείτε στην παρόρμηση να την βγάλετε από την κρυψώνα της. Αφήστε της και πάλι το χώρο και το χρόνο της μέχρι να ανακάμψει μόνη της!

5. Τα μουστάκια είναι κολλημένα στη μουσούδα: Ακόμη και η θέση των μουστακιών της μουσούδας είναι συχνά ενδεικτικές της διάθεσης της γάτας σας. Αν είναι χαλαρά, σημαίνει ότι η γατούλα σας είναι ήρεμη, αν προβάλλουν προς τα έξω είναι δείγμα ενθουσιασμός, όμως αν είναι κολλημένα στη μουσούδα είναι δείγμα ενόχλησης!

6. Τα αυτιά στρέφονται προς τα πίσω: Ένα από τα πιο κλασσικά σημάδια ότι η γάτα σας είναι ενοχλημένη/θυμωμένη είναι όταν τα αυτιά της στρέφονται προς τα πίσω, προεξέχοντας ελαφρώς (σαν φτερά αεροπλάνου). Και σε αυτή την περίπτωση μην επιχειρήσετε να παρέμβετε, απλώς κρατήστε μια απόσταση, δίνοντάς της την πολυτέλεια του χρόνου και του χώρου! Αν επιχειρήσετε να την πλησιάσετε ίσως να σας φιλοδωρήσει με ένα ωραιότατο γρατζούνισμα και θα ‘χει και δίκιο.

7. Aπότομες κινήσεις της ουράς μπρος πίσω: Μια από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι θυμωμένη είναι οι απότομες, σπασμωδικές κινήσεις της ουράς της μπρος πίσω (σαν μαστίγιο). Ό,τι και αν κάνετε εκείνη τη στιγμή που ίσως την ενοχλεί, σταματήστε το, διάολε, και απομακρυνθείτε, δώστε της χώρο να ξεπεράσει την τσατίλα της (που είναι έντονη στη συγκεκριμένη περίπτωση).

8. Όταν οι τρίχες της ουράς και της σπονδυλικής στήλης πετάγονται ενώ η ράχη κυρτώνει: Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για ένα συγκαλυμμένο θυμό, όοοχι, κυρίες και κύριοι, εδώ η γατούλα μας τα έχει πάρει στο κρανίο και ταυτόχρονα φοβάται είναι αγχωμένη. Τρεχάτε ποδαράκια μου!

9. Αφήνει ένα μυρωδάτο δώρο στο κρεβάτι σας: Πολλοί λίγοι χιουμανιστικοί συγκάτοικοι γάτας είναι αυτοί που δεν ανακάλυψαν μια ωραία πρωία ένα μυρωδάτο δώρο από την γατούλα τους (κατούρημα ή σκατουλάκια). Εδώ ο θυμός κάπως ανακατεύεται με το άγχος αποχωρισμού. Η γάτα σας αδυνατεί να διαχειριστεί το ότι φύγατε και πήγατε στη δουλειά σας και επιλέγει το μέρος του σπιτιού που έχει τις περισσότερες μυρωδιές του αγαπημένου της χιούμαν και εκεί χρησιμοποιεί το δικό της άρωμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το άγχος της.

10. Τρώει λιγότερο ή και καθόλου: Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ενόχλησης και θυμού για τη γατούλα σας είναι όταν αρχίζει να περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που τρώει ή όταν σταματήσει τελείως να τρώει. Μπορεί να φτάσει μάλιστα στο σημείο να αρνείται τελείως να φάει, σαν διαμαρτυρία για κάτι που συμβαίνει και την ενοχλεί. Η είσοδος ενός νέου κατοικιδιού, ή κάτι άλλο που διαταράσσει την ρουτίνα της είναι ικανά να την ταράξουν τόσο ώστε να καταφύγει σε ένα τόσο ακραίο μέτρο.

Πηγή: Tsitsos the cat

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου