Παριανοί πεσόντες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο


28/06/2022 

Προς: Δημοτικό συμβούλιο

Γραφείο Δημάρχου

Έπαρχο Πάρου

Κοινότητες Πάρου

Αξιότιμε Δήμαρχε, Έπαρχε, πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου, πρόεδροι των κοινοτήτων κυρίες & κύριοι δημοτικοί & κοινοτικοί σύμβουλοι.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στη διαδικασία να σας ενημερώσω μέσω επιστολής, με την ιδιότητα ενός απλού και ευαισθητοποιημένου μόνιμου κατοίκου της Πάρου. Ο λόγος που το κάνω είναι για να δημιουργηθούν οι βάσεις μιας συνολικής έρευνας που αφορά σε 10 συμπολίτες μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα, κατά το Έπος 1940-1941.

Συγκεκριμένα οι:

Στρατιώτης Κυράτσας Δ. Αθανάσιος, έτος γέννησης 1912 στη Νάουσα και σκοτώθηκε στο ΌΡΟΣ ΣΕΝΤΕΛΙ Β/Α ΤΕΠΕΛΕΝΊΟΥ στις 9/3/1941

Στρατιώτης Βαλαγεώργης Γ. Μιχαήλ, έτος γέννησης 1914 στη Νάουσα και σκοτώθηκε στο ΠΕΣΤΑΝΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ στις 29/12/1940

Δεκανέας Ραγκούσης Μ. Κωνσταντίνος, έτος γέννησης 1917 στην Αγκαιριά και σκοτώθηκε στις 7/4/1941

Στρατιώτης Ρούσσος Γ. Ιωάννης, έτος γέννησης 1906 στον Κώστο και σκοτώθηκε στις 14/4/1941

Στρατιώτης Ζυγούμης Π. Γεώργιος, έτος γέννησης 1914 στις Λεύκες και σκοτώθηκε στο ΥΨΟΜΕΤΡΟ 731 Ν/Δ ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ στις 28/1/1941

Στρατιώτης Μελανίτης Γ. Δημήτριος, έτος γέννησης 1916, στην Μάρπησσα και σκοτώθηκε στο ΜΑΖΙΑΝΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ στις 21/1/1941

Στρατιώτης Στέλλας Α. Γεώργιος, έτος γέννησης 1913 στην Μάρπησσακαι σκοτώθηκε στις 10/2/1941

Στρατιώτης Γαβαλάς Μ. Φραγκισκος, έτος γέννησης 1909 στην Νάουσα και σκοτώθηκε στο ΟΡΟΣ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ στις 8/4/1941

Στρατιώτης Λαγός Α. Τριαντάφυλλος, έτος γέννησης 1915 στην Παροικιά και σκοτώθηκε στις 19/4/1941

Στρατιώτης Λουκής Ι. Φώτιος, έτος γέννησης 1916 στην Παροικιά και σκοτώθηκε στο ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ Β/Δ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, στις 14/3/1941

… (σύμφωνα με την κατάσταση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού για τους πεσόντες κατά το Έπος 1940 - 41 στη Β. Ήπειρο), αποτελούν μέρος της λίστας Κυκλαδιτών πεσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που θάφτηκαν στην Αλβανία, και μου την κοινοποίησε ο πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Σούρλας, ύστερα από μεταξύ μας επικοινωνία.

Οι συγκεκριμένοι ήρωες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην περιοχή της Αλβανίας, οι οποίοι στη συνέχεια θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους, πολύ πρόχειρα λόγω αντίξοων συνθηκών.

Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Πάρου και πιστεύω πως αξίζει να ερευνήσουμε το γενεαλογικό τους δέντρο ή τα μητρώα των κοινοτήτων ώστε να έρθουμε σε επαφή με τους απόγονους τους. Η συνέχεια θα δοθεί αν μία γυναίκα και ένας άντρας, ανίψια των πεσόντων, δώσουν αίμα στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ για να γίνει η ταυτοποίηση με το DNA των οστών.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να ταφούν οι συμπολίτες μας σε κανονικό ταφικό μνημείο, σε ελληνικό νεκροταφείο της περιοχής ή να επιστραφούν τα οστά τους, με τις απαραίτητες τιμές, στην πατρίδα και συγκεκριμένα στην Πάρο.

Αυτά τα γνωρίζω ύστερα από παρόμοιες ενέργειες που πραγματοποίησα πριν τρία χρόνια, αφού ενήργησα για να βρεθούν τα οστά του αδερφού του παππού μου, Σταυριανός Σταυριανός του Αντωνίου, που σκοτώθηκε στις 12/03/1941 στο όρος Τρεμπεσίνα.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας, οι έρευνες σταμάτησαν για δύο περίπου χρόνια, αλλά πλέον συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Εκτιμώ πως είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε τα μέγιστα στη συγκεκριμένη έρευνα και να αποδείξουμε ότι δεν ξεχνάμε σε ποιους οφείλουμε την ελευθερία μας.

Παρακαλώ όπως διαβαστεί η επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο και στα τοπικά συμβούλια. Αν κριθεί η παρουσία μου απαραίτητη, με χαρά να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε προσπάθεια. Για περισσότερες πληροφορίες το τηλέφωνο μου είναι το: 6942085907.

Μάνος Σταυριανός

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου