Σκέψεις για το Ελεύθερο Βήμα

 

Σκέψεις για το Ελεύθερο Βήμα

Ποια είναι η σημασία του Ελεύθερου Βήματος του "Αρχίλοχου";

Παραθέτω μερικές σκέψεις με βάση τις συζητήσεις που κάναμε με φίλους πολίτες. Τα πιο βασικά γράφω, γιατί βγήκαν πολλά, απόδειξη, ότι όλοι έχουν να πουν κάτι κι εμείς ακριβώς πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία.

α) Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε.

β) Ενώ στα πολιτιστικά έχουν βρεθεί κάποιοι δρόμοι, στην πολιτική ζωή του τόπου αναφαίνεται εδώ και καιρό αδιέξοδο.

γ) Δίνεται ευκαιρία στις Μαθητικές Κοινότητες να δώσουν το παρόν, καθώς οι προτάσεις που έχουμε κάνει δεν προχώρησαν ούτε από το Δήμο, ούτε από άλλη κατεύθυνση. Ας έρθουν εκπρόσωποι των 15μελών να εκθέσουν απόψεις.

δ) Δίνεται ευκαιρία στους Συλλόγους να βρουν τρόπους για κοινές εμφανίσεις και κοινή δράση. Ας μη μένουν μόνο στα τοπικά και ας βρίσκουν τρόπους να ανοίγονται σε καινούρια μέτωπα πρωτοβουλιών.

ε) Επανεξετάζονται τα λησμονημένα θέματα περιβάλλοντος και ερευνάται η σημερινή κατάσταση του Οικολογικού Κινήματος, που έδωσε σπουδαίες πρωτοβουλίες. Λ.χ. κατάσταση υγροτόπων, παραλιών, θέματα νερού, θέματα αλιείας, εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ανακύκλωση και άλλα.

στ) Εξετάζεται η κατάσταση των πάλαι ποτέ ενεργών Κοινοτήτων να δούμε ποιες ζουν ακόμα και δεν παρέδωσαν τα όπλα. Γιατί τα σχέδια και οι Καποδίστριες πλήγωσαν την αυτοδιοίκηση και έδωσαν μια κεντρική εξουσία (το Δήμο) με μπόλικη γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα. Εκεί που συμμετείχαν 100 πολίτες των Κοινοτήτων, τώρα συμμετέχουν οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι, μείωση στο 80% της λαϊκής συμμετοχής!

ζ) Εξετάζεται η δυνατότητα να σπρώξουμε εμείς οι πολίτες προς τη συνάντηση όλων των Κοινοτικών συμβουλίων του νησιού να δούμε τι γίνεται σε κάθε χωριό και συνοικισμό. Απελπιστικό είναι που μετά τόσα χρόνια δεν έχει γίνει αυτή η συνάντηση!

η) Δίνεται ευκαιρία στον πολίτη να μιλήσει και να πει τη γνώμη του και να μας δώσει κάτι καινούριο που εμείς δεν το έχουμε σκεφτεί.

θ) Γίνεται συζήτηση για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της πρωτοβάθμιας παραγωγής και ερευνώνται οι αλλαγές που έχουν γίνει.

ι) Περιμένουμε και τους Συλλόγους Γονέων να δούμε τι παράγεται στον ευαίσθητο χώρο τους.

ια) Η κίνηση «εφ του χι» έδωσε τη δυνατότητα σε νεότερους να εμφανιστούν. Είναι λοιπόν ώρα να σκεφτούμε και άλλους τέτοιους τρόπους ώστε και νέα τολμήματα να γίνουν πράξη και να δούμε τους νεότερους να αναλαμβάνουν δράση.

Θα τα ξαναπούμε.

Χρίστος Γεωργούσης



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου