ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ


Η ανάρτηση της δράσης της Open Farm μου έδωσε την αφορμή να σημειώσω, για άλλη μια φορά, τα παρακάτω, που αφορούν το Αγροκήπιο Παροικιάς:

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στον γεωπόνο και φίλο της Πάρου Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Πρόσφατα ήταν τα εύσημα που δόθηκαν στους: Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Βασιλική Σκαραμαγκά και στον Αρχιτέκτονα Στέφανο Φιλίππου, για την ενεργή – εθελοντική και με όραμα συμμετοχή τους, από τον Δήμο Πάρου και την Ο.ΠΑ.Σ. για να γίνει το Αγροκήπιο Παροικιάς «Βιωματικό Πάρκο».

Δεν θα μπορούσε όμως να προχωρήσει και να γνωστοποιηθεί η πρόταση, χωρίς την ενεργή συμμετοχή και άλλων φίλων και την συμπαράσταση φορέων, συλλόγων, συμπατριωτών μας επιφανών ή μη και του Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ Καλλίνικου.

Ότι διαβάσετε σε αυτήν την ανάρτηση (που αφορά στην Open Farm) μας εκφράζει. Όπως και άλλες δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στη δράση του Αγροκηπίου και οι οποίες επιβάλλονται (!) από το στάδιο ανάπτυξης του νησιού μας και τα ιδιαίτερα προβλήματα του.

Με αυτό τον τρόπο, επιθυμία μας είναι, να συμβάλλουμε, στην ευαισθητοποίηση και προβληματισμό των συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα των νέων, για μια άλλη πορεία ανάπτυξης του Νησιού μας. Η οποία, θα παίρνει υπόψη και θα μετρά καταλυτικά στον όποιο προγραμματισμό: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αναγκαιότητα ύπαρξης του πρωτογενή τομέα και όχι η συρρίκνωση του έως εξαφάνιση, υγιεινή διατροφή, σωστή - σοφή οικιστική επέκταση. Λαϊκός πολιτισμός, γενικότερα η πολιτιστική μας κληρονομιά, η σχέση νέας και παλιάς γενιάς. Διαμόρφωση τοπικής ταυτότητας (όχι τοπικισμό). Με δυο λέξεις «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΉΣ!!!»

Καθιστάμενο το Αγροκήπιο Παροικιάς με την Φιλοσοφία του και τον προγραμματισμό του, πρότυπο για τα χωριά μας και τα νησιά μας.

Αυτό το όραμα αγκάλιασαν και βοήθησαν να ολοκληρωθεί, οι μη Παριανοί φίλοι μας Παπαδόπουλος και Φιλλίπου.

Και το ερώτημα: μπορεί να υπάρξει σύνδεση - συνύπαρξη, τουρισμού, με τους παραπάνω στόχους και τομείς η είναι απλώς κάποια όνειρα; Ναι μπορεί! Αρκεί να το θελήσουμε και να επενδύσουμε στον ποιοτικό τουρισμό! (σας συνιστώ να διαβάσετε την Φιλοσοφία της πρότασης, όπως και την ίδια την πρόταση). Μέσω αυτών των κειμένων θα διαμορφώσετε σφαιρική εικόνα και σε βάθος γνώση, για το τι εννοούμαι «Βιωματικό Πάρκο».

Σήμερα βρισκόμαστε μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο στάδιο του Μάστερ Πλαν.

Ελπίζουμε (το Μάστερ Πλαν) να διατηρήσει την φιλοσοφία και να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις της επιτροπής και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και οι όποιες παρεμβάσεις, να έρχονται επικουρικές και να βελτιώνουν τις υπάρχουσες προτάσεις και να μην θυσιαστούν… (πολύ το φοβόμαστε γι’ αυτό και το σημειώνουμε), στον βωμό της ευκαιριακής εξέλιξης – ‘‘ανάπτυξης…’’ Προπαντός όταν η τρέχουσα φιλοσοφία - πρακτική, όχι μόνο στον τόπο μας ή στη χώρα μας, αλλά Παγκοσμίως είναι: ανάπτυξη χωρίς όρια = χρήμα και χρήμα = ανάπτυξη…, με όποια αρνητικά επιφέρει ένα τέτοιο σκεπτικό και μια τέτοια πρακτική, στο νησί μας, στους κατοίκους του και προπαντός στους νέους και τις νέες μας.

Κλείνοντας αυτό το σχόλιο, ένα έχω να πώ και να επισημάνω από την πολύχρονη εμπειρία μου: ότι χρειάζεται επαγρύπνηση (!!!) διότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος αγκάθια.

Πολλές φορές τα ευκολονόητα, δεν είναι και τόσο ευκολονόητα και ας φαίνονται σαν τέτοια.

Φιλικά
Α. Πατέλης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου