Το προχθεσινό Συμβούλιο ήταν όλα τα λεφτά

 

Το προχθεσινό Συμβούλιο ήταν όλα τα λεφτά. Με βαριά θέματα όπως:
  1. Έγκριση σχεδίου απολογισμού τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών μελών Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.,οικονομικού έτους 2021.
  • Έγκριση σχεδίου επικαιροποίησης-τροποποίησης τιμολογιακής πολιτικής Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., οικονομικού έτους 2022,
  • Έγκριση σχεδίου τεχνικού προγράμματος Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., οικονομικού έτους 2023,
  • Έγκριση σχεδίου τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών μελών Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., οικονομικού έτους 2023,
  • Έγκριση σχεδίου προϋπολογισμού Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2023
  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων και την επίλυση του ιδιοκτησιακού της έκτασης όπου βρίσκονται οι στοές
  2. Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τήρηση των όρων της σύμβασης μεταξύ της «ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.» και της «ΔΙΩΝΗ Α.Ε.» και λήψη σχετικών αποφάσεων
Πρέπει να σημειώσω πάντως ότι τα δύο πιο βαριά από τα βαριά θέματα τα έφερε για συζήτηση στο Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση. Για τα λατομεία και για το Πάρκο.

Πριν ξεκινήσω να μιλάω για το ομολογουμένως εντυπωσιακό χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήθελα να πει κάποιος στον υπεύθυνο της διαδικτυακής αναμετάδοσης του Συμβουλίου ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού το παρακολουθήσαμε στα μουγκά. Έτσι δεν ακούσαμε μέρη από τις τοποθετήσεις των Συμβούλων καθώς και τρεις ψηφοφορίες θεμάτων. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά νομίζω ότι κάθε φορά που ο Δήμαρχος έκανε μια παρέμβαση και στη συνέχεια έκλεινε το μικρόφωνό του, μαζί με το δικό του έκλεινε ολοκληρωτικά τον ήχο από τη συνεδρίαση. Παρακαλώ δείτε το, γιατί πραγματικά είναι πολύ ενοχλητικό αυτό που συμβαίνει για αυτούς που παρακολουθούν το Συμβούλιο διαδικτυακά.

Πρέπει ακόμα να καταλάβετε όλοι εσείς οι αξιότιμοι Σύμβουλοι ότι είναι μεγάλη προσβολή για τους πολίτες που σας παρακολουθούν να λέτε: «κλείστε τα μικρόφωνα για να σας πω…». Δηλαδή ο πολίτης που παρακολουθεί και θέλει να μάθει τα του τόπου του είναι ο επαίτης της γωνίας του δρόμου που του δίνετε ότι έχετε ευχαρίστηση;

Και ένα τελευταίο το οποίο αναφέρω για μια ακόμα φορά. Δεν προβλέπεται από πουθενά εισηγητής θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι εργαζόμενος. Τα θέματα είναι πολιτικά, πρέπει να εισηγούνται από πολιτικούς παράγοντες και οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες απλά εισηγούνται στους πολιτικούς προϊστάμενούς τους τα θέματα κι αυτοί στη συνέχεια τα φέρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 περί «Συγκλήσεως του Δημοτικού Συμβουλίου» του Κανονισμού Λειτουργίας του προβλέπεται ότι: Ο Πρόεδρος … δύναται να καλεί δημοτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες προκειμένου να πληροφορήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα που συζητούνται». Άρα ο δημοτικός υπάλληλος δεν εισηγείται, γνωμοδοτεί και διευκρινίζει. Επίσης στο άρθρο 4 περί λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται: «…Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει το λόγο κάθε φορά στο Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο που θα εισηγηθεί το θέμα και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να υποδείξουν κάποιον δημοτικό σύμβουλο ή υπηρεσιακό παράγοντα που θα το αναλύσει…». Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο ξεκαθαρίζει απόλυτα τη σχέση των υπηρεσιακών παραγόντων με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι ακούσαμε τώρα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της 24/8/2022 συνεδρίασης:
  1. Από σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας ότι στην παραλία «Μαρτσέλο» ο επιχειρηματίας της περιοχής έχει στήσει 40 και 50 παραπάνω ομπρελοξαπλώστρες απ’ αυτές που δικαιούται.
  2. Ο ίδιος επιχειρηματίας διώχνει με μπράβους όποιον θελήσει να απολαύσει την συγκεκριμένη παραλία χωρίς τη χρήση των ομπρελοκαθισμάτων.
  3. Ο ίδιος επιχειρηματίας έχει τοποθετήσει καλαμιώνες και στη βάση τους έχει φυτέψει φραγκοσυκιές προκειμένου να οριοθετήσει παράνομα το χώρο που έχει καταπατήσει.
  4. Από τον ίδιο Σύμβουλο ακούστηκαν βαρύτατες κατηγορίες για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στην Πάρο υπερθεματίζοντας μάλιστα με τη φράση «ξέρω πάρα πολύ καλά τι σας λέω…».
  5. Έχουν γίνει μηνύσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία θα κληθεί να κλείσει, άκουσον- άκουσον, το Φεβρουάριο του 2023.
  6. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία της αστυνομίας, θα πάει να ξηλώσει τους παράνομους καλαμιώνες και φραγκοσυκιές, δεν ξέρω πότε, γιατί τα μικρόφωνα έκλεισαν…
  7. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις ρηγματώσεις των στοών των αρχαίων λατομείων ενδιαφέρεται να αγοράσει την περιοχή που βρίσκεται πάνω απ’ αυτά, για να την εκχωρήσει δωρεάν στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  8. Είναι η ίδια εταιρεία η οποία νοικιάζει το χώρο, που εκμεταλλεύεται, από το Δήμο, και μέσα από τη λειτουργία της καταστρέφει τα αρχαία λατομεία.
  9. Η ίδια εταιρεία, ύστερα από παράκληση του Συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας και μέρος των Συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, που χθες είχαν την τιμητική τους, να αποσύρει το ενδιαφέρον της για την αγορά της συγκεκριμένης περιοχής, αρνήθηκε να το κάνει, γιατί έχει δεσμευτεί, λέει, στην κυρία Μενδώνη.
  10. Ομόφωνη απόφαση για μακροχρόνια μίσθωση του χώρου των αρχαίων λατομείων από το Δήμο με δικαίωμα αγοράς από το Δήμο.
  11. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2023, θα έχουμε αύξηση της τιμής ταφής των απορριμμάτων κατά 400% από τότε που ο ΣΥΔΙΣΑΠΑ παρέδωσε «πνεύμα».
  12. Η παραπάνω αύξηση που καλούμαστε να πληρώσουμε ανέρχεται στο ποσό του 1.000.000 € περίπου και καλύπτει τα μισά από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος. Δηλαδή πλήρωνε, Παριανέ πολίτη, το μάρμαρο για να πλουτίσουν οι μεγαλοεργολάβοι.
  13. Από συμβούλους της πλειοψηφίας και το Δήμαρχο να παραδέχονται ότι πρόκειται περί λάθους η συμφωνία παραχώρησης του ΧΥΤΑ δικαιώνοντας πλήρως αυτούς που δεν την ήθελαν.
  14. Υπάρχει παραιτημένος σύμβουλος της πλειοψηφίας από το ΔΣ του «Πάρκου» εδώ και δυόμιση χρόνια και δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα.
  15. Εν ενεργεία Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών, μέλος του ΔΣ «Πάρκου», δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα Συμβούλιο του «Πάρκου» τους τελευταίους 9 μήνες.
  16. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του «Πάρκου» λείπει σχεδόν μόνιμα από το νησί.
  17. Η εταιρεία «ΔΙΩΝΗ Α.Ε.» που έχει νοικιάσει την επιχείρηση έχει εκμεταλλευτεί χώρους που δεν της ανήκουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το «Πάρκο».
  18. Τις πρώτες ομπρέλες στο χώρο του Μοναστηριού τοποθέτησε το «Πάρκο». Σύμφωνα με το νόμο πάντα.
Σήμερα, αυτό το χάλι που επικρατεί εκεί οφείλεται στο ξεχείλωμα και στην επί της ουσίας κατάργηση του νόμου στην πράξη από την εταιρεία που έχει υπογράψει σύμβαση με το «Πάρκο».

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν στο προχθεσινό πενταμισάωρο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα παραπάνω είναι λίγα, επιγραμματικά, απ’ αυτά που θυμάμαι. Ένα ερώτημα θέλω μόνο να θέσω. Κάποια απ’ αυτά που ακούστηκαν, επίσημα παρακαλώ, στο προχθεσινό Συμβούλιο δε χρήζουν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα;

Γιώργος Ανδρεάδης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου