Ο αρχέγονος ασκός στην κοιλια της γάτας

Έχετε και εσείς παρατηρήσει ένα ξεχειλωμένο σακί (μικρότερο ή μεγαλύτερο) να κρέμετα στο πίσω μέρος του σώματος της γάτας; Αν και δεν κατάφερα να βρω στην ελληνική βιβλιογραφία το επίσημο όνομα για αυτό το τμήμα του σώματος της γάτας που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή μου, ανακάλυψα ότι η αγγλική απόδοση είναι primordial pouch, το οποίο εγώ απέδωσα κάπως ελεύθερα ως “αρχέγονο ασκό”!

Τι είναι ο αρχέγονος ασκός;

Ο αρχέγονος ασκός είναι ένα τμήμα του σώματος της γάτας που εκτείνεται σε όλο το μήκος του στομάχου αλλά γίνεται πιο αντιληπτός λίγο πριν τα πίσω πόδια. Μοιάζει με ελαφρός ξεχειλωμένο σακί καλυμμένο συνήθως με γούνα. Όλα τα αιλουροειδή έχουν αυτό το σακί και δεν είναι δείγμα παχυσαρκίας μια και μπορείτε να το βρείτε και στις πιο αδύνατες γάτες!

Ποια η χρησιμότητα του αρχέγονου ασκού;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο αρχέγονος ασκός αναπτύχθηκε εξελικτικά για διάφορους λόγους:

1. Προστασία

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του αρχέγονου ασκού είναι να προστατεύσει την ευαίσθητη κάτω πλευρά της κοιλιάς της γάτας κατά τις συμπλοκές της με αρπακτικά και άλλες γάτεςκατά τη διάρκεια αγώνων με αρπακτικά και άλλες γάτες. Πολύ αποτελεσματική είναι η προστασία που προσφέρει από τα περίφημες καταιγιστικές κλωτσιές των πίσω ποδιών στις φιλικές μάχες με άλλα γατάκια. Αλλά και σε σοβαρές συμπλοκές ο αρχέγονος ασκός προστατεύει τα ζωτικα όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή περιοχή από γδαρσίματα!

2. Διάταση του σώματος

Αυτό το επιπλέον τμήμα της κοιλιάς αναβαθμίζει την ικανότητα της γάτας σας στο τρέξιμο καθώς επιτρέπει στο σώμα να τεντώνεται και έτσι η γάτα μπορεί να κάνει πιο μεγάλα βήματα!

3. Αποθήκευση τροφής

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτός ο σάκος χρησιμοποιείται και για την αποθήκευση τροφής για τη γάτα κάτι που κληρονόμησε απο την άγρια απόγονό της, την αγριόγατα (Felis Silvestris), η οποία έτσι εξασφάλιζει μια αμυλώδη αποθήκη στο στομάχι της για τους δύσκολους καιρούς. Βλέπετε σε αντίθεση με τα λαίμαργα οικόσιτα τερατάκια μας, οι αγριόγατες δεν ήξεραν πότε θα είχαν την ευκαιρία για το επόμενο γεύμα τους, οπότε η αποθήκευση τροφής μπορούσε να αποδειχτεί σωτήρια!

Άρα η γάτα μου δεν είναι παχύσαρκη;

Ας μη γελιόμαστε, μια γάτα παχύσαρκη δεν έχει εντοπισμένο το πάχος της τοπικά σε εκείνη τη χαλαρή, ξεχειλωμένη περιοχή στο πίσω μέρος του στομάχου, αντίθετα μπορείτε να παρατηρήσετε ότι είναι φουσκωμένη γενικότερα. Το σχήμα που ακολουθεί κάνει πιο ξεκάθαρο πότε μια γάτα είναι παχύσαρκη:


Εάν τα πλευρά της γάτας σας μπορούν να γίνουν αντιληπτά με την αφή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ορατά και η μέση είναι λεπτή όταν την κοιτάς από ψηλά τότε η γάτα έχει το ιδανικό βάρος, ανεξάρτητα αν υπάρχει ο αρχέγονος ασκός ή όχι. Όσο η κοιλιά στρογγυλεύει με ένα ξεκάθαρο στρώμα λίπους πάνω από τα πλευρά γίνεται ξεκάθαρο ότι η γάτα σας τείνει προς την παχυσαρκία!

Ο Μύθος ότι ο αρχέγονος ασκός προκαλείται από την στείρωση

Πολλοί ανθρώπινοι γατογονείς πιστεύουν ότι ο αρχέγονος ασκός εμφανίζεται μετά τη στείρωση της γάτας, αλλά αυτό είναι λάθος. Θα βρείτε αρχέγονο ασκό σε κάθε γάτα, στειρωμένη ή όχι! Απλώς όταν στειρωθεί μια γάτα πολύ συχνά εκδηλώνει φαινόμενα παχυσαρκίας, ενώ εκείνη η περιοχή μπορεί να χαλαρώσει! Όλα αυτά μπορεί να κάνουν τον αρχέγονο σάκο να φαίνεται πιο έντονα.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και στην περίπτωση του Τσίτσου. Ο Τσιτσάρας εμφάνισε συμπτώματα παχυσαρκίας (παρόλο που ήταν μόλις 4.2 κιλά – είναι γενικά μικροκαμωμένος) και παρατηρήσαμε μια εντονη πληθωρική χαλαρότητα στην περιοχή του αρχέγονου ασκού! Η στροφή στην αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή όμως έκανε το θαύμα της και εκτός ότι αδυνάτησε σχεδον εξαφανίστηκε και ο αρχέγονος ασκός.

Με αφορμή και ετούτο θα ήθελα να σας προτείνω με ζήλο να σκεφτείτε την αποκλειστική σίτιση με ποιοτικη υγρη τροφη (ειδικά αν δεν μιλαμε για ηλικιωμένη γάτα) – βρείτε τις προτεινόμενές μου υγρές τροφές ακριβώς ΕΔΩ – ή αν δεν είστε ενθερμοι οπαδοί της υγρής τροφής να επιλέξετε μια Light ξηρά τροφή με λιγότερες θερμίδες! Βρείτε και τις αντίστοιχες προτάσεις μου για light ξηρές τροφές στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σε ποιες φυλές γάτας ο αρχέγονος ασκός είναι πιο ευδιάκριτος;

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες φυλές γάτας στις οποίες ο αρχέγονος ασκός είναι πιο ευδιάκριτός! Ποιες είναι αυτές;
  • Αιγυπτιακή Mau
  • Γάτα Βεγγάλης
  • Πίξι Μπομπ
Πηγή: Tsitsos the cat

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου