Των φρονίμων τα (αυτοδιοικητικά) παιδιά...

Είναι λίγο νωρίς, θα πουν οι περισσότεροι αναγνώστες μας, για αναλύσεις που αφορούν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Αλλά για όσους γνωρίζουν ή για όσους έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν σ΄αυτές, ο πολιτικός χρόνος είναι περιορισμένος.

Το πολύ μέσα σε ένα οχτάμηνο, οι δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να προετοιμάσουν το πρόγραμμά τους, τους εκλογικούς τους συνδυασμούς και την επικοινωνία τους με το εκλογικό σώμα της Πάρου, αφού καλώς εχόντων των πραγμάτων η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει αρκετά νωρίς, από τις αρχές Απριλίου, λόγω Πάσχα, οπότε μετά θα χαθούμε όλοι μέσα στην τουριστική κίνηση και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, ότι θα μεσολαβήσουν και οι βουλευτικές εκλογές, το αργότερο μετά το Πάσχα, οι οποίες, εάν δεν προκύψει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, θα επαναληφθούν.

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με το οποίο η παράταξη που συγκεντρώνει το 43% του εκλογικού σώματος συν μία ψήφο και είναι πρώτη, εκλέγει το δήμαρχο και αποκτά αυτοδύναμη πλειοψηφία με μεγάλη υπεροχή εδρών. Οδηγούμαστε δηλ. σε ένα πενταετές (όχι τετραετές) δημαρχοκεντρικό σύστημα, στο οποίο η όποια αντιπολίτευση θα έχει διακοσμητικό ρόλο. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν την αλλαγή της δημοτικής αρχής, της οποίας τα συμπτώματα κόπωσης μπορεί είναι πλέον εμφανή, αλλά η απόφασή της να διεκδικήσει και τρίτη θητεία είναι ξεκάθαρη.

Λαμβάνοντας λοιπόν ως δεδομένο, ότι ο Μάρκος Κωβαίος θα διεκδικήσει και πάλι το δημαρχιακό θώκο και ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι επίσης παρούσα, αυτό που απομένει να δούμε, είναι ποιοι άλλοι συνδυασμοί ετοιμάζονται.

Από πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, ο Έπαρχος Κώστας Μπιζάς έχει εκδηλώσει την πρόθεση να τεθεί επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, με την προϋπόθεση ότι θα έχει την στήριξη δυνάμεων από όλο το πολιτικό φάσμα του νησιού στα πλαίσια μιας προγραμματικής συμφωνίας με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, που θα θέτει πάνω από όλα την Πάρο.

Συζητήσεις γίνονται και για ένα τέταρτο συνδυασμό, αλλά για την ώρα είναι μόνο συζητήσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου