ΜΜΕ, σπορείς βλακείας και αποπροσανατολισμού

 

ΜΜΕ, σπορείς βλακείας και αποπροσανατολισμού.

Εάν οι βλακείες που εμφανίζονται συνεχώς σε όλα τα ΜΜΕ πήγαζαν από την ελαττωμένη ατομική διανοητική ικανότητα εκείνων που τις εκφέρουν το ζήτημα δεν θα είχε άλλες προεκτάσεις. Ισχύει όμως εντελώς το αντίθετο. Αν κατακλυζόμαστε από τον ανορθολογισμό, τη δεισιδαιμονία, την ανοησία, αυτό δεν συμβαίνει επειδή πολλαπλασιάζονται οι ηλίθιοι, αλλά επειδή πληθύνονται οι επιτήδειοι αξιοποιητές της.

(Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας).

 

Είναι αλήθεια πως πληθύνονται οι αξιοποιητές της βλακείας. Αλλά πολλαπλασιάζονται και εκείνοι που δεν ασκούνται να σκέφτονται (να μην πω ηλίθιοι και ανόητοι). Έλεγα πάντα πως το σχολείο αρχικά και η οικογένεια και άλλοι υπεύθυνοι θα πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα να αντιμετωπίζουν την σπορά της βλακείας. Τηλεόραση και διδίκτυο έχουν τα καλά τους μεν, αλλά σπέρνουν καθημερινά σύγχιση, αποπροσανατολισμό, διαστρέβλωση. Είναι οι βασικοί υπέυθυνοι της απόκρυψης της πραγματικότητας και έτσι εμφανίζεται μια άλλη, κάλπικη, τεχνητή, γυάλινη. Μέσα στα θέματα του σχολείου θα έπρεπε να είναι και η άμυνα απέναντι σ’ αυτή τη γιγάντια επιχείρηση παραπλάνησης για όλους μας.

Συναντούμε σε συχνές δόσεις την ψυχοπάθεια και την βλακεία και υπάρχουν τρόποι να την μετρήσουμε. Λίγο ως πολύ στο φάσμα της ψυχής μας, του εγκεφάλου μας, αυτά υπάρχουν, δεν είναι κανένας απολύτως καθαρός. Ο ευφυής είναι εδώ κι εκεί φωτεινός και αλλού σκοτεινός. Είμαστε παράξενα μείγματα όλοι. Για μεν την ψυχοπάθεια έχουν βρεθεί τρόποι θεραπείας και αποτελεσματικά φάρμακα. Για τη βλακεία καθυστερούμε πολύ και ίσως να μη μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Εδώ είναι λοιπόν που επενδύουν οι αξιοποιητές της, τα υψηλά συμφέροντα. Απ' το νερό του Καματερού μέχρι την αγία του Αιγάλεω και τους εμπόρους των θαυμάτων και το εντυπωσιακό παρά ταύτα φαινόμενο Σώρα που απέκτησε και οπαδούς(!), ο δρόμος είναι ατελείωτος. Δεν σπέρνουμε δόντια δράκων, σπέρνουμε βλακεία και μέσω αυτής κάνουμε τη δουλειά μας αποπροσανατολίζοντας αποκρύπτοντας, διαστρεβλώνοντας. Να βρούμε τρόπους λοιπόν να πολεμήσουμε τη βλακεία. Να βρούμε τρόπους να τροχίζουμε το μυαλό μας. Να βρούμε τρόπους να μην πέφτουμε θύματα.

Χρίστος Γεωργούσης




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου