Τι είναι οι Π.Ο.Α.Υ.


Οι περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) είναι μια υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία. Δυστυχώς όμως ο σχεδιασμός γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών αλλά και χωρίς να έχει προηγηθεί γενικό χωροταξικό για τον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο.

Με 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και με πολύ καλό ανάγλυφο η χώρα μας θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών. Ωστόσο, όπως κάθε οικονομική δραστηριότητα έτσι και η υδατοκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί.

Έννοιες όπως η φέρουσα ικανότητα, το οικοσύστημα, η βιοποικιλότητα και οι προστατευμένες περιοχές είναι οι παράμετροι στις οποίες πρέπει να προσαρμόζεται η κάθε οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να μπορεί να επιβιώσει μακροχρόνια.

Οι τοπικές κοινωνίες αυτά τα γνώριζαν πολύ καλά και διαχειρίζονταν το φυσικό περιβάλλον τους με τρόπο σοφό. Δυστυχώς, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες στο όνομα της ανάπτυξης οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο για το μέλλον του τόπου τους. Η έλλειψη πραγματικής διαβούλευσης δημιουργεί τις κοινωνικές αντιδράσεις που πολύ συχνά βλέπουμε -και όχι αδικαιολόγητα.

Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών


Μονάδα μικρής ιχθυοκαλλιέργειας στον Σαρωνικό

Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) είναι μια υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο να ρυθμίσει το θαλάσσιο χωροταξικό πλαίσιο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Οι ΠΟΑΥ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και αποτελούν συνέχεια του «Ειδικού χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες».

Ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας ο σχεδιασμός της υδατοκαλλιέργειας έχει σηκώσει τσουνάμι κοινωνικών αντιδράσεων, αφού παρά το γεγονός ότι πολλές ΠΟΑΥ βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής τους, δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τοπικές κοινωνίες του Πόρου και της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ανάστατες για τον τρόπο που σχεδιάστηκαν οι ΠΟΑΥ για τον τόπο τους. «Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Υδατοκαλλιέργειες ψηφίστηκε σκανδαλωδώς το 2011 μέσα σε μια νύχτα», θα πουν οι δήμαρχοι Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, και Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο των ΠΟΑΥ στηρίχτηκε πάνω στο χωροταξικό του 2011 και αποτελεί συνέχειά του· είναι ένα χωροταξικό που έχει «ιστορικό παραβατικότητας και εξαπάτησης της κοινωνίας που νομιμοποίησε παράνομα ιχθυοτροφεία».

Πηγή: efsyn

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου