Ανοιχτή επιστολή Προς τους πολίτες της Πάρου και όλων των παραθαλασσίων της χώρας

Καλημέρα από την Πάρο.

Δεν ήθελα άλλο να ασχοληθώ με την αυριανή συνάντηση, αλλά προβληματίστηκα με την ανάγνωση σχολίων που τείνουν προς την απογοήτευση. Μερικοί (ελάχιστοι ευτυχώς) γράφουν ότι δεν θα γίνει τίποτα και άλλα παρόμοια. Ιδού λοιπόν ότι κατάφεραν οι εξουσίες να φέρουν σε μερικούς παραίτηση και απογοήτευση.

  • Εδώ λοιπόν είναι το θέμα. 'Οτι επιχειρείται από την κεντρική πολιτική, την οποία δυστυχώς μιμούνται οι τοπικές αρχές, να μας καταστήσουν πολίτες απαισιόδοξους, πολίτες που έχουν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα και δεν πιστεύουν στην καθημερινή δράση. Επιχειρείται να μάς κλείσουν στο σπίτι, να μη συζητούμε, να μην θέτουμε ζητήματα και να αγωνιζόμαστε για την ποιότητα της ζωής μας. Να τα δεχόμαστε όλα.
  • Ευχαριστούμε τον "Αρχίλοχο" για την παραχώρηση της αίθουσας και τους φίλους που δεν φαίνονται μεν, αλλά θα σπεύσουν να βάλουν χέρι στην προετοιμασία, όπως πάντα. Αν δεν γινόταν εκεί η συνάντηση, τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, ώστε θα την κάναμε έξω στο ύπαιθρο και όποιος είχε αγωνία και ενδιαφέρον ας ερχόταν. Στην Κίνηση Πολιτών ανήκουν πολλοί, που έχουν δώσει το παρών και σε άλλες συναντήσεις. 
  • Ξεχαστήκαμε τελευταία, ήταν η πανδημία και άλλα και οι ερχόμενες εκλογές. Και η Κίνηση Πολιτών είναι ακομμάτιστη, έχει όλα τα χρώματα, πολύχρωμη. Θεωρούμε ότι περιλαμβάνει τους νέους των Μαθητικών Κοινοτήτων και τις Γυναίκες που έχουν τελευταία περάσει στην κοινωνική δράση. Περιλαμβάνει τα μέλη των Συλλόγων. Λέμε συχνά ότι ο λαός θα δώσει τη λύση, έτσι το εννοούμε, αλλά κάθε τι που σπρώχνει τους πολίτες στο περιθώριο πρέπει να το πολεμούμε. Αυτή είναι η Κίνηση των Πολιτών και κάθε φορά είναι υποχρέωσή μας μερικά να τα υπενθυμίζουμε.
Για να δούμε λοιπόν τι περιμένουμε από την συνάντηση.

  1. Πρώτα πρώτα θα ξανασυναντηθούμε και αυτό από μόνο του είναι ενθαρρυντικό. Βάζει σε κίνηση γρανάζια αισιοδοξίας και θέλησης για δράση. Υπενθυμίζει συγγένειες που έχουν ξεχαστεί μέσα στην τύρβη πολλών γεγονότων.
  2. Θα θυμηθούμε πράγματα που έχουμε ξεχάσει, αποφάσεις που τις απωθήσαμε, δυνατότητες που δεν έχουμε αξιοποιήσει.
  3. Θα σκεφθούμε ξανά πόσο αρνητικό είναι που αφήσαμε τον κόσμο έξω από τις αποφάσεις μας κι εγκαταλείψαμε τις συναντήσεις και τις συνελεύσεις, ενώ ήταν βασικό στοιχείο παλιού πολιτισμού, ήταν η Εκκλησία του Δήμου. Πολλά που ήταν να γίνουν δεν έγιναν κι αυτή η περιφρόνηση στους πολίτες, ο παραμερισμός αυτός, δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας. Να ξαναπάμε στους πολίτες πίσω, να πολιτευόμαστε μαζί τους, υπάρχουν τρόποι και δεν τους αξιοποιήσαμε. Έτσι και η ίδια η εξουσία χωρίς τον παλμό των κατοίκων, χωρίς τη λαϊκή πνοή αποδυναμώνεται.
  4. Θα δώσουμε μια ευκαιρία να μάς μιμηθούν παντού σε όλη την Ελλάδα. Να βρουν τρόπους να συναντιούνται, να προωθούν με αγωνιστική διάθεση τα τοπικά ζητήματα και να μην τα εμπιστεύονται όλα στο κέντρο. Είναι ένας τρόπος να ζει κανείς, να μην κάθεται στ' αυγά του, αλλά να επιδιώκει συνεννόηση καθημερινή με τους ανθρώπους. Συζήτηση, συνεργασία, κοινή δράση.
  5. Για το συγκεκριμένο θέμα των παραλιών θα επιδιώξουμε να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει (νομοταγείς είμαστε!) μέχρι ν' αλλάξει (νόμος μη νόμιμος, μη πατριωτικός!). Να εφαρμοστεί από σήμερα και όλοι των επιχειρήσεων στις ακτές να ορίσουν το χώρο που είναι για τους πολίτες. Από σήμερα πρέπει να πάρουν τις ομπρέλες και τα καθίσματα από τον χώρο που ορίζεται για τους πολίτες. Για τα άλλα (καταλήψεις, χτισίματα στο γιαλό και στην παραλία, κατασκευές, εξέδρες) θα τα δούμε εν καιρώ. Ήδη μετά τη Μύκονο γκρεμίζονται αυθαίρετα στην Ίο.
  6.  Ο Δήμος με τους δημοτικούς συμβούλους, που έχουν γνώση κι ενδιαφέρονται, αυτό το θέμα καλείται να το προσέξει. Σε κάθε παραλία να οριστεί σήμερα κιόλας ο χώρος για τους πολίτες, που δεν έχει ομπρέλες και καθίσματα. Να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο, η πρόκληση αυτή, η αυθάδεια, να έχει καταληφθεί το 100% και πάνω απ' αυτό (οι ομπρέλες πάνε και πιο πέρα απ' τον παραχωρημένο χώρο!).
  7. Τελειώνω με αυτό: Η ευθύνη της τήρησης των νόμων επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών.
Για την Κίνηση Πολιτών
Χρίστος Γεωργούσης και πολλοί άλλοι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου