Γιατί οι γάτες κάνουν αυτά τα χαριτωμένα πλάγια βηματάκια (το περπάτημα του κάβουρα);

Σε μια στιγμή αδυναμίας ο πατέρας μου εκμυστηριεύτηκε ότι η πιο αγαπημένη μου συνήθειά του ήταν τα εκείνα τα καμαρωτά πλαϊνά βηματάκια και αλματάκια που έκανα ενώ κόρδωνα το κορμί μου, λίγο πριν εξαπολήσω την επίθεσή μου εναντίον του! Ήταν τότε που ήμουν μικρή και ανόητη (γάτα) και ήθελα τρελά παιχνίδια! Δυστυχώς (ή ευτυχώς) τα χρόνια πέρασαν, ωρίμασα και σταμάτησα να κάνω αυτές τις χαριτωμένες ανοησίες. Όμως η απορία του έμεινε του πατέρα! Γι’ αυτό και εγώ σήμερα θα αποκαλύψω σε εσάς και σε εκείνον το νόημα και αυτής της αξιοσημείωτης συμπεριφοράς

Τι ακριβώς είναι αυτή η συμπεριφορά που μελετάμε;

Πρώτα από όλα ας βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε. Όταν η γάτα έχει … κέφια, κορδώνει το κορμί της και αρχίζει κάτι αστεία βηματάκια στο πλάι συνδυασμένα με αντίστοιχα μικρά αλματάκια προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που θυμίζει αρκετά το περπάτημα του κάβουρα! Συχνά μετά από αυτή την κίνηση ακολουθεί επίθεση της γάτας! Για να το οπτικοποιήσουμε ας δούμε και αυτό το βίδεο:



Γιατί οι γάτες κάνουν το περπάτημα του κάβουρα;

Οι γάτες, ειδικά όσο ακόμη είναι μικρές σε ηλικία είναι εκ φύσεως παιχνιδιάρικα πλάσματα. Πολλές φορές κάνουν αυτό το περπάτημα του κάβουρα όταν κάτι πυροδοτεί την έντονη έμφυτη επιθυμία για παιχνίδι.

Και να σας πω κάτι; Όλες οι γάτες (μικρές μεγάλες) το έχουν μέσα τους αυτό. Μην αφήσετε το φαινομενικά απόμακρο ύφος τους να σας ξεγελάσει. Κατά βάθος αν δωθεί η ευκαιρία η γάτα θα αρχίσει αυτά τα υπέροχα νούμερα που σας ξετρελαίνουν.

Ένας άλλος λόγος που μια γάτα κάνει το περπάτημα του κάβουρα είναι συχνά όταν μια γάτα δει το είδωλό της στον καθρέφτη. Με το που δουν το είδωλο, τα φοβερά αντανακλαστικά τους μπαίνουν σε δράση και αρχίζουν τα .. απειλητικά πλαϊνά βηματάκια προσπαθώντας να .. θορυβήσουν το.. είδωλό τους!

Γιατί όμως οι γάτες συνδυάζουν το περπάτημα του κάβουρα και με αλματάκια;

Πολύ συχνά οι γάτες δεν αρκούνται μόνο στα βηματάκια, τα συνδυάζουν και με μικρά αλματάκια (όπως είδατε και στο παραπάνω βίδεο)! Αυτό συμβαίνει όταν κάτι τις αιφνιδιάζει και τις θορυβεί! συνήθως. Βέβαια δεν είναι όλες οι γάτες φοβιτσιάρες και δεν θα αρχίσουν τα αλματάκια όλες οι γάτες μόλις κάτι απρόβλεπτο συμβεί.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι με το πλάγιο περπάτημα είναι πιο εύκολο για τη γάτα να απασφαλίσει και τα νύχια των πίσω ποδιών της, ώστε να τα χρησιμοποιήσει αν αυτό καταστεί αναγκαίο!

Γιατί συχνά πριν το 'περπάτημα του κάβουρα' οι γάτες κυρτώνουν την ραχοκοκκαλιά τους;

Όταν κάτι απρόβλεπτο συμβεί, οι γάτες (πόσο μάλλον τα γατάκια) αιφνιδιάζονται και μια πολύ συνηθισμένη αντίδραση είναι το κύρτωμα της ραχοκοκκαλιάς τους. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει ιδιαίτερο νόημα: Η γάτα προσπαθεί να φαίνεται όσο πιο μεγάλη γίνεται, ώστε να πτοήσει την πιθανή απειλή!

Όμως μόλις στη συνέχεια διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει κάτι το απειλητικό ή το επικίνδυνο, πολύ σύντομα η επιφυλακή λαμβάνει τέλος και η ανησυχία δίνει τη θέση της στην παιχνιδιάρικη διάθεση οπότε το περπάτημα του κάβουρα κάνει την εμφάνισή του σχεδόν αμέσως!

Το περπάτημα του κάβουρα και τα θέματα υγείας

Δεν είναι όμως πάντα τόσο αθώο το περπάτημα με τα πλαϊνά βηματάκια! Σε μερικές περιπτώσεις πίσω από αυτή τη χαρακτηριστική συμπεριφορά κρύβονται θέματα υγείας της γάτας όπως στην περίπτωση της αιθουσαίας ασθένειας των αιλουροειδών. Εκτός από τα πλάγια βήματα η συγκεκριμένη ασθένεια έχει και άλλα συμπτώματα:Απώλεια συντονισμού του σώματος
Συνεχείς πτώσεις και κυκλικές κινήσεις προς τη μια πλευρά
Τα μάτια πάνε μπρος πίσω
Το κεφάλι παρουσιάζει κλίση
Ναυτία
Εμετός
Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτή η χαριτωμένη συμπεριφορά δείχνει ότι η γάτα μας υποφέρει, δυστυχώς και τότε δεν είναι καθόλου αστείο!

Ένα αστείο πείραμα

Όταν έχετε διάθεση ξεχάστε όοοολους τους καθωσπρεπεισμούς που έχετε στο κεφάλι σας, καθίστε στα 4 και αρχίστε να μιμήστε το περπάτημα του κάβουρα!

Μην ξαφνιαστείτε αν η γάτα σας ανταποκριθεί κάνοντας το ίδιο!! Αυτό το κάνει και ο πατέρας σε μένα και η αλήθεια είναι με προκαλεί να κάνω και εγώ τα ίδια!

Πηγή: Tsitsos the cat

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου