6 Σημάδια ότι η γάτα μου είναι λυπημένη

Κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, με κάποιες να είναι πιο εξωστρεφείς από άλλες, αλλά όταν μια εν γένει κοινωνική γάτα ξαφνικά γίνεται επιφυλακτική και ανησυχητικά ήσυχη κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καλά.

Είναι πολλές οι φορές που έχει περάσει από το μυαλό σας ότι η γάτα σας είναι θλιμμένη ή λυπημένη όμως ποτέ δεν είστε στ’ αλήθεια σίγουροι. Μήπως είναι απλώς σε φάση ζεν και αυτή η έκφραση στα μάτια της είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης; Και τώρα που κοιτάζει στο υπερπέραν, τι συμβαίνει αλήθεια; Μήπως υποφέρει το παιδί σας;

Διαβάστε παρακάτω και βρείτε μερικά χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν οτι η γατούλα σας είναι λυπημένη:

6 Σημάδια ότι η γάτα μου είναι λυπημένη

1. Ηχητικά σημάδια

Σας επιπλήττει και σας γκρινιάζει λιγότερο ή περισσότερο από ό,τι συνήθως; Η πολυλογού γάτα σας έχει βουβαθεί; H αμίλητη γατούλα σας δεν βάζει γλώσσα μέσα; Παρατηρείτε άλλες αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιεί η γάτα σας τη φωνή της;

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε ένα σημάδι δυστυχίας, λύπης. Οι φωνούλες που χρησιμοποιεί μια λυπημένη γάτα είναι συνήθως χαμηλής έντασης. Είναι ήχοι που στα ανθρώπινα θα ερμηνευόταν κάπως έτσι: “Είμαι τόσο κρίμα”!

Ακόμη και τα γουργουρίσματα δεν σημαίνουν πάντα καλή διάθεση και ευτυχία. Κάποιες φορές μπορεί να υποδηλώνουν λύπη (καθώς και προσπάθεια εκτόνωσης της θλίψης)!

2. Σημάδια από τη γλώσσα του σώματός της

Συχνά τα διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να σας δώσουν ενδείξεις ότι η γατούλα σας είναι λυπημένη. Τα μάτια, τα αυτιά, η γούνα και η στάση του σώματος συχνά δηλώνουν ηχηρά ότι η γάτα σας δεν είναι στα καλά της.

Τα αυτιά κολλημένα πίσω (αυτό μπορεί να δηλώνει και θυμό), η ουρά στα σκέλια, οι σηκωμένες τρίχες της ραχοκοκκαλιάς είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας ίσως είναι λυπημένη!

3. Αυξημένη επιθετικότητα

Η επιθετικότητα και ο φόβος είναι συχνά ένα σύμπτωμα (by-product) μιας γάτας που είναι λυπημένη. Αν παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας προς το πιο επιθετικό, είναι πολύ πιθανό να είναι απλώς λυπημένη!

4. Αυξημένη προσκόλληση ή κρύψιμο

Πολύ συχνά θα παρατηρήσετε σε μια λυπημένη γάτα μια αλλαγή στη προσωπικότητά της. Μια πιο απόμακρη γάτα μπορεί ξαφνικά να νιώσει την ανάγκη να προσκολληθεί στους χιούμαν της ενώ μια άλλη λυπημένη γάτα μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της για κάθε δραστηριότητα (ίσως εκτός από αυτή του να τρώει λιχουδιές) και να αρχίσει να κρύβεται!

5. Μείωση όρεξης ή και άρνηση για φαγητό

Η αλλαγή στην όρεξη μιας γάτας μπορεί να πυροδοτείται από μια κακή ψυχολογική κατάσταση όπως αυτή της έντονης λύπης. Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει ή αν μεταβληθεί η όρεξή της, αν χάσει το ενδιαφέρον της για την αγαπημένη της τροφή ή ακόμη και για τις λιχουδιές, είναι πολύ πιθανό πίσω από όλα αυτά να κρύβεται η θλίψη.

6. Ψέκασμα ή αλλαγή των συνηθειών τουαλέτας

Μια λυπημένη γάτα μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις μυρωδιές της για να νιώσει καλύτερα. Και έτσι αρχίζει να ψεκάζει σε ακατάλληλα (για εσάς τους ανθρώπους) σημεία. Αν και η ούρηση εκτός τουαλέτας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, η θλίψη είναι στην κορυφή της λίστας αυτών των λόγων. Συχνά η ούρηση γίνεται σε σημεία κομβικής σημασίας, όπως το κρεβάτι σας, τα ψηλά σημεία στα οποία παρατηρεί ή σε σημεία όπου συχναζε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που πλέον δεν υπάρχει στη ζωή της γάτας σας.

Ποιοί είναι οι λόγοι που η γάτα σας πέφτει στη θλίψη;

Οι παράγοντες που οδηγούν τη γάτα σας στη θλίψη μπορεί να είναι πολλοι και διαφορετικοί. Μπορεί να είναι είτε κάποιο σωματικό πρόβλημα (πόνος) είτε κάποιο ψυχολογικό θέμα που στρεσσάρει τη γάτα σας! Σε κάθε περίπτωση η γάτα σας σε αυτή τη φάση σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ για να την στηρίξετε, ώστε να ανεβάσει και πάλι τη διάθεσή της.

Πάμε να δούμε τους 3 πιο σημαντικούς λόγους που γεννούν θλίψη:

1. Αρρώστια

Οι εκάστοτε ασθένειες μπορούν να κάνουν τη γάτα σας να μην αισθάνεται καλά και να πονάει. Ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται στην κίνησή της. Επίσης ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη της γάτας σας. Επίσης ορμονικές ανισσοροπίες και παθολογικές καταστάσεις όπως η FIV, η FeLV και οι παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, είναι όλα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο ευτυχίας της γάτας σας. Αν υποψιάζεστε ότι αυτός είναι ο λόγος για την θλίψη της γάτας σας, προγραμματίστειτε άμεσα μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας!

2. Τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα της γάτας σας να κάνει πράγματα που κάποτε απολάμβανε. Ο πόνος μετά από έναν τραυματισμό μπορεί να κάνει αδύνατο για τη γάτα σας να νιώσει ευτυχισμένη. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας σχετικά με την ανακούφιση από τον πόνο και άν η γάτα σας παρόλα αυτά φαίνεται να πονάει, προγραμματίστε ένα ραντεβού για να την ελέγξετε. Ακόμη και παλαιές χειρουργικές επεμβάσεις και τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο πόνο ή δυσφορία στη γάτα σας και μπορεί να απαιτούν χρόνια ανακούφιση από τον πόνο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μοιραία γεννούν δυστυχία στην καημένη τη γατούλα σας

3. Χαμός αγαπημένων προσώπων

Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας είναι πάντα δύσκολη για όλους τους εμπλεκόμενους και η γάτα σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν ένα μέλος της οικογένειας (άνθρωπος ή ζώο) πεθάνει ή απομακρυνθεί, η γάτα σας μπορεί να θρηνήσει και να πέσει σε κατάθλιψη. Αυτή είναι συνήθως μόνο μια προσωρινή συμπεριφορά και με κάποιο χρόνο η γάτα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Εάν η γάτα σας υποφέρει από κατάθλιψη επειδή πέθανε μια άλλη, φιλική προς αυτήν γάτα σκεφτείτε την πιθανότητα να της φέρετε μια καινούρια παρέα (αν και αυτό δεν είναι απολύτα σίγουρο ότι θα λειτουργήσει θετικά). Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι η καλύτερη θεραπεία για την θλίψη εξ αιτίας της απώλειας, αλλά δοκιμάστε και διάφορες άλλες θεραπείες όπως φερομόνες και συμπληρώματα διατροφής!

Πηγή: Tsitsos the cat

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου