Προσεγγίζοντας και αναλύοντας τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού μας: Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι ένα νέο κόμμα, που προέκυψε από τη διάσπαση του ΚΚΕ, ως ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Μετεξελίχθηκε ως Ελληνική Αριστερά Ε.ΑΡ) συγκρότησε μαζί με το ΚΚΕ τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και μετά τη διάσπαση και την αποχώρησή του ΚΚΕ από τον Συνασπισμό, οι δυνάμεις που παρέμειναν συνέχισαν την πορεία τους με τον ίδιο τίτλο, φυτοζωώντας πολιτικά και ξεπερνώντας μόλις το 3% που εξασφάλιζε την παρουσία τους στο εθνικό κοινοβούλιο με ελάχιστο αριθμό βουλευτών.

Η είσοδος της χώρας στα μνημόνια έφεραν τα πάνω κάτω και προκάλεσαν μεγάλες πολιτικές ανατροπές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4.60% των εκλογών του 2009 εκτινάχτηκε στις εκλογές του 2015 στο 36,34%, ενώ στις εκλογές του 2019 μείωσε το ποσοστό του μόνο κατά 4,81 μονάδες (31,53%).

Στην Πάρο η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανάλογη. 5,28% στις εκλογές του 2009, 33,53% στις εκλογές του Μαΐου του 2015 και 27,31% στις εκλογές του 2019, με 2006 ψήφους.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019, δεν επιχείρησε να συγκροτήσει δικό του συνδυασμό, παρά την μεγάλη εκλογική του δύναμη, επειδή έκρινε ότι το στελεχικό του δυναμικό στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ολιγάριθμο. Προτίμησε να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση, λόγω της προσωπικότητας του Κώστα Ροκονίδα και της μεγάλης του εμπειρίας στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι άγνωστο ακόμα αυτό που θα πράξει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι διαβουλεύεται επί του πρακτέου προς την κατεύθυνση ενός σχήματος με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και με κριτήριο την προγραμματική σύγκληση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου