Προσεγγίζοντας και αναλύοντας τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού μας: ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ της Πάρου είναι από μόνο του κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας.

Στην ακμή του, που ήταν η δεκαετία του 1980, είχε δημιουργήσει 9 οργανώσεις, μια για κάθε χωριό, επαρχιακό γραφείο που τις συντόνιζε, οργάνωση επιστημόνων και εξέδιδε την μηνιαία εφημερίδα «Δημοκρατική Πάρος».

Την δεκαετία αυτή φτιάχτηκαν δρόμοι, κατασκευάστηκαν σχολεία, λειτούργησε το Κέντρο Υγείας, κατασκευάστηκε το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατασκευάστηκαν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, λειτούργησε το μικρό αεροδρόμιο και μετεξελίχθηκε η κοινότητα Πάρου σε δήμο.

Ήταν επίσης η εποχή που άνθισε το πολιτιστικό κίνημα με πρωτοπόρο τον «Αρχίλοχο».

Από το 1989 και μετά, μιλάμε πάντοτε για την Πάρο, ακολούθησε φθίνουσα πορεία, αλλά άντεξε τον εσμό των σκανδάλων και συνέχιζε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νησί με τα αξιόλογα στελέχη που διέθετε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τελευταία μεγάλη του εκλογική επιτυχία ήταν το 2009, όπου μετά την διακυβέρνηση της Ν.Δ. ψηφίστηκε και πάλι από τον ελληνικό λαό, έλαβε 43.92% πανελλαδικά και ανάλογο ποσοστό και στην Πάρο (44,07%).

Όμως η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου ήταν καταστροφική για το κόμμα. Έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και αυτό πολιτικά του κόστισε. Ένα άλλοτε πανίσχυρο κόμμα κατέληξε να παίρνει ποσοστά μονοψήφια στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν με το χαμηλότερο στις εκλογές του 2015 (πανελλαδικά 4,68% και στην Πάρο 2,68%).

Στο νησί μας, όπως άλλωστε συνέβη και σε όλη την Ελλάδα ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, στην Πάρο χωρίς οργάνωση και με ατομικές προσπάθειες κάποιων στελεχών του υφίσταται με ένα πενιχρό αποτέλεσμα της τάξης του 6,40% που έλαβε στις εκλογές του 2019.

Όμως το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διαθέτει αξιόλογα στελέχη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στα πλαίσια ενός αδέσμευτου αυτοδιοικητικού κινήματος το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς τον τόπο μας που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου