Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Οδηγοί αισιοδοξίας αναφέρουν πολλούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Τελευταία, βομβαρδιζόμαστε από παντού με ειδήσεις που μας επηρρεάζουν αρνητικά. Είτε άμεσα, όπως κυβερνητικές οικονομικές εξαγγελίες, είτε έμμεσα όπως εχθροπραξίες ή απειλή εχθροπραξιών πολύ κοντά μας.

Το μάντρα αυτών των οδηγών, είναι να παραμένουμε αισιόδοξοι, να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ή ακόμα, να αποφεύγουμε τις 'στρεσογόνες' καταστάσεις. Λες και αν είχαμε επιλογή, θα πηγαίναμε γυρεύοντας! Οι άνθρωποι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ζουν πιο πολλά και πιο ευτυχισμένα χρόνια γιατί αντιμετωπίζουν λιγότερες στρεσογόνες καταστάσεις, μας λένε.

Οι έρευνες όμως αυτές, κολυμπούν στην ασάφεια και ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και ως προς τους τρόπους αποφυγής.

Επιστήμονες (λένε τα άρθρα) διαπίστωσαν ότι ενώ οι αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι αντιδρούσαν σε στρεσογόνες καταστάσεις και ανέκαμπταν με τον ίδιο τρόπο, οι πρώτοι ήταν σε καλύτερη συναισθηματική κατάσταση καθώς βρίσκονταν πιο αραιά σε αυτή τη θέση.

Ο τρόπος με τον οποίο οι 'αισιόδοξοι' ελαχιστοποιούν το επίπεδο του στρες παραμένει ασαφής, αλλά η υπόθεση είναι, είτε αποφεύγοντας δύσκολες καταστάσεις, είτε αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αν είναι δυνατόν, ή απλώς, δεν συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει.

Οι δύο πρώτοι τρόποι, είναι διαχειρήσιμοι από υγιή κατά τα άλλα άτομα και σε διάφορους βαθμούς, η καθημερινότητα μας όπως την βιώνουμε συνέχεια.
Ο τρίτος όμως, δηλαδή η μη σαφής αντίληψη της πραγματικότητας, χαρίζει μόνο πρόσκαιρη ευτυχία. Γιατί η σκληρή πραγματικότητα πάντα περιμένει στην γωνία. Ο παροδικός εφησυχασμός, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι ακριβώς...παροδικός!

Το να αδυνατείς να αντιληφθείς την πραγματικότητα, δεν είναι τόσο σπάνιο όσο μπορεί να νομίζουμε. Πέρα από παθολογικά αίτια, ο συστηματικά και επιστημονικά υπολογισμένος βομβαρδισμός με 'ειδήσεις' ή ακόμα και 'διαφημίσεις' κάνει τον προσδιορισμό του 'τι ακριβώς συμβαίνει', πολύ δύσκολο.

Ακόμα και στον μικρόκοσμό μας, το αντιλαμβανόμαστε αυτό: πανηγυρικές ανακοινώσεις για μια πραγματικότητα, που απέχει πολύ έως πάρα πολύ, από την καθημερινότητα μας. Ο αισιόδοξος μέσα μας, ΘΕΛΕΙ διακαώς να είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται, αλλά...δεν!

Γιατί την πραγματικότητα μας, όσο και αν ακούγεται ουτοπικό, την φτιάχνουμε εμείς, λιθαράκι-λιθαράκι.

Το 2023, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε όχι μία, αλλά δύο ευκαιρίες να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας!

Καλή Χρονιά 2023, λοιπόν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου