Το ΠΑΣΟΚ…

…είναι μία άλλη παρέα (από τον ΣΥΡΙΖΑ) ή ένα άλλο κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμη από την «ανάπλαση» που κατόρθωσε να υλοποιήσει σ’ αυτό το κόμμα η προηγούμενη πρόεδρος του. Δηλαδή, στην ουσία μιλάμε για την επιλογή της να αλλάξει το βασικό «μπουκέτο» των ανθρώπων που επικοινωνούν στα συστημικά ΜΜΕ την πολιτική πρόταση του κόμματος προς την κοινωνία.

Ο νέος πρόεδρος του, Ν. Ανδρουλάκης, δεν έχει τις δυνατότητες να κερδίσει την «ψυχή» της κοινωνίας (σ.σ.: τώρα που αυτή κυκλοφορεί απογοητευμένη και «ορφανή»), εκμεταλλευόμενος τα «ζόμπι» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να πείσει ότι ο ίδιος δεν είναι γέννημα θρέμμα του κλασικού, σημιτικού/βενιζελικού (μη) ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, τα προηγούμενα 20 χρόνια που κατείχε θέσεις, δεν είχε διαφωνήσει ουδέποτε με τίποτε ουσιώδες από τα αίσχη που είχαν γίνει.

Τα παραπάνω ισχύουν, παρά του ότι το κόμμα ωφελείται από την αλλαγή γενιάς στο σώμα των ψηφοφόρων, γεγονός που έχει δημιουργήσει ευεπίφορες συνθήκες για να κερδοσκοπεί ψήφους, περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ στην δεξαμενή των αντιδεξιών (σ.σ.: μη κομμουνιστών/αριστερών) νέων. Η δυναμική ξεκίνησε από μία πλάκα που εκπροσώπησε η ατάκα: «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια!». Ασφαλώς, η πλάκα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια, και κυρίως, με τις συνέπειες που είχε η εποχή ΠΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά το 1987 στα προβλήματα της χώρας, όπως τα ζούμε σήμερα.

Και δεν ομιλώ για το σχετικό οικονομικό ιστόρημα περί ατέλειωτης ρεμούλας και σπατάλης (σ.σ. το οποίο δεν αμφισβητούμε), αλλά για το όνειδος της βαθιάς διαφθοράς της πολιτικής συνείδησης, συμπεριφοράς κκα πρακτικής που συντελέστηκε κυρίως, από την λαίλαπα και λεηλασία Σημίτη.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σοσιαλιστικό, γοητευτικό όραμα των πρώτων ιδρυτικών μελών του και τα σχετικά κείμενά τους. Δεν υπάρχουν καν σημαντικά – έστω διακριτά χαμηλόβαθμα – στελέχη που να σχετίζονται με εκείνες τις ιδέες.

Κανένα από τα νέα πρόσωπα του «μπουκέτου» για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, δεν σκέφτεται τη συμμετοχή του στο κόμμα αυτό, ως τρόπο/»δρόμο» για κάποιου είδους σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Έχουν στο μυαλό τους μία «ευρωσοσιαλδημοκρατικού» τύπου διαχείριση, δηλαδή μία διακυβέρνηση στο πλαίσιο της φιλελεύθερης, καπιταλιστικής οικονομίας.

Πολιτικοί επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν, ποια είναι η ουσιαστική διαφορά – σε αυτήν την φάση – μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Τούτων δοθέντων, πώς μπορεί να κάνει κάποια/ος εκτίμηση για τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές;

Πηγή: ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου